Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co kupić ?
Autor Wiadomość
lech pepliński
Rozmowny

Wysłany: Sro 20 Mar, 2013   

A to jest bardzo ważna uwaga > :grin:

Reklama

papatanasiu 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Mar, 2013   

Witam jestem nowy na tym forum , lornetkami interesuje sie juz kilkanascie lat , jesli moge koledze doradzic to do 550zł brał bym pod uwage dwie lornetki : do silver 10x50 i nikon action ex 10x50. Silver ciut gorszy , ale tańszy . Obie lornetki uniweralne jak i na dzien tak i na wieczór , dobre do zerkania na gwiezdziste niebo noca. Ja osobiscie wybrał bym nikona , ma lepsza optyke i dluzsza gwarancje .

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Pią 22 Mar, 2013   

Nie wiem, czy to Szanownemu Koledze pomoże, ale napiszę co ja wybrałem do zakupienia w najbliższych latach.

Pentax Papilio 6,5x21 http://fotozakupy.pl/lorn...io-6-5x21,9465s
Celowo nie 8x ale właśnie 6x. Taka "lupolornetka" może być na działce bardzo przydatna.

Fujinon 7x28M Militarna, koniecznie z podziałką odległości. Lubię produkty tej firmy. http://fotozakupy.pl/lorn...leglosci,14088s

Delta Optical Titanium 65ED. Luneta, ale to moim zdaniem niezbędny sprzęt dla lornetkowicza. http://fotozakupy.pl/lune...ium-65ed,12969s

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sob 23 Mar, 2013   

Guliwer napisał/a:
W opisie VNF 10x50 jest takie zabawne zdanie "szerokie 5,3-stopniowe pole widzenia..." :roll:

VNF 10x50 ma 53 a Papilio 6,5x21 i Fujinon 7x28 mają jeszcze szersze pola - 48 stopniowe :mrgreen:
Zresztą opis Fujinona też dobry:
"jest to typowa dzienna lornetka likwidująca wady wszystkich innych uniwersalnych i nocnych lornetek charakteryzujących się znacznymi rozmiarami i ciężarem" ... także polecam wszystkim, którzy już mają jaąś lornetkę z wadami do likwidacji.

lech pepliński
Rozmowny

:grin: :grin: :grin:

Guliwer 
Maniak

Opisy są zapewne tłumaczeniami z angielskiego robionymi translatorem, bez korekcji. Dlatego mają liczne "kwiatki" w rodzaju: "Dba o to zakres ogniskowej od 50 cm. Solidna powierzchnia gumowa czyni z lornetek tej serii prawdziwymi miłośnikami przyrody." :roll:

Co do VNF 10x50, to ma pole widzenia kątowe 5,3 stopnia, liniowe 93m/1000m, a dobra lornetka 10x50 powinna mieć ok. 6,5 stopnia i ok. 115m/1000m, więc ten model jest jakimś nieporozumieniem. Opis "Szerokie 5,3-stopniowe pole widzenia z dobrą ostrością brzegową, umożliwi jednoczesną obserwację większego obszaru." powinien brzmieć "Wąskie 5,3-stopniowe pole widzenia z dobrą ostrością brzegową, umożliwi jednoczesną obserwację mniejszego obszaru." :razz:

Abs 
Optyczny

Większość dachówek 10x50 jakie znam mają pola w granicach 5,3 st. Zapewne wynika to ze względów konstrukcyjnych. Natomiast duże pola mogą być uzyskiwane w lornetkach 10x42 (oczywiście są wyjątki - np. Olympus porro z polem 5,5 st.), np. Forest II - na lornetce widnieje napis 6,8 st., Diamondback 6,6 st.
Jedna roof - Celestron Granite 10x50 ma 6,5 st. - czyli teoretycznie można ale to droga lornetka.

Guliwer 
Maniak

Dachowa Leica Trinovid 10x50 BN ma pole 6,6 st. a Swarovski SLC New 10x50 WB 6,4 st.
Natomiast Vixen Apex Pro 10x50 DCF ma tylko 5 st. i to kwalifikuje konstruktorów do seppuku. :evil:

kivirovi 
Optyczny

Panowie, przejdźcie na kąty widzenia okularów i na źrenice wyjściowe to się nie będziecie męczyć porównując.
Faktem jest, że VNF 10x50 ma tylko 53 stopnie ale dzięki temu jest jedną z najmniejszych i najzgrabniejszych lornetek 10x50. Ruska i PZO mają po 45... Za to VNF 10x56 ma (podobnie jak 10x42) już 65 st. i jest jedną z największych i najcięższych... Dość dokładnie więc widać, że jest to coś za coś.

Andrzej_X 
Bywalec

kivirovi napisał/a:
Panowie, przejdźcie na kąty widzenia okularów i na źrenice wyjściowe to się nie będziecie męczyć porównując.

Popieram w 100%. Ostatnio na jakimś forum czytałem, że lornetka 7x50 ma bardzo szerokie pole 7,5st. A następny gość odpowiedział, że ma tylko 6,5st w swoim 10x50... Można się łatwo wpakować "w tunel" nie rozumiejąc do końca tych parametrów.

PS.
Lech, zdecydowałeś się na coś po dzisiejszej porannej wizycie w sklepie? :wink:
Niedaleko, na ulicy Kartuskiej 149, jest jeszcze sklep lornetki.pl (czyli cyfrowe.pl). Tam też mają spory wybór sprzętu.

Abs 
Optyczny

Uwierz oku Lech...to najlepszy test. Także jestem bardzo ciekaw twojej opinii.

lech pepliński
Rozmowny

W Optycznych kupowałem Olimpusika . Rozmawiałem z Żoną telefonicznie (Barcelona ) i powiedziała , że go nie odda i że nie przeszkadza jej podwójne łamanie .

Dodano: Sob 23 Mar, 2013 22:52
Dzisiaj byłem bardzo krótko w Delta Opical , Pan nie był w humorze ( nie planowany dyżur) ( miał tez kienta do lunety , a to pewnie inna kasa , jak lornetka ), nie mniej prawie się zdecydowałem na Titanium 8x42 . Dobrze mi się patrzyło , lepiej jak przez 10x42 . Potem dostałem " Monarcha ", ale nie zauważyłem znaczącej różnicy . Nie jestem expertem . ale 3x więcej . to chyba pomyłka . Pan powiedział , co metal , to metał ( dotyczy Titanium). Plastik , żeby był najlepszy , wyschnie , potem będzie się wyginał itp. Nie widziałem tej skrajnej nieostrości , ale dla mnie jest ona pomijalna , nie czyta się gazety przez lornetkę . Może jestem w błędzie , ale tak mi się wydaje .
A teraz kivirowi robi zamęt w mojej biednej głowie Celestronem XL Quatlandem czy jakoś tak.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Nie 24 Mar, 2013   

Już jestem i będę mieszał. Outlanda LX (zielonkawy) to ja wyciągam, jak się komuś DO Forest II spodoba. Oczywiście Outland X (czarniawy taki) jest dziadostwem. DO Titanium jest to dobra optyka... jak ktoś nie ma gustu i chce sobie szyje takim brzydactwem oszpecić. Ja jeszcze rozumiem dla myśliwego w nocy, jak niewiele widać....

Dla Ciebie Lechu zaplanowałem VNF i przeznaczenia nie zmienisz. Jak jej nawet nie obejrzysz, a kupisz inną to spadnie na Ciebie Straszna Klątwa Kiwirowina... :twisted:

lech pepliński
Rozmowny

Mimo tego żałosnego kąta 5,3 stopnia ? Może sie mylę , ale sam mówiłeś , że dla Ciebie lornetka
zaczyna się od 6 stopni , to jest minimum . :grin:

kivirovi 
Optyczny

A wybierz sobie dowolną VNF - to duża seria... Przecież już nikt na forum, z tobą włącznie, nie wie czego szukasz :)

Odpowiedz do tematu