Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Brak szumów na zdjęciu o wysokim ISO
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 15 Kwi, 2013   

jaad75 napisał/a:
I jeśli dobrze rozumiem koziego, to miał na myśli dokładnie to samo.
Hm.. Ja też tak zrozumiałem...

Reklama

pan.tadeusz
[Usunięty]

na tle na ile potrafię to zinterpretować
kozidron napisał/a:
dlatego odszumianie czegoś poza GO nie ma wpływu na jakiś "ogólny odbiór" fotki

to odszumianie poza GO jest mało efektywne w sensie wrażeń odbiorcy wg autora tego posta.
mz jest wręcz odwrotnie i warto odszumiać załwaszcza elementy poza GO (tło i inne plany) ponieważ właśnie tam jest to najbardziej efektywne dla odbiorcy co chyba widać na powyższym przykładzie. często odszumiam selektywnie właśnie po to by lepiej i przyjemniej dla oka zniwelować szum tam gdzie dokucza mi najbardziej (czyli zwykle poza GO) i nie tracić przy tym detalu w strefie ostrości gdzie szum zwykle nie jest tak dokuczliwy (poza przejściami w cień). na mój prosty chłopski rozum jest więc dokładnie odwrotnie niż twierdził...

kozidron
[Usunięty]

pan.tadeusz napisał/a:
dla mnie odszumianie poza GO podnosi jakość w odbiorze znacznie mocniej niż tam gdzie szum miesza się z drobnym detalem.

no to przecież to samo napisał ci jaad75, tu:

jaad75 napisał/a:
ale prawdą jest też, że mocne selektywne odszumianie poza GO praktycznie niewiele zmienia w odbiorze zdjęcia

no i w sumie ja:

kozidron napisał/a:
myślę że nie psuję to odbioru jak w miejscach poza GO lekko się rozmyje.

więc nie rozumiem czemu się nie zgadzasz przyznając rację, to chyba jakieś nieporozumienie.

edit.
hijax_pl napisał/a:
Hm.. Ja też tak zrozumiałem...

widzę, że kolejna osoba zrozumiała to inaczej niż ty :wink:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 16 Kwi, 2013   

pan.tadeusz, chyba wszyscy piszemy o tym samym... :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pomijając już powyższe... to

pan.tadeusz napisał/a:
warto odszumiać załwaszcza elementy poza GO (tło i inne plany)
Nie GO ale duże płaszczyzny w miarę jednolitego koloru. Innymi słowy bez detalu. Fakt, że GO szybko takie płaszczyzny tworzy ale ograniczanie się do niego to takie uproszczenie sprawy. Nie muszą to być ciemne kolory. Mogą też być jasne. Szum śrutowy bardzo ładnie widać na niebie w przeciwieństwie do szumu przetwarzania widocznego jedynie w głębokich cieniach. To tak by trochę zagmatwać sprawę ;)

pan.tadeusz
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
pan.tadeusz, chyba wszyscy piszemy o tym samym... :smile:

no nie wiem ;) my może myślimy o tym samym ale jak ktoś pisze o "ukrywaniu szumu w nieostrości" i potwierdza to tezą o tym, że poza GO odszumianie nie ma wpływu na odbiór to jakoś nie widzę tu spójności w podejściu ;)

[ Dodano: Wto 16 Kwi, 2013 00:12 ]
hijax_pl napisał/a:
Nie GO ale duże płaszczyzny w miarę jednolitego koloru. Innymi słowy bez detalu.

tak, również to miałem na myśli i zgadzam się.
dlatego odszumianie selektywne jest całkiem efektywne ;)

kozidron
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
Nie GO ale duże płaszczyzny w miarę jednolitego koloru. Innymi słowy bez detalu.

hijax_pl napisał/a:
Nie muszą to być ciemne kolory. Mogą też być jasne.

to fakt szczególnie na canonie, "kasza" potrafi wyleźć nawet w jasny dzień np. na niebie nawet przy iso 200

poza tym co napisał wyżej hijax_pl, możesz też na masce z górnoprzepustowym po wyciagać krawędzie odszumiając przy okazji, na miniaturze do netu wcale aż tak mocno to nie razi. Oczywiście to kwestia subiektywna.

edit.

pan.tadeusz napisał/a:
no nie wiem ;) my może myślimy o tym samym ale jak ktoś pisze o "ukrywaniu szumu w nieostrości" i potwierdza to tezą o tym, że poza GO odszumianie nie ma wpływu na odbiór to jakoś nie widzę tu spójności w podejściu ;)

to chyba jednak wojna o pietruszkę :zalamany:
Ostatnio zmieniony przez kozidron Wto 16 Kwi, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

pan.tadeusz
[Usunięty]

odszumianie czegoś poza GO
kozidron napisał/a:
nie ma wpływu na jakiś "ogólny odbiór" fotki

jaad75 napisał/a:
poprawia odbiór zdjęcia jako całości

może faktycznie ja czegoś nie potrafię zrozumieć :wink:

komor 
Moderator

pan.tadeusz, ja też zrozumiałem słowa Kozidrona tak, że warto odszumiać obszary poza GO, bo nie psuje to detalu a polepsza odbiór zdjęcia. Więc chyba wszyscy się zgadzamy z tą opinią, łącznie z Tobą, tylko był problem komunikacyjny.

e1359994@rmqkr. 
Nowy
e1359994@rmqkr.net

Wysłany: Sro 17 Kwi, 2013   

Pozwolę sobie wkleić treść tego o co ja pytałem bo dyskusja przeszła na zupełnie inny temat.

Cytat:
Cytat:
Proponuję zrobić eksperyment. Na twoich zdjęciach jest płytka GO. Przymknij szkło do okolic f2.0 (albo i działkę więcej) z ISO 6400 (lub nawet wyższym rozszerzalnym w razie potrzeby) i pokaż takie zdjęcie w takich samych rozmiarach jak powyższe. Zobaczysz, że zdjęcie będzie miało głębszą GO (masło maślane ) i będzie lepszej rozdzielczości ze względu na optykę.

No, będzie trochę większa głębia bo przysłona bardziej zamknięta. To to akurat wiem. Ale dlaczego jakość zdjęcia miałąbybyć przez to lepsza? Wg mnie będzie zdecydowanie gorsza. Dlaczego gorsza? Bo: 1. ciemniejsze szkło. 2. jeszcze większe ISO
A nikt tutaj nie mówi i wydużeniu czasu migawki.

Więc nie rozumiem tej wypowiedzi. Co chciałeś mi przez to poweidzieć?

Usjwo 
Optyczny

Popatrz na wykresy rozdzielczości szkieł. Szkła tak mają że w pełni otwarte ostrość i rozdzielczość jest najsłabsza, a przymykanie to poprawia.

komor 
Moderator

Usjwo napisał/a:
Szkła tak mają że w pełni otwarte ostrość i rozdzielczość jest najsłabsza, a przymykanie to poprawia.

…a zwiększając czułość jakość pogarszamy. Który z tych przeciwstawnych procesów wygra to zależy od jakości wysokiego ISO, jakim dysponujemy. Moim zdaniem nie ma jednoznaczej odpowiedzi które zdjęcie ostatecznie okaże się lepsze jakościowo, cokolwiek by się pod tym pojęciem kryło.

e1359994@rmqkr. 
Nowy
e1359994@rmqkr.net

Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013   

Nie.

Nagrywałem film chcąc uzyskać "ciemniejszy kadr". ISO było 100, kadr był ciemny bo przymknąłem przysłonę. I wyszły koszmarne szumy.
Szumy koszmarne na ISO 100 bo przysłona WŁAŚNIE NIE BYŁA W PEŁNI OTWARTA.
Więc nie mogę się zgodzić aby przymknięcie przysłony powodowało "większą rozdzielczość".
Przedstawiam dowód, surówkę: https://www.wetransfer.co...30021007/d6211c

Jak się komuś chce pobrać to się przekona.

Tutejszyn 
Optyczny

e1359994@rmqkr. napisał/a:
Szumy koszmarne na ISO 100 bo przysłona[...] Więc nie mogę się zgodzić aby przymknięcie przysłony powodowało "większą rozdzielczość"..
Szum "produkuje" rozgrzana matryca, a rozdzielczość związana jest z obiektywem, więc trochę bez związku. Obiektywy zwykle są najostrzejsze są w okolicach przysłony f/8. Nie wiem skąd przekonanie, że najostrzej jest przy największym otworze przysłony.

Podejrzewam, że za szum w przypadku, który opisujesz odpowiedzialne jest oprogramowanie, które błędy operatora kamery w dobraniu parametrów (tryb półautomatyczny?), chciało w jakiś sposób ratować.

Usjwo 
Optyczny

Szumy spowodowane są niedoświetleniem zdjęcia. Niedoswietlone zdjecie na ISO100 bedzie bardziej "szumiało" niż poprawnie naświetlone na wysokim ISO

Odpowiedz do tematu