Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 14 Lut, 2008
nikon d80 czy canon 400d
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 28 Sty, 2008   

Mnie ciężko zrozumieć po co komuś Olek, tzn. nie tyle ciężko co absolutnie nie jest to system dla mnie. Trzeba jednak pamiętać, że dla ambitnego amatora mającego zamiar sobie kupić jakiś aparacik kompaktowy taki dual kit E-510 jest bardzo dobrym wyborem i oferuje praktycznie wszystko, czego taki człowiek może potrzebować dając dobrą jakość.

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Owszem dobre, ale kosztują niemało. Oczywiście mam tu na myśli te jasne zoomy dla profesjonalistów jak to umiejscawia je Olympus w swoich folderach reklamowych. Te tanie plastiki made in China to podobne - może nie badziewie - jakościowo do innych systemów szkiełka. Tyle tylko, że mniejsze i lżejsze, ale tak samo plastikowe.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Moim zdaniem Olek to nie jest poważny system dla profi. Przez chwilę zapomnij o tym co posiadasz i co chciałbyś posiadać a pomyśl o milionach ludzi "głodnych" lustrzanek. Dla nich Olympus ma znakomitą ofertę i o ten rynek tak naprawdę idzie walka. "MY" możemy być spokojni, nasze rurki i tak będą górą :wink:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja dużo wolnego czasu spędzam w sklepach ze sprzętem i widze jak ludzie kupują, co do nich przemawia, na co zwracają uwagę. I widzę też jak później narzekają, przychodzą ze śmiesznymi reklamacjami, że układ stabilizacji nie działa tak jak pokazuje reklama Panasonica, że AF nie nadąża za szybko przemieszczającymi się obiektami itd. itp.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja też to obserwuję. Ale jak jestem u znajomka w sklepie to cierpliwie to ludziom tłumaczę i wybijam im często Olki, kompakty czy Sony proponując w to miejsce C czy N. Tylko muszą mieć takie potrzeby, jeżeli szukają zwykłego pstrykadła to tak naprawdę obojętne co kupią z tego segmentu. A po cholerę przepłacać jeżeli nawet nie myślą o dalszym rozwoju?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja się wyśmiewam z Olka to widać na tym forum. Choć to nie jest tak do końca. Olympus to ogólnie szanowana firma w świecie foto. Nie należy zapominać o wspaniałych lustrzankach typu OM. O wspaniałych obiektywach Zuiko, manualnych, które dorównywały Leikom, czy też Zeissom do Contaxów. Tylko,że teraz Olympus chyba wybrał złą drogę i usiłuje na siłe uszczęśliwiać ludzi swoimi produktami.

Paweł_G 
Maniak

Wszystko o czym pisze Pstrykacz bierze się z lenistwa ludzi którym nie chce się poczytać o sprzęcie który zamierzają kupić. Po prostu chęć posiadania (społeczeństwo się ponoć bogaci) przesłania racjonalność wyboru. Mnie np. dziś kolega pokazał post z forum Pentaxa w którym pewna dziewczyna nie mogła się nadziwić że K10D kosztując ok 3 000 zł nie robi filmików a byle kompakt za 500 zł tak - i nie wyglądało to na typowego trola lecz prawdziwe zdziwienie.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A najgorsze jest to że znajduje fanatyków którzy są w stanie bronić tej idei którą firma stworzyła bez względu na to czy to ma sens czy nie.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A nie jest to dobry system to widać. Zamknięto sobie droge rozwoju w FF. Ciężko jest wyprodukować dobry szerokokątny obiektyw, bo trzeba schodzić z ogniskową do niemal 5-6 mm przedziału. Tylko na górze jest lepiej tzn. w tele, ale to nie świadczy o wielkości sprzętu, to za mało aby tak twierdzić.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ale mocno odeszliśmy od tematu. Przepraszam może to moja wina bo rozpisałem się o Olku, a miało być o C. i N.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Pstrykacz napisał/a:
A nie jest to dobry system to widać. Zamknięto sobie droge rozwoju w FF. Ciężko jest wyprodukować dobry szerokokątny obiektyw, bo trzeba schodzić z ogniskową do niemal 5-6 mm przedziału. Tylko na górze jest lepiej tzn. w tele, ale to nie świadczy o wielkości sprzętu, to za mało aby tak twierdzić.

To znaczy gdzie widać? Ma słabe obiektywy, mało akcesoriów? Masz jakieś konkrety na poparcie swoich autorytarnych stwierdzeń? Zamknięto sobie drogę do FF? Four Thirds to jest nowy FF Olympusa - taką mają koncepcję. Ciężko wyprodukować szerokokątny? Ale jak widać im sie udało i to całkiem niezły... Szkła są jasne, mają bardzo wysoka rozdzielczość, mało aberrują... Brakuje jasnych stałek, ale w końcu niektórzy stałek wogóle nie potrzebują... Wizjer? Dotychczas pięta achillesowa w tym systemie, jest w E-3 fantastyczny... AF? W moim odczuciu w E-3 jest szybszy niż w D300 - nie wiem jak zachowuje sie przy obiektach ruchomych, ale przy statycznych w słabych warunkach jest bardzo dobrze.
Bardzo nie lubię, gdy ktoś wypowiada się na temat sprzętu jeśli nie zadał sobie nawet odrobiny trudu, by go poznać. Nie twierdzę, że Olympus, to system idealny dla każdego, ale takiego systemu nie ma. Osobiście bym go nie wybrał, ale nigdy w życiu nie powiem, że jest zły, niekompletny itp. Tak może stwierdzić tylko totalny ignorant.

Arek 
Redaktor

Prawda jest taka, że Sony, Olkowi i Pentaxowi wciąż brakuje takiego wyboru szkieł i korpusów jaki oferują swoim użytkownikom Canon i Nikon. Ale z drugiej strony uczciwie trzeba zaznaczyć, że różnice te robią się co raz mniejsze.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

MM napisał/a:
Mnie ciężko zrozumieć po co komuś Olek
Dla mnie tekst miesiąca :-) ))). Aleś mi MM dzień poprawił!

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Mnie tam FF w lustrzankach kojarzy się z wymiarami klatki 24x36mm, a nie połowę mniejszymi. A poza tym moge mieć swoje zdanie, czy odrazu musze być ignorantem jak różni się ono od poglądów niektórych forumowiczów, co? Panie Jaad 75.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A poza tym jeden drogi 7-14 wiosny nie czyni prawda?

Odpowiedz do tematu