Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
fatman jestem z Poznania:) Co prawda nie jestem rodowitą pyrą ale się już zasiedziałem tutaj i zostałem na stałe (będzie jakieś 10 lat).
Podobają mi się Twoje fotki - przejrzałem je już wcześniej jak pokazałeś tą nocną zrobioną GX-1.
Teraz w RTV Euro AGD można za 1799 zł kupić tego Panasa z kitowym obiektywem 14-42 mm Mega O.I.S. Wydaję mi się to dość atrakcyjną ceną a chyba na początek to by wystarczyło?
Trochę żałuję, że nie kupiłem wcześniej Nexa-F3 bo tuż przed wejściem jego następcy można go było dostać już za 1400-1500 zł z tego co pamiętam. Natomiast Nex-3n kosztuje już pod 2000 zł a jakoś mam wrażenie, że wielkich różnic nie ma.
Dzięki za linki. Chyba najlepiej będzie zapolować właśnie na sprzęt w ten sposób. Muszę się tylko ruszyć w najbliższych dniach do sklepu i obejrzeć go na żywo zanim gdzieś zamówię.
fatman skoro używasz tego GX-1 to powiedz czy lepiej właśnie na start kupić taki kitowy 14-45 jak wskazałeś czy np lepiej od razu naleśnika 20 1.7 jak był tu wskazany wcześniej ?
Wymieniony naleśnik też posiadam.
To najlepszy obiektyw na 4/3 obecnie - sprawdź zresztą test na "optycznych".
Na początek brałbym na Twoim miejscu 14-45. Będziesz miał bardziej uniwersalne zastosowania, ma też stabilizację (ale już do kieszeni nie wsadzisz).
Jeżeli natomiast zapragniesz już po miesiącu lepszego światła, bokehu albo...
Twoim prioritetem stanie się noszenie go w kieszeni i street photo - wtedy dokup 20/1.7 (wtedy musisz polubić zoom nożny ).
Ale pamiętaj, że zostajesz bez stabilizacji (przy takim jasnym obiektywie jest to praktycznie bez znaczenia ale informuję, bo nie wiem nja ile jesteś zaawansowanym fotografowaniu).
Zresztą... jak zapragniesz portretów i bokehu to i tak zakup 45/1.8 Cie nie minie
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Cze, 2013
Że też ktoś jeszcze kupuje aparaty, które nie mieszczą się do kieszeni.
Czytałem test tego obiektywu 20 1.7 dlatego właśnie o to pytałem.
Natomiast utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że raczej na początek zakupiłbym 14-45 bo byłby bardziej uniwersalny mimo, że większy (generalnie i tak jak się poruszam to noszę często torbę bo nie lubię mieć wypchanych kieszeni telefonem, kluczami, portfelem itd;) . Potem w miarę ewentualnego wzrostu potrzeb można bawić się w kupno kolejnych elementów zestawu.
Ja bym nie brał tego zoomu -nawet na początek, a zamiast niego - po prostu 20 1.7.
Z czasem polecam: 45 1.8 i Sigmę 60 2,8- jest bardzo fajna, ale wygląda jak kawałek rury
Oczywiście Samyang 7,5 3.5, czy też Panasonic 14 2.5.
A do zabawy bez Af "dekielek" Olympusa 15mm f8
Z innych ciekawostek:
MAGIC SLR 35 1.7 i Holga 25 f8 polecam
Dłuższymi zoomami się nie przejmuję, bo cokolwiek z bagnetem Canona, czy M42 - i odpowiedni adapter z wbudowaną przysłoną, plus m42/EOS, jeśli faktycznie jakiś tani tele np. 135 2.8 by się chciało podpiąć.
I jadymy pane Havranek, ino siwy dym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10