Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Gdzieś przy okazji podobnej dyskusji jaad75 mi sygnalizował, ze w niektórych egzemplarzach 5d2 były problemy przy 1/200s i ludzie często musieli schodzić do 1/160 teraz widzę, że po kilku miesiącach ta wartość jeszcze się obniżyła i dzis już wynosi 1/125s
1/160s była dość powszechna, niektóre synchronizowały się nawet przy 1/125s - było to poruszane jakiś czas temu na Strobist, jak bardzo chcesz, to pewnie da się odnaleźć, bo komentarzy na ten temat było sporo.
kozidron napisał/a:
przecież 1 nadajnik + 3 odbiorniki to koszt około 350 ziko
było to poruszane jakiś czas temu na Strobist, jak bardzo chcesz, to pewnie da się odnaleźć, bo komentarzy na ten temat było sporo.
było i czytałem, że ludziom się nie synchronizowało z 1/200 i schodzili do 1/160. Natomiast nie byłbym taki pewny z niektorych wypowiedzi czy to aby była wina puszki jak komus nawet 1/160 nie banglała. U mnie działa na 1/200(chociaż ustawiam 1/160).
ale zaobserwować można także tendencję, że za około 3 miesiąc będzie to już 1/100, za pół roku 1/80, później od canona dostaje się łupieżu, atakuje cię też koklusz, potem ptasia grypa i jeżeli w odpowiednim momencie szybko nie zmienisz systemu to 8 stóp pod ziemie.
Kiedy fotografowałem moim 7D z lampami studyjnymi nie było problemu przy 1/250 do momentu jak zapragnąłem uzyskać idealnie równomierne tło na stole bezcieniowym. Przy przysłonie f/11 dół kadru był nieco ciemniejszy. Myślę sobie że stół nierównomiernie podświetlam albo że to może winietowanie, nawet w teście wyszło że 70-200 2.8 IS winietuje bardziej u dołu kadru, ale przy tej przysłonie to raczej niemożliwe. Założyłem więc wątek na forum i okazało się że rzeczywiście chodzi o synchro. Przy 1/180 wszystko wróciło do normy choć gdyby nie jednolicie oświetlone tło to nie zauważył bym tego penie w ogóle. W 6D fajną rzeczą jest ten środkowy punk AF i to że ostrzy przy słabym świetle. W 7D zawsze mnie irytowała słabość AF przy kiepskim świetle i często musiałem ostrzyć manualnie. Jeśli chodzi o kupno pełnej klatki to zaczynam się coraz bardziej zastanawiać czy rzeczywiście jest mi niezbędna. Może lepiej kupić jakieś szkło, akcesoria, więcej sprzętu studyjnego. Choć 6D to bardzo fajna puszka.
Natomiast nie byłbym taki pewny z niektorych wypowiedzi czy to aby była wina puszki jak komus nawet 1/160 nie banglała.
Być może - że to kombinacja wszystkich czynników (może oprócz wyzwalacza, bo jeśli mówimy o tym samym przypadku, to w użyciu był jeśli dobrze pamiętam PW).
kozidron napisał/a:
ale zaobserwować można także tendencję, że za około 3 miesiąc będzie to już 1/100, za pół roku 1/80, później od canona dostaje się łupieżu, atakuje cię też koklusz, potem ptasia grypa i jeżeli w odpowiednim momencie szybko nie zmienisz systemu to 8 stóp pod ziemie.
Taa, jasne...
cartman1285 napisał/a:
W 7D zawsze mnie irytowała słabość AF przy kiepskim świetle i często musiałem ostrzyć manualnie.
No co Ty? Kozi Ci zaraz napisze, że to niemożliwe, chyba że używałeś 50/1.4, bo z nim wszystko jest możliwe...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 10 Maj, 2013
jaad75 napisał/a:
No co Ty? Kozi Ci zaraz napisze, że to niemożliwe, chyba że używałeś 50/1.4, bo z nim wszystko jest możliwe...
ej wyluzuj ja nie wykluczam, że tak mogło być a to, że niektóre egzemplarze c52 nie dają rady na 1/200 to widziałem na własne oczy ale z tą 1/125 lekko przegiąłeś
to że 7d cartman1285 nie ma synchro z 1/250 jest całkiem możliwe nie mówię, że nie. Natomiast moje 7d dawało radę.
Naprawdę muszę kopać w poszukiwaniu cytatów? Szczerze mówiąc nie chce mi się, ani mnie to grzeje, ani ziębi, a kwestia synchro 5D nie była nawet istotą mojej wypowiedzi. Stwierdziłem, że 1/180, czy 1/160, a nawet 1/125s to w studio żaden problem. Gorzej w plenerze.
cartman1285 No niestety jeszcze nie używałem nagrywania filmów w mojej puszce i nie miałem wczesniej żadnej, więc nie mogę porównać czy jest lepiej czy gorzej. Może w weekend popróbuje, jak to działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12