Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Niemniej dołożyłbmym te 300 PLN do FZ200 stałe swiatło F2,8 jest tego warte i próżno go szukac u konkurencji poza tym ma najlepszy wizjer w klasie.
Ale zdjęcia (przynajmniej te testowe na optycznych pozostawiają wieeeele do życzenia. Szkoda kasy do zooma, który będzie wykorzystany raz od wielkiego dzwonu, a w pozostałych przypadkach obiektyw będzie ciemnica (to sensor 1/2.3)
Zasada jest prosta Wojtas87. Twoje wymagania spełni w zasadzie każdy aparat, który będzie miał sensor większy od 1/2.3" - który siedzi w zdecydowanej większości małp.
Chyba każdy z tej listy spełni Twoje oczekiwania i da lepszy efekt, niż pozostałe milion małp z oferty marketowej.
A tego nikona p330 bym póki co odpuścił. Nie dość że nowość, filmy do bani (nawet jak nie zamierzasz ich nagrywać, to w końcu nagrasz, i się poryczysz ze złości). Zresztą, z jakiegoś powodu nikon 1 jest najtańszą ofertą w bezlusterkowcach. Choć jak piszą, ten p330 ma sensor od p7700, ale piszą też, że wolny jak żułf.
Dziękuje za cenne informacje, ale swoją wypowiedzą już kompletnie zbiłeś mnie z tropu.
Superzoomy, już odstawiłem...
Byłem nastawiony, że P330 będzie najlepszym wyborem do podanej kwoty, jednak teraz nie jestem już taki przekonany.
Co do filmów z P330 hmm na youtube wyglądają całkiem znośnie, ale oczywiście chcę aby mój przyszły aparat nagrywał bardzo dobrej jakości filmy.
Szkoda, że tak mało osób ma P330, bo na papierze wydaje się być fajnym aparatem, ale wiele osób podchodzi do niego z ostrożnością.
Teraz od początku mam mętlik w głowie.
Czyli jaki porządny kompakt polecacie z najlepszą jakością zdjęć oraz video?
Z sensorem minimum 1/1.7"
Z ogniskową 24 (28) mm
Z jasnością na krótkiej ogniskowej MAX f/2.0
Z szybkim focusem
Z filmami MIN 30p (p-pełne klatki) - uważam to za ważny parametr w aparacie za 1500zł. Gówna za 800zł już kręcą 1080 50p. Nie wiem co nikon ładuje do środka, ale (podobnie jak w Canonie) filmowanie nadaje się do pomników. Zobacz np jak wyglądają maski samochodów czy autobusów skaczące po ekranie.
Masz wymagania, ale kwotę podałeś też taką, która pozwoli Ci je spełnić.
Wojtas87 [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Cze, 2013
W takim razie parametry już wiem jakie muszą być, tylko teraz trzeba wyszukać taki aparat do tej kwoty który będzie to wszystko miał.
Powiem szczerze, że przeglądam konkurentów Nikona P330 i zawsze w jakimś mi coś nie pasuje, chyba ze szukam po złych modelach. Po tych najazdach na P330 też wynajduje w nim jakieś minusy. Ciężko będzie chyba mi dogodzić...
Ja nie jestem znawcą, na pewno są tu lepsi. Z dwóch które rozważałem tj RX100 i LX7 kupiłem LX7 - bo kupiłem go w USA za 400$ brutto (RX100 kosztował tyle co u nas). I to był mój główny powód decyzji - cena. Nie żałuję jakości za tę cenę, choć przy ISO800 już nie jest tak różowo. Ale f/1.4 jest na prawdę baaaardzo użytecznym parametrem. 24mm doskonale sprawdza się w pomieszczeniach, gdzie robię mnóstwo zdjęć mojemu 6-latkowi.
Ze względu na video nie wybrałem p7700 (bo dla mnie video quality=foto quality) mimo, że zoom x7 działał zachęcająco. Z tych samych względów odpadł S110. Kobylaste G1X G15 X10 X20 też, bo szukałem aparatu do kieszeni. Każdy ma swoje priorytety.
Nie wybrałem bezlusterkowca, gdyż manualny zoom podczas filmowania byłby porażką jak dla mnie. A i jakość bezlusterkowców w wielu przypadkach mnie nie przekonuje (np testowany obecnie GF6). I ta wielkość.
Wojtas87 [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Cze, 2013
Dzięki wszystkim za pomoc i za cenne uwagi.
Muszę podjąć męską decyzje w końcu, bo takie odwlekanie i szukanie w nieskończoność już mnie męczy, może będę tego żałował, ale na 90% kupie Nikona P330, biłem się też z Samsungiem EX2F, ale jakoś nie przemawia do mnie.
Jeśli ostatecznie chcecie mnie odwieść od tego zakupu to proszę bardzo czekam na konstruktywną krytykę, a także cały czas na lepsze wyjście z sytuacji.
Po aparat będę jechał jakoś w weekend, więc jeszcze wszystko może się zmienić ; )
Ale to wchodzisz w temat bezlusterkowców
Pisałeś wcześniej, że filmy tez się dla Ciebie liczą, więc uczulam, że nie ma obiektywów z automatycznym zoomem do bezlusterkowców. Kręcąc film, musisz kręcić pierścieniem obiektywu aby zmienić ogniskową, co jest deprymujące w czasie kręcenia a tym bardziej oglądania.
Masz różne alternatywy np Olympus PEN E-PL1 + 14-42 mm za 999zł i inne
Teraz pytanie do Was, czy możecie polecić mi jakaś książkę/poradnik, który najbardziej przyda mi się przy korzystaniu z wyżej wymienionego aparatu?
Może być to książka, może być to pdf, może być także strona www.
Chcę po prostu poczytać sobie i nabyć większej wiedzy którą mam nadzieje wykorzystam dobrze podczas robienia zdjęć.
Swoją drogą możecie ocenić go w kilku słowach, na co mam zwrócić uwagę, co może mi się przydać, lub jak mogę go dobrze wykorzystać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11