Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chodzi mi o graficzne oznaczenie widoczne na obrazku. Te białe kreseczki dookoła wskazania otwarcia przysłony ... im krótszy czas migawki, tym mniej białych kreseczek powinno być - ale to tylko moje zdanie
Aaa, o to chodzi... No może masz rację - byłoby czytelniej. Ale pewnie te diagramy powinny być normalnie w kolorze.
pecet0, nie tego tyczy sie ten watek... masz na obiektywie przelacznik trybu A/M, zajrzyj do instrukcji
niemamfarta [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Lip, 2013
moronica napisał/a:
pecet0, nie tego tyczy sie ten watek... masz na obiektywie przelacznik trybu A/M, zajrzyj do instrukcji
Nie ma tego w instrukcji - bynajmniej nie w mojej. Zastanawiałem się właśnie do czego służy ten przełącznik A/M na obiektywie. W instrukcji jest obrazek przełącznika A/M w opisie VR, ale nie ma ani słówka wspomniane co to jest i z czym to się je. Zatem wiemy do czego służą, tylko co nam daje używanie trybu A lub M?
Nie ma tego w instrukcji - bynajmniej nie w mojej. Zastanawiałem się właśnie do czego służy ten przełącznik A/M na obiektywie. W instrukcji jest obrazek przełącznika A/M w opisie VR, ale nie ma ani słówka wspomniane co to jest i z czym to się je. Zatem wiemy do czego służą, tylko co nam daje używanie trybu A lub M?
pecet0 napisał/a:
jak ustawić ostrość na nieskończoność?
operuję zestawem Nikon D5100 + Nikkor 18-105VR
hehe... kupują ludzie lustrzanki, a później zdjęcia nie potrafią zrobić!
Instrukcja znajduje się na płycie ... taka gruba książka do przeczytania!
To, co dostajecie w pudełku w wersji drukowanej, to broszurka o aparacie!
Pomiar światła w D5100 ma jedno poważne ograniczenie: nie działa z obiektywami manualnymi. Czyli jak ktoś lubi pracę z takimi obiektywami: musi i tak liczyć na swoje wyczucie lub umiejętności.
Nie wiem co miał na myśli zefirek pisząc, że pracował tylko w trybie M? Bo jeżeli chodziło tylko o fakt, że w oparciu o wbudowany światłomierz dobierał parametry ekspozycji (aby było poprawnie) - to "kompletna korozja". Po co to robić? Nie prościej skorzystać z trybów półautomatycznych (A lub S)? Praca w trybie M ma sens w trzech przypadkach:
1. Gdy obiektyw nie współpracuje z automatem i pomiarem światła w korpusie.
2. Gdy chcemy prześwietlić, lub przyciemnić rejestrowaną scenę.
3. Gdy planujemy zarejestrować jakiś efekt specjalny (np. rozmycia świateł pojazdów, sztucznych ogni, wielokrotna ekspozycja, jednolite naświetlenie serii zdjęć, itp).
W innym przypadku - korzystanie z trybu M to sztuka dla samej sztuki. Wiem, bo sam tak robiłem. Przez jakiś czas. Dorobek twórczy był taki, że sporo fajnych zdjęć zmarnowałem. Potem trzeba było kombinować w obróbce: rozjaśniać, wyciągać, korygować. A efekty i tak były "ledwo" zadowalające.
Wracając do instrukcji. W moim Nikonie D5100 drukowana instrukcja obsługi zawiera 82 strony (format A5). Dla porównania:
- instrukcja obsługi Nikona D3000 zawiera 61 stron (format A5);
- instrukcja obsługi Nikona F65 zawiera 114 stron (format B6);
- instrukcja obsługi FujiS2PRO zawiera 124 strony (format A5);
- instrukcja obsługi Yashica TL SUPER zawiera 45 stron (format B6).
Jak widać: instrukcja D5100 nie jest to wcale "broszura". I co najważniejsze: zawiera odpowiedzi na "prawie" wszystkie pytania. Nie wpadli tylko na to, że użytkownik lustrzanki może nie wiedzieć jak ustawić ostrzenie na nieskończoność. No cóż - takie czasy nadeszły.
P.S.
Broszury to ja miałem dołączone do kompaktów Kodaka. Przy każdej z nich, instrukcja obsługi dowolnej lustrzanki - jest jak encyklopedia!
Bo jeżeli chodziło tylko o fakt, że w oparciu o wbudowany światłomierz dobierał parametry ekspozycji (aby było poprawnie) - to "kompletna korozja".
Wbudowany czy zewnętrzny- co za różnica? Jedno i drugie działa tak samo.
Wielki Mistrz napisał/a:
Po co to robić?
Aby mieć kontrolę nad ekspozycją?
Wielki Mistrz napisał/a:
Nie prościej skorzystać z trybów półautomatycznych (A lub S)? Praca w trybie M ma sens w trzech przypadkach:
1. Gdy obiektyw nie współpracuje z automatem i pomiarem światła w korpusie.
3. Gdy planujemy zarejestrować jakiś efekt specjalny (np. rozmycia świateł pojazdów, sztucznych ogni, wielokrotna ekspozycja, jednolite naświetlenie serii zdjęć, itp).
W innym przypadku - korzystanie z trybu M to sztuka dla samej sztuki.
Na pewno? A zdjęcia nocne? Astrofotografia? Duże kontrasty? Fotografia studyjna? Fotografia wnętrz? Fotografia produktu?
W ok 90% korzystanie z trybu M to warunek poprawnego naświetlenia
Wielki Mistrz napisał/a:
Wiem, bo sam tak robiłem. Przez jakiś czas. Dorobek twórczy był taki, że sporo fajnych zdjęć zmarnowałem. Potem trzeba było kombinować w obróbce: rozjaśniać, wyciągać, korygować. A efekty i tak były "ledwo" zadowalające.
Po prostu- nie potrafisz posługiwać się poprawnie trybem manualnym. To, że Tobie nie wychodziło nie znaczy, że innym też się nie udaje
Wielki Mistrz napisał/a:
Wracając do instrukcji. W moim Nikonie D5100 drukowana instrukcja obsługi zawiera 82 strony (format A5)
Bida panie! Trza się angielskiego uczyć, bo w ichniejszym języku instrukcja to 260 stron
Wielki Mistrz napisał/a:
Jak widać: instrukcja D5100 nie jest to wcale "broszura".
W porównaniu z wersją angielską to polska wygląda jak broszura.
Wielki Mistrz napisał/a:
I co najważniejsze: zawiera odpowiedzi na "prawie" wszystkie pytania. Nie wpadli tylko na to, że użytkownik lustrzanki może nie wiedzieć jak ustawić ostrzenie na nieskończoność. No cóż - takie czasy nadeszły.
Ja też bym nie wpadł. Choć w instrukcji kilka razy jest napisane o ustawianiu ostrości "od minimum do nieskończoności". Tak na chłopski rozum to jak na jednym końcu jest minimum to na drugim musi być nieskończoność
W moim Nikonie D5100 drukowana instrukcja obsługi zawiera 82 strony (format A5).
Na CD masz wersję pełną w PDF. A jak nie to zawsze możesz ją sobie ściągnąć ze strony producenta
Wielki Mistrz napisał/a:
W 90% wystarczy korekta ekspozycji w trybach PSA. Co więcej w trybie M też ona działa
Wielki Mistrz napisał/a:
Jednolita ekspozycja pośród kilku zdjęć (np do panoram) - tak. Ale rozmycie świateł czy ognie sztuczne to wystarczy S i skręcona na minus korekta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10