Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie czyn tego bledu, to jest tragiczna tragedia. Przyznaje jest ona lepsza od miniaturki ale to jest bardzo nisko postawiona poprzeczka. Jak chcesz duza lornetke to kup 10x50 porro, w budzecie tez sie zmiesci.
Wysłany: Sob 31 Sie, 2013
12x50 to raczej kolejna lornetka do określonych zastosowań gdzie potrzeba poweru, np. oglądania statków daleko na morzu. Sportet Ex to MZ lornetka taka sobie - ani dobra ani zła. Tragedia to obraz z lornetki Russia 20x80 (a rzeczywiście jakieś 7x40 z filtrem "dymnym"). Lepiej wybrać uniwersalne powiększenie 10x.
Nie zawiesiłem się, miałem co innego na głowie. Jeszcze się nie zdecydowałem doczytuje sobie kolejne opnie, sprawdzam ceny. Twój post zacytowany tutaj jest wyznacznikiem 3 lornetek.
kivirovi napisał/a:
Nikona Sportera sobie daruj. Ja bym chyba wziął Celestron Outland LX. Na drugim miejscu chyba Olympus EXPSI, a na trzecim Nikon Action EX. porro wygląda poważniej i kosztuje mniej więc może jest to dobra opcja dla uzytkownika nie obciążonego pędem dachówkami.
Ja nie lubię kupować pochopnie, powoli bez pośpiechu, kupić trzeba i tak. Od Celestrona odrzuca mnie 2 lata gwarancji, Olympus tylko sprowadzany, a Nikon z nich najsłabszy.Trza każde za i przeciw wziąć pod uwagę.
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013
Ja zazwyczaj mam problemy z decyzyjnością więc jak dla mnie mógłbyś dopytywać i wybierać choćby 5 lat. Poza tym lubię czytać i pisać na temat lornetek i chyba nie jestem w tym odosobniony. Co do meritum - najlepsze warunki gwarancji (skoro to istotne) ma amerykańska firma Vortex. W budżecie mieści się Raptor - podobno bardzo OK a mniejsza i lżejsza od pozostałych. Powiększenie też ciekawe (8,5x).
Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013
Zastanawia mnie znaczenie gwarancji dla solidnych lornetek. W lornetce nie ma co się popsuć, jeśli użytkownik nie praśnie nią o glebę. A jak praśnie - to gwarancji nie uznają.
Przy wyborze trzeba się lornetkom przyglądać poz kątem cech użytkowych, tak, jakby nie miała gwarancji. Zresztą zwykle tego typu sprzęt używamy latami, nie starzeje się technicznie tak szybko jak lustrzanka.
Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013
Bardzo dobrą gwarancję ma Vortex. Nie dość, że dożywotnia to obiecują, że jeśli cokolwiek stanie się z lornetką - firma naprawi ją lub wymieni na zupełnie nową. Gwarancja nie obejmuje jednak zgubienia, kradzieży, lub celowego zniszczenia lornetki.
Wychodzi na to, że jak się przypadkiem rozbije sprzęt to podlega on gwarancji.
Być może działa w przypadku poważnych awarii ale jak się tu koledze ostatnio muszle oczne w Razor HD zacinały to nie chcieli naprawić więc oddał i kupił Nikon EDG.
Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi za odkopanie. Miałem ostatnio okazję pobawić się lornetkami 8x oraz 10x i bardzo dobrze postąpiłem gdyż jednak lepsze będzie mniejsze powiększenie. Zdecydowałem się też na polecanego tutaj Olympus EXPS I, a skorzystałem z promocji na Amazon bo jednak cena 460 zł (całkowity koszt z dostawą oraz podatkami) mnie dodatkowo skusiła Pozostaje mi poczekać aż przesyłka dotrze.
Wysłany: Czw 03 Paź, 2013
Jak dojdzie i popróbujesz to napisz parę słów na temat oceny własnej i realizacji zamówienia (ciekaw jestem czy rzeczywiście tak cena będzie zachowana).
Cena będzie zachowana bo już zapłaciłem, pobrało mi tyle z karty, dlatego wiem ile wyszło. Lornetka kosztowała 90.99 funtów ze wszystkim. Ważne aby sprawdzić czy towar jest objęty darmową dostawą "this item Delivered FREE in the UK with Super Saver Delivery", a od pewnego czasu i Polska podlega pod tą opcję, da się to sprawdzić na ostatniej karcie w czasie zamawiania (trza dla pewności wybrać Super Saver Delivery jako opcję dostawy). Paczka idzie DHL, a tempo jest jak dla mnie świetne 3 wyszła z Anglii, 4 była w Belgii, 5 Szczecin, który opuściła koło godziny 13. Termin dostawy to wtorek, ale najważniejsze aby sprawdzić paczkę czy wszystko ok. Postaram się coś napisać, jak już sprawdzę ja w terenie.
No cóż lornetka dotarła, więc nawet w Polsce jest dobre tempo dostawy. Sprawdziłem i na pierwszy rzut oka, nie uległa uszkodzeniu w czasie podróży, pakowana podwójnie, choć mogli więcej wcisnąć, aby nie było luzów.
Bank mnie zawiódł za to okropnie, bo o ile cena się zgadza 90.99 funta to później poprawili przy zaksięgowaniu kosmicznym przelicznikiem 5.2 i koniec końców cena wyszła 472.85 zł. Cóż mam nadzieję, że jak zwykle zadziała cash back to sobie odbije tą różnicę.
Jestem zadowolony z zakupu po pierwszych oględzinach, a na wnioski przyjdzie czas jak się na grzyby człowiek wybierze to i będzie co oglądać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10