Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
RAW czy JPG ?
Autor Wiadomość
lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 07 Wrz, 2013   

marek lasy napisał/a:

A czy można robić zdjęcia w opcji RAW, i przez najbliższe lata nie edytować ich tylko oglądać je w albumie ( w komputerze, iPhoto, itp, ) jak miało to miejsce w przypadku wszystkich dotychczasowych zdjec JPG?

Ale RAWa nie da się obejrzeć, bo to nie jest w ogóle plik graficzny. To co zobaczysz po otworzeniu w przeglądarce to albo zaszyty w samym RAWie podgląd w formie jotpega o bliżej nieokreślonych parametrach (najczęściej wg ustawień jpg w puszce), albo efekt zdemozaikowania w locie też o bliżej nieokreślonych parametrach...

RAW to półprodukt, zalążek zdjęcia. Zawiera dane z matrycy i zapis parametrów ekspozycji, itp. Po to go otwierasz w specjalizowanym programie i edytujesz, żeby uzyskać zamierzony efekt i wyeksportować go do jednego z formatów graficznych jak jpg czy tiff, często do kolejnej dalszej obróbki.

Oczywiście można robić RAWy i je archiwizować, tylko czy naprawdę masz zamiar po jakimś czasie do nich wrócić i je wywołać? Jeśli nie (a doświadczenie mówi, że raczej na pewno nie), to będziesz miał po prostu dysk zapchany dużymi plikami, których podglądy jest w stanie wyświetlić kilka przeglądarek z zupełnie innym efektem każda.

Reklama

marek lasy 
Rozmowny

Dziękuję za pouczające opinie. Kojut dziękuję za fotki, bo najbardziej rozumuję widząc przykłady w praktyce. W dwóch podanych fotkach w mym komputerze nie dopatrzyłem się wielkich różnic, a jedynie niebo wydało się ciemniejsze na drugim zdjęciu o nazwie: P2200065-Edit.jpg.

Już zaczynam rozumieć temat, i postanowiłem na czas nieokreślony całkowicie zrezygnować z opcji RAW, na rzecz JPG. Wróciłem jednak z wycieczki na której w systemie RAW + JPG zrobiłem 1000 zdjęć :)
W mym iPhoto ( Apple MAC OS X ) każde zdjęcie się skopiowało. Teraz chciałbym wymazać wszystkie zrobione w RAW, ale nie wiem jak tego dokonać taśmowo. Na dodatek każde z dwóch zdjęć zapisane jest w tym samym systemie, bo na jednym pisze że; DSC00416.jpg a na drugim zdjęciu pisze: DSC00416 2.JPG.
hijax_pl napisał/a:

Przy okazji - jak wybierasz w tym aparacie RAW+JPEG, to JPG nie jest w najwyższej jakości.

Czy to oznacza że wszystkie zdjęcia już zrobiłem albo w gorszej jakości JPG, albo każde jedno zdjęcie musi zostać z edytowane do właściwego JPG? A może już jest ono utworzone w JPG, bo w opisie pisze że jest JPG.
Jak domyślić się które z dwóch zdjęć jest gorszej jakości JPG, a które JPG przerobione z RAW?
Porównując 2 rodzaje zdjęć jedynie mogę stwierdzić że zdjęcie DSC00416.jpg jest jaśniejsze, a DSC00416 2.JPG Jest ciemniejsze, ale również dobre jakościowo.

A może już nic się nie da zrobić i najlepiej wymazać wszystkie zdjęcia, i od początku robić tylko w systemie JPG?

kojut 
Entuzjasta

marek lasy, powiedz, że jaja sobie robisz i rechoczesz przed ekranem jak ja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

marek lasy 
Rozmowny

Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013   

Oczywiście że się uśmiałem, zwłaszcza w miejscu w którym wstawiłem ,,ikonkę emocji" :grin:

W innym przypadku już mniej było mi do śmiechu, i uważam że gdy aparat robi zdjęcie JPG i RAW, to powinien automatycznie tworzyć 2 osobne foldery, i w tym porządku winny być transportowane do komputera. Jak sens ma zapisywanie zdjęć podwójnych w tym samym systemie JPG.
No ale ten problem jest powiedzmy żaden problem :grin:

[ Dodano: Nie 08 Wrz, 2013 10:27 ]
Wciąż nie mogę sobie poradzić z problemem który opisałem wcześniej. Bardzo prosiłbym o nakierowanie mnie na trop rozwiązania tego problemu.

marek lasy napisał/a:

Pracuję na ustawieniem w aparacie jak najwyższych jakości zarówno w aparacie jak i w kamerze. W przypadku filmowania okazało się że przy najwyższej jakości filmowania 50p 28M (PS ), nie mogę oglądnąć zapisu w komputerze. Natomiast przy gorszej jakości ustawionej np., na 50i 17M (FH), automatycznie transportuje się film do MacBooka.
Gdy ustawiałem na 50p 28M (PS ) pojawił się w aparacie napis:
„nie można nagrać na płytę dvd z jakością 50p 28 (PS ). Zapisz na płycie Blue-ray”.
Nie mam pojęcia co on oznacza w praktyce? A może powinienem pomyśleć o zmianie formatu filmowania który mam ustawiony na: ( Format pliku AVCHD ). Inna opcją jest ustawienie na MP4. Ale wówczas w ustawieniach nagrywania znikają wcześniejsze opcje i pojawiają się 1440x1080 12 M. I druga opcja: VGA 3M.
Mam i tak gorszej jakości aparat bo kompaktowy, zatem nie chciałbym rezygnować z najwyższej możliwej jakości filmowania. Czy ktoś wie jak mi doradzić by najlepsza jakość filmowania 50p 28M (PS ), mogła być transportowana do MacBooka w tej samej dobrej jakości?

kojut 
Entuzjasta

marek lasy napisał/a:
Oczywiście że się uśmiałem, zwłaszcza w miejscu w którym wstawiłem ,,ikonkę emocji" :grin:

:mrgreen:

marek lasy napisał/a:
W innym przypadku już mniej było mi do śmiechu, i uważam że gdy aparat robi zdjęcie JPG i RAW, to powinien automatycznie tworzyć 2 osobne foldery, i w tym porządku winny być transportowane do komputera. Jak sens ma zapisywanie zdjęć podwójnych w tym samym systemie JPG.
No ale ten problem jest powiedzmy żaden problem :grin:

Tobie nie tylko nauka obsługi aparatu potrzebna ale również komputera. W win (nie wiem jak w osX) mam taką opcję po prawym przyciskiem myszy: "Sortuj pliki według" i tam do wyboru m.in: "Typ". Co do podwójnych zdjęć- nie mam pojęcia ale na pewno jest to ujęte w instrukcji (włączyłeś pewnie jakąś opcję i teraz nie wiesz którą). Najlepszym rozwiązaniem byłby powrót do ustawień fabrycznych i dogłębne przestudiowanie instrukcji- tak krok po kroku ze sprawdzeniem każdej funkcji na wyświetlaczu i wyniku na większym ekranie.
marek lasy napisał/a:
Wciąż nie mogę sobie poradzić z problemem który opisałem wcześniej. Bardzo prosiłbym o nakierowanie mnie na trop rozwiązania tego problemu.

marek lasy napisał/a:

Pracuję na ustawieniem w aparacie jak najwyższych jakości zarówno w aparacie jak i w kamerze. W przypadku filmowania okazało się że przy najwyższej jakości filmowania 50p 28M (PS ), nie mogę oglądnąć zapisu w komputerze. Natomiast przy gorszej jakości ustawionej np., na 50i 17M (FH), automatycznie transportuje się film do MacBooka.
Gdy ustawiałem na 50p 28M (PS ) pojawił się w aparacie napis:
„nie można nagrać na płytę dvd z jakością 50p 28 (PS ). Zapisz na płycie Blue-ray”.
Nie mam pojęcia co on oznacza w praktyce? A może powinienem pomyśleć o zmianie formatu filmowania który mam ustawiony na: ( Format pliku AVCHD ). Inna opcją jest ustawienie na MP4. Ale wówczas w ustawieniach nagrywania znikają wcześniejsze opcje i pojawiają się 1440x1080 12 M. I druga opcja: VGA 3M.
Mam i tak gorszej jakości aparat bo kompaktowy, zatem nie chciałbym rezygnować z najwyższej możliwej jakości filmowania. Czy ktoś wie jak mi doradzić by najlepsza jakość filmowania 50p 28M (PS ), mogła być transportowana do MacBooka w tej samej dobrej jakości?

Oznacza to, że masz w aparcie zmienioną opcję transferu plików- zamiast przenoszenia między jedną a drugą pamięcią jest wybrane bezpśrednie nagrywanie na płytę.
Jak to zmienić? Nie mam zielonego pojęcia, ale na pewno jest to opisane w instrukcji.
Jeszcze raz- reset aparatu do ustawień fabrycznych, przeczytanie i zrozumienie instrukcji i ćwiczenia praktyczne.
PS
Taki tips :mrgreen:
Szybciej, łatwiej i przyjemniej przerzucisz pliki zrobione aparatem na komputer wyciągając kartę z urządzenia i korzystając z czytnika kart.

PPS
Nie zajmuj się na razie RAW, bo i tak pojęcia nie masz z czym to się je. Opanuj obsługę aparatu i poznaj możliwości .jpg, który nie jest formatem gorszym do oglądania od RAW. RAW używasz wtedy gdy chcesz obrabiać zdjęcie na kompie przy pomocy narzędzi niedostępnych w aparacie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kojut napisał/a:
Oznacza to, że masz w aparcie zmienioną opcję transferu plików- zamiast przenoszenia między jedną a drugą pamięcią jest wybrane bezpśrednie nagrywanie na płytę.
Nie - to tylko taki komunikat o wybraniu parametrów filmu niekompatybilnych z standardem ogólnie pojętych płyt "video".

kojut 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
Nie - to tylko taki komunikat o wybraniu parametrów filmu niekompatybilnych z standardem ogólnie pojętych płyt "video".
A no widzisz. Teraz wszystko jasne. Ja cały czas myślałem, że taki napis wyskakuje podczas próby transferu :oops:

marek lasy 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
kojut napisał/a:

A w praktyce ktoś taki zielony jak ja, jak może wykorzystać tę informację by w jak najlepszej jakości przetransportować film do komputera?
Czy muszę zrezygnować z najlepszej jakości filmu, czy może jest szansa na transport plików filmowych do PC w najlepszej z możliwych jakości?
Czytałem załączoną instrukcję i tą ze strony:
http://www.sony.pl/suppor...RX100M2/manuals
Mnie jednak przełożenie tych informacji na praktykę ciężko idzie.

kojut 
Entuzjasta

marek lasy napisał/a:
A w praktyce ktoś taki zielony jak ja, jak może wykorzystać tę informację by w jak najlepszej jakości przetransportować film do komputera?

Ta informacja (jak hijax_pl już wyjaśnił) jest dla idiotów, którzy próbują nagrywać film w najwyższej jakości na płyty DVD. Mówi ona, że tak się nie da i trzeba użyć płyty bluray. Nie ma nic wspólnego z przenoszeniem pliku do pamięci komputera.
marek lasy napisał/a:
Czy muszę zrezygnować z najlepszej jakości filmu, czy może jest szansa na transport plików filmowych do PC w najlepszej z możliwych jakości?

Nie, nie musisz. Prawdopodobnie brakuje Ci jakichś kodeków czy innego goowna do odtworzenia tych filmów. Dodatkowo jak masz nagrywarkę bluray i odtwarzacz avchd to takie filmiki możesz wyświetlać na tv.
marek lasy napisał/a:
Czytałem załączoną instrukcję i tą ze strony:
http://www.sony.pl/suppor...RX100M2/manuals
Mnie jednak przełożenie tych informacji na praktykę ciężko idzie.
Może poproś kogoś, kto ma pojęcie o aparatach, albo dla kogo nowoczesna technologia nie jest czarną magią aby Ci wytłumaczył o co w tym wszystkim chodzi.

marek lasy 
Rozmowny

A może powinienem pomyśleć o zmianie formatu filmowania który mam ustawiony na: ( Format pliku AVCHD ).
A w temacie nagrywania filmów wideo, nie jest dobrym rozwiązaniem ustawienie opcji na MP4 ( zamiast Format pliku AVCHD ).
Przy ustawieniach MP4 wówczas znikają wcześniejsze opcje i pojawiają się 1440x1080 12 M. I druga opcja: VGA 3M.
Czytając instrukcję wydaje mi się że powinienem trzymać się tylko ustawienia wcześniejszego bo ono ma najwyższą jakość60p 28M(PS)/50p 28M(PS)

W instrukcji doczytałem się następujących rzeczy, i może one staną się bardziej zrozumiałe dla was ekspertów;

AVCHD
Nagrywane są filmy AVCHD. Ustawia metodę nagrywania na AVCHD, co jest odpowiednie do oglądania płynnych obrazów wideo na ekranie TV wysokiej rozdzielczości. Płyty Blu-ray, AVCHD i DVD-Video można utworzyć za pomocą oprogramowania „PlayMemories Home”. Gdy tworzysz pyty AVCHD z filmów zapisanych w formacie [60p 28M(PS)]/[50p 28M(PS)], [60i 24M(FX)]/[50i 24M(FX)] lub [24p 24M(FX)]/[25p 24M(FX)], zajmie to sporo czasu, gdyż muszą one zostać skonwertowane. Aby zapisać filmy [60p 28M(PS)]/[50p 28M(PS)], [60i 24M(FX)]/[50i 24M(FX)] lub [24p 24M(FX)]/[25p 24M(FX)] bez konwertowania jakości obrazu, należy użyć płyt Blu-ray.

MP4

Nagrywane są filmy MP4 (AVC). Nastawia metodę nagrywania na MP4, co jest odpowiednie dla materiałów umieszczanych w Internecie i dla załączników poczty e-mail. Nie można tworzyć płyt z filmów MP4, nawet jeśli użyjesz programu „PlayMemories Home”.

Szczegóły informacji instrukcji widnieją na ponizszej stronie:
http://pdf.crse.com/manua...ml#l2_selecting the method for creating a disc of movies

( Dodam że ja nie chcę tworzyć żadnych płyt, a jedynie przeglądać filmy na komputerze Apple ).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Zainstaluj sobie VLC i będziesz mógł oglądać te formaty.

marek lasy 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
Zainstaluj sobie VLC i będziesz mógł oglądać te formaty.

Posiadam program VLC. No chyba że automatycznie się on nie uruchamia, ale ja nie widzę opcji aby móc dany plik z aparatu otworzy w programie VLC. Po prostu ten plik w komputerze jest niewidoczny, a jedynie w aparacie go widzę i mogę odtwarzać bez problemu.

Jest jeszcze inny problem. Po podłączeniu aparatu do komputera zdjęcia się transportują w porządku, ale gdy włażę do komputera samą kartę pamięci ( z aparatu ), to MacBook nie potrafi zlokalizować tej karty. ( Gdy wkładam innego rodzaju karty, z innych aparatów to jest O.K. ). Dodam że wcześniej sformatowałem kartę pamięci sony, w aparacie. Czy coś robię nie tak?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Przełóż kartę do kompa i zagrają bezpośrednio. Jest zaszyty w podkatalogu specjalnym. Tylko pliki mp4 widzisz razem ze zdjęciami.

Z Findera wybierasz folder karty, później klikasz prawym na 'Private" i wybierasz 'Pokaż zawartość pakietu', dalej 'AVCHD' i to samo i jeszcze raz z 'BDMV'. Teraz otwiersza katalog 'STREAM' i widzisz pliki MTS o nazwach 00000.MTS, 00001.MTS i tak dalej. Prawym na takim pliku, wybierz 'Otwórz w programie' -> 'VLC' i odtwarza.
W konsoli taki folder wygląda tak '/Volumes/NO NAME/PRIVATE/AVCHD/BDMV/STREAM '

marek lasy 
Rozmowny

Wysłany: Pon 09 Wrz, 2013   

hijax_pl napisał/a:
Przełóż kartę do kompa i zagrają bezpośrednio. Jest zaszyty w podkatalogu specjalnym. Tylko pliki mp4 widzisz razem ze zdjęciami.

Z Findera wybierasz folder karty,

Włożyłem kartę do MacBooka i na ekranie nic mi się nie pokazało, pomimo że wszystkie inne karty gdy wkładam to natychmiast wyświetla mi sie ikonka z kartą.
Następnie kliknąłem na FINDER, tam ukazało mi się setki różnych rzeczy które mam w kompie. Niestety nic nie znalazłem co miało by przypominać kartę pamięci sony.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 09 Wrz, 2013   

Hm... No cóż to forum fotograficzne a nie obsługi kompa ;)

Odpowiedz do tematu