Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mozer, nie wiem, może ja jakiś ślepy jestem, ale biorąc pod uwagę fakt, że lubię używać jasnych przesłon, to raczej bym te BF/FF zauważył. Nie jest tak, że wszystkie strzały mam trafione, nie mam żadnego szkła typu 24L, 35L, ani nawet Canona 50/1.4, żeby mieć porównanie statystyczne. Wręcz nawet mam nadzieję, że z 24L czy 35L byłoby lepiej. Mam porównanie tylko z Canonem 100 Macro, ale to jednak zupełnie inna ogniskowa i charakterystyka pracy. Miałem 70-200/4L i on był bardzo niezawodny, ale zbyt dawno temu go używałem, żeby mieć w pamięci bezpośrednie porównanie.
Mam zamiar sprawdzić jeszcze szeroki kąt zoom z Sigmy ale co do 24-70mm to po prostu kupiłem Nikkora 2.8 zagryzając zęby.. szkło na lata.. Z tego co wiem to jak skalibruje body pod jeden obiektyw to pod inny już nie bardzo.. Więc jakbym miał np używać 3 sigm to zrobi jakiś meksyk totalny.. Jeśli dobrze rozumiem..
Wrócę do domu to zdam relację z kalibracji USB dockiem, który już nabyłem. Oprócz kalibracji można wgrać nowy firmware do nowym szkieł sigmy. Byle do weekendu
mozer, w sumie masz rację. Jednak nie jest to wina Sigmy, bo nie potrafi, ale Canona, bo się chami i nie udostępnia specyfikacji. Ale z drugiej strony Canon ma prawo, aby trzymać karty przy orderach.
mozer napisał/a:
Tutejszyn, w takiej sytuacji Sigma powinna albo się do tego przyznać albo przestać robić obiektywy z mocowaniem EF. Tymczasem mi nawet w Sigma Pro centrum wpierali, że tego problemu nie ma i że to bajki, że ludzie nie wiedzą jak wygląda ostrzenie itp itd.
Bo to oczywiste, że to bajki. Chcesz powiedzieć, że Canon z Canonem nie ma problemów BF/FF? A może sam sobie też nie "udostępnia specyfikacji"?
Chcesz powiedzieć, że Canon z Canonem nie ma problemów BF/FF? A może sam sobie też nie "udostępnia specyfikacji"?
Czy jeśli gdzieś na świecie Canon sprzeda uszkodzony obiektyw, to znaczy, że Canon produkuje zepsute obiektywy? Mowa była o kłopotach z AF obiektywów firm trzecich i korpusów Canona w ujęciu statystycznym. Czytając choćby to forum widać, że problem jednak istnieje.
Jeśli firma X sprzeda uszkodzony towar to znaczy iż wyprodukowała uszkodzony towar lub towar uszkodził się w tak zwanym międzyczasie... ale to akurat nie ma to żadnego znaczenia bowiem występowanie BF/FF nie oznacza, iż aparat lub obiektyw jest uszkodzony.
lumiks, jakbyś trochę bardziej zagłębił się w temat to byś wiedział, że:
a) dla obiektywów prosto z półki bf/ff w przypadku Canona dużo rzadziej występujeż niż u Sigmy
b) często zoomy Sigmy bardzo trudno jest skalibrować w całym zakresie, a niektórym użytkownikom wręcz to się nie udaje
c) jeśli obiektyw nie współpracuje prawidłowo z body, to możemy ogólnikowo powiedzieć, że jest zepsuty (choć nikt tego określenia tu przed Tobą nie użył, Tutejszyn napisał to w innym kontekście).
Rozumiem, że dla Ciebie BF/FF nie stanowi problemu i robisz takim zestawem zdjęcia bez oddawania do serwisu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9