Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałbym kupić coś raz i mieć spokój, narazie ze standardowym obiektywem. Budżet mam jaki mam, jak zarobię więcej chcę kupić obiektyw szerokokątny. Mógłbyś podać jakieś modele które wg ciebie są najlepsze ? Jutro poczytam o tilt&shift i innych. Pozdrawiam
Bez sensu - jeśli już to z obiektywem który będzie oznaczony na końcu WR - odrobinę solidniejszy bo uszczelniony jak korpus. I raczej polecałbym któryś ze sklepów http://www.fotoplus.pl/of...5-5-6-WR-czarny czy http://www.euro.com.pl/lu...wr-czarny.bhtml albo http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,16524s
Czy to ostatecznie będzie K-30 czy nieco nowszy K-50 pewnie zdecyduje cena albo wygląd , bo odrobina różnicy wynikająca z oprogramowania matrycy ( tej samej co w K-5/II/IIs i K-500) nie stanowi wielkiej różnicy. Jak napisałem - odrobinę - i nie widzę powodu do takiej afery jaką niektórzy usiłowali dość niegrzecznie wzniecić, na dodatek kłamiąc, że ktoś pisał o istotnych zmianach.
Przepraszam że się nie odniosłem wcześniej , ale wątek mi się gdzieś zawieruszył.
Creador napisał/a:
możecie polecić jeszcze jakieś alternatywy?
W tej kwocie trudno coś więcej sensownego wymyślić - polecenie Pentaxa K-500 - było by cofnięciem się do Nikona D3100 - tyle że z lepszym wizjerem (nadal jest to pryzmat a nie układ luster - stąd większy i jaśniejszy obraz w celowniku), i 1/6000s oraz 6 kl/s. Ale już bez poziomicy, uszczelnień, podświetlanych punktów AF. I co do mikroregulacji matrycą też nie jestem pewien czy jest w tym modelu. Czymś się w końcu różnić musi.
[ Dodano: Czw 31 Paź, 2013 22:36 ]
Creador napisał/a:
Jutro poczytam o tilt&shift i innych
Jest Samyang 24mm ale na APS-C da ok. 36mm - więc niezbyt szeroko.
Jest też nowy Samyang 14mm/2,8 i tego warto do architektury mieć - b. dobra rozdzielczość , albo Sigma 8-16 - tyle że dość ciemna, czy Sigma 10-20/3,5 - również dobra optycznie. Niezły jest też Tamron 10-24 , przy tym jaśniejszy i ostrzejszy od zmiennoświetlnej Sigmy 10-20. Tyle że oba jednak dość już ciemne.
Jest Samyang 24mm ale na APS-C da ok. 36mm - więc niezbyt szeroko.
Ale kosztuje tylko dwa razy więcej niz aktualny budżet autora.
Inne jeszcze dwa razy więcej będą kosztowały. Pytanie, czy autor będzie chciał złapac tego króliczka...
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jest też nowy Samyang 14mm/2,8 i tego warto do architektury mieć - b. dobra rozdzielczość ,
Ja go nie miałem w rekach, ale już, już myślałem... i jak poczytałem że musiałbym taaaaka dystorsje prostowac to mi się odechciało. Po co, nie po to stałki się kupuje. Przeciez choćby w tej Waszej niszy ma takiego 15mm Pentaksa f4 który nie wyobla świata.
A korpus to autorze sobie kup wygodny dla Ciebie. Kazdy obecnie produkowany zrobi Ci odpowiednio dobre foty w tym temacie. A w pracy z architektura rózne zewnętrzne pier...ły róznych systemów mogą uwierać.
Creador [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Lis, 2013
Ok, dzięki za podpowiedzi, wybór chyba padnie na k-30 18-55 WR, w przyszłości dokupię obiektyw szerokokątny. Budżet zwiększę do 2500zl.
Co warto dokupić do takiego aparatu(oczywiście poza pokrowcem i kartą), na allegro pełno dodatków, filtry UV, tulipany. Tylko czy to się przydaje ?
Ok, dzięki za podpowiedzi, wybór chyba padnie na k-30 18-55 WR, w przyszłości dokupię obiektyw szerokokątny. Budżet zwiększę do 2500zl.
Co warto dokupić do takiego aparatu(oczywiście poza pokrowcem i kartą), na allegro pełno dodatków, filtry UV, tulipany. Tylko czy to się przydaje ?
Statyw. Serio, do architektury, do wnętrz, do klejenia obrazków ze sobą... Osłone p-słoneczna to chyba szacowna firma Pentaks daje, czyzbym się mylił? Filtry UV to w zasadzie dzsiaj kompletna ściema.
BTW - k-30 to całkiem fajny aparat.
Ostatnio zmieniony przez RB Pią 01 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Osłone p-słoneczna to chyba szacowna firma Pentaks daje, czyzbym się mylił?
To zależy, zapewne idąc tropem szacownego lidera branży na C do niektórych szkieł już nie daje takich rarytasów w komplecie
Do smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL WR Pentax daje taką osłonę, a do AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED Nikon oprócz osłony daje nawet miękki futerał.
Creador [Usunięty]
Cytat:
A korpus to autorze sobie kup wygodny dla Ciebie. Kazdy obecnie produkowany zrobi Ci odpowiednio dobre foty w tym temacie. A w pracy z architektura rózne zewnętrzne pier...ły róznych systemów mogą uwierać.
Nie wiem który będzie dla mnie wygodny, mieszkam na zadupiu i nie ma w mieście sklepów rtv, agd w których są lustrzanki cyfrowe. Do większego miasta tez nie mam narazie czasu się wybrać. Więc prosiłbym o podawanie jakiś konkretnych modelów, konkurentów dla k-30, k-50 jako, że napewno macie w tym temacie większe pojęcie ode mnie.
Widzę ze Pentax i Nikon ma swoich zwolenników na tym forum.
Różnica w cenie około 100 zł więc wszystko mi jedno czy k-30, k-50. A może Canon lub Nikon. Dlaczego nikt na forum nie zaproponował czegoś od Canona albo Olympusa - nie mają nic godnego polecenia do zaoferowania w tej cenie ?
Najważniejsza dla mnie będzie jakość uzyskanego obrazu - drukuję czesto w dużej rozdzielczości. Nie ukrywam, że wytrzymałość pentaxa jest także dobrym argumentem - nie rzadko zdarzają się inwentaryzacje starych budynków przy kiepskiej pogodzie - deszcz, śnieg.
Cytat:
Tylko warto podkreślić, żeby był to statyw a nie "wyrób statywopodobny"
Jakie firmy są godne polecenia? Do architektury potrzebuję wysokości 165cm+
Cytat:
Przy takim nastawieniu jednak proponowałbym kit Nikon D3200 18-105 VR lub jeszcze lepiej Nikon D5100 + 18-105 VR.
Według ciebie pentax szybko się rozleci? Dlaczego te modele nikona ?
Dlaczego nikt na forum nie zaproponował czegoś od Canona albo Olympusa - nie mają nic godnego polecenia do zaoferowania w tej cenie ?
Na to wygląda.
Creador napisał/a:
Według ciebie pentax szybko się rozleci? Dlaczego te modele nikona ?
Nie ze względu na nietrwałość k-30 , tylko ze względu na to, że jeśli chcesz posługiwać się "na razie" standardowym obiektywem, to lepiej mieć taki o szerszym zakresie ogniskowych.
[ Dodano: Pią 01 Lis, 2013 14:33 ]
Creador napisał/a:
PS CS6 do obróbki
W związku z tym i z planowanym budżetem, pozostań przy Pentaxach i Nikonach, a daj spokój Canonom i Olympusom.
Andrzej.M. [Usunięty]
RB napisał/a:
Przeciez choćby w tej Waszej niszy ma takiego 15mm Pentaksa f4 który nie wyobla świata.
Owszem, ale to narzędzie dla osób z większym budżetem. A tę dystorsję z samiego można programowo w RAW wyprostować. Jeden profil i spokój na zawsze. Fakt że będzie odrobinkę ciaśniej , za to ostro do bólu.
Creador napisał/a:
więc wszystko mi jedno czy k-30, k-50.
Jednak K-30 - bo obiektyw jest DA z zielonym paskiem nie DAL - srebrny pasek (jeśli ma być na pewno osłona przeciwsłoneczna typu tulipan i metalowy bagnet).
Creador napisał/a:
Według ciebie pentax szybko się rozleci?
Nie ma takiej opcji - prędzej się rozpadnie ta klejonka z lusterek robiąca w tych Nikonach za pryzmat. Pentaxy mają korpus wzmacniany stalowym szkieletem.
W jednym z linków masz to co trzeba razem z torbą , wystarczy dokupić kartę SDHC najlepiej klasy 10 - już 8GB powinno wystarczyć (zobacz w specyfikacji ile raw-ów mieści i ocenisz czy wystarczy jedna. W zapasie warto mieć drugą nawet klasy 4 awaryjnie wystarczy. Statyw - ja preferuję Manfrotto z dobrą głowicą, choć przy cyfrowej z tym modelem mozesz odrobinę zaoszcędzić i wziąć jakiegoś Velbona . Mikroregulacja matrycą też się przyda , ale im mniejsza tym lepiej - wszak na brzegach każdy obiektyw kitowy odrobinę gorzej pracuje. Przy takim pełnoklatkowym Samyangu - hulaj dusza...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9