Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja też lubię porównania motoryzacyjne, ale w tym przypadku troszkę brakuje odrobiny wyjaśnienia. No, czemu Nikon D300 jest porównywany do M5 czy Porsche - tego nie trzeba tłumaczyć, ale o tym megazoomie trzeba coś napisać naszemu nowemu koledze. Otóż megazoomy nie mają dobrej opinii wśród fachowców. Ich właściwości optyczne nie przystają do klasy puszki D300, którą zamierzasz kupić, heding.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 15 Lut, 2008
Już bez przesady - 18-200VR idealnym wyborem do sprecyzowania ulubionych ogniskowych - cyknąć 14k fotek przy użyciu tego szkiełka i luknąć w Exifa i wybierać, czy bardziej się przyda 17-55 24-70 czy 70-200 <- ja mam 18-70 i 70-300 i sprecyzowany już jestem (tylko $$$ brak )
właściwie to trochę mnie to dziwi i nie dziwi... w ocenie waszej na forum, obiektyw wypadł przyzwoicie a tu mi piszecie że to jakby obciach zakładać go do D300.. czy to tylko kwestia estetyki czy ten obiektyw tak naprawdę zepsułby mi fotki cykane D300... rozumiem że to zupełnia inna klasa ale na początek to chyba nic zdrożnego mieć obiektyw o takim przedziale
18-200VR idealnym wyborem do sprecyzowania ulubionych ogniskowych
Ja jestem amator i się nie znam, ale dla mnie ogniskowe to nie wszystko. Na ten przykład ogniskowa obiektywu 50/1.8 to ni pies ni wydra. Szerokiego kąta tym nie zrobisz żeby portret zrobić to trzeba modelowi sprzęt niemal do twarzy przystawić A jednak to jest to, co lubię. Mała głębia, możliwość zrobienia śmiesznych ujęć, możliwość pracy w ciemnych warunkach. Gdybym miał megazooma to bym się w życiu nie dowiedzał, jakie fajne zdjęcia mogę zrobić moją śmieszną amatorską 400D.
No wiem, mnie zmienianie szkieł też drażni, jak się odkuję finansowo to chyba będę się próbował zbłaźnić i uprząż jakąś podpasować, żeby ze dwa szkła mieć przy sobie, bez sięgania do plecaka
Ale megazooma do D300 bym nie podpiął, chyba, że wymyślą taki za 10k PLN, który będzie miał światło 2.8, sensowny brak mydła i czarowny bokeh
dyskusja odbiegła trochę od tematu i zeszła na zoomy a ja ciągle nie wiem co właściwie kupilibyście na pierwszy ogień do D300... myślę, że najbardziej potrzebuję szybkiego i cichego AF, bo portretów nigdy nie ustawiam tylko strzelam z zaskoczenia .... A może jakiś stałoogniskowy??
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 15 Lut, 2008
ahaa, co do d300 jako pierwsze?
17-55/2.8
i potem to, co na dole
albo
35/2 + 50/1.4 + 85/1.8
Potem 80-200/2.8
potem 24-120VR albo właśnie 18-200VR bo jakoś nie jestem zakresofobem i szumofobem
SB-800
a na koniec Sigme 10-20
ja mam do D300 ta sigme 18-50/2.8 gdybym mial wiecej kasy pewnie bym wzial nikkora 17-55/2.8 no ale w totka nie wygralem a sigma sie spisuje dobrze;)
minimalguy [Usunięty]
Wysłany: Sob 16 Lut, 2008
Ja bym zrobił w ten sposób:
Jeżeli stać Ciebie na N 24-70 2.8 do tego aparatu i jesteś amatorem, to zakładam, że bedziesz pewnie robił jakieś foty rodzinne, dzieci i tym podobne. Rodzinne imprezki? hmm 24mm raczej za wąsko. Proponuję taki zestaw:
1. nikkor 17-55 2.8 + SB-800 (tyle samo mniej więcej cenowo co 24-70)
lub jeżeli jesteś fanem focenia w świetle zastanym to:
2. nikkor 17-55 2.8 plus nikkor 85mm 1.8 do portretów - też się zmieścisz w 6 kpln
Najlepiej to w ogóle zrobić mix czyli wszystkie te 3 rzeczy a w przyszłości 70-200 VR Raczej mega zooma (czytaj ciemniaka) bym nie brał. Szybko zacznie Cie irytować brak światła. Mnie mój 70-300 VR już czasami zaczyna wnerwiać samo VR to nie wszystko niestety A wszystkiego wysokim iso nie nadrobisz. Kurde trochę Ci zazdroszcze mieć takie dylematy:
24-70 czy 17-55 ?
Ja to swego 17-55 na niezłe raty wziąłem (na szczęście pożyczka rodzinna nieoprocentowana ) a na D300 to chyba będę jeszcze z rok zbierał jak stanieje do 4500 pln
Ni etrzeba miec znajomych w USA i oni w przeciwieństwie do wielu innych sklepow wysylaja do europy. I akceptują karty kredytowe wystawione przez europejskie banki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,9 sekundy. Zapytań do SQL: 17