Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy warto jeszcze kupować Canona 20D?
Autor Wiadomość
kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Nie 24 Lis, 2013   

adf1985, nie wydawaj pieniędzy na żaden wiekowy korpus. Co z tego że będziesz miał lustro jak będzie one w zasadzie zabytkiem. Odradzam wszelkich rad za 20 czy 30 ď czy jakimkolwiek innym korpusem z tych lat. Dostaniesz tylko namiastkę tego czego oczekujesz. Bądź cierpliwy i zbieraj. Nie zadawalaj się substytutem aparatu.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

adf1985, wstrzymaj się i zbieraj kasę. Przerabiałem lustra Canona od D60 do 30D, potykając się przy tym o kilka xxxD, 60D i lądując na jedynkach, poniżej których już chyba nie zejdę choćby z przyzwyczajenia, jak i wygody. 20D to zbyt stara konstrukcja by do niej sięgać nawet po tak zaawansowanym kompakcie jak Nikon P7100. 30D to chyba takie super minimum, aby nie psioczyć na cały system Canona i Goro Yoshide.
Oszczędź kasę i kup coś z sensem.

siosio 
Maniak

adf1985

Ja bym brał w twojej sytuacji tego 20D. Ma wolny AF jak na współczesne lustra i używalne ISO do 400, 800 jak musisz.

Za rok możesz sobie do niego kupić dobre szkiełko - np sigmę 18-35 f/1.8, a za 2 lata nowe body.

8 mln pixeli starczy, 20D ma dobrą matrycę. Ma ISO 100 lepiej się sprawdzi, od kompaktu z 20 mln pixelami.

adf1985
[Usunięty]

Myślę, że każdy z Was ma rację po części. Ja póki co wstrzymuję się z zakupem.

Po I jest zima, a ja w zimę nie robię za wielu zdjęć, bo wolę letnie przechadzki z aparatem. Choć jak patrzę na moje niektóre zimowe zdjęcia z 550D to stwierdzam, że o tej porze roku jest też pięknie, pod warunkiem, że wyjdzie słońce :)

Po II i tak za rok albo dwa kupię sobie lustrzankę moich marzeń, więc to tylko kwestia cierpliwości z mojej strony. Te 500zł, będzie ciężko odzyskać, bo sprzedaż 20D na pewno do łatwych nie należy w tych czasach (ludzie wolą kupić nowość nawet na kredyt, niż starszą dobrą puszkę).

Po III nadal mam aparat, którym można robić super zdjęcia w formacie do A4, a takie najczęściej drukuję jeśli w ogóle drukuję. Dwa lata wytrzymam.

Dzięki wszystkim za zaangażowanie.

muzyk 

kufel napisał/a:
Nie zadawalaj się substytutem aparatu.

Przedawkowałeś piksele i odpłynąłeś do krainy zbyt wysokich czułości...
:lol:

Sam używasz "substytutu aparatu" tylko w tym gorszym wydaniu, tzn. z nieco bardziej szumiącą matrycą niż ta z 20D... 40D :razz:

Rozumiem, że dziś są już taaaaak masakryczne wymagania, że aparat z używalnym ISO 800 nie nadaje się już do robienia zdjęć... staje się substytutem aparatu.
Aż strach pomyśleć o tych co fotografują w analogu jeszcze... i nie wychodzą poza ISO 400...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pon 25 Lis, 2013   

Muzyk, Ale ja ograniczenia 40D dobrze znam. Poza tym staraj sie porównywać rowniez inne cechy aparatu a nie tylko samą matrycę... ja wiem że zachwycasz sie dziadkami 20 i 30 D ale nie Każdemu ten zachwyt sie udziela ;-) no i nie wiem co miało na celu linkowanie mojego zdjęcia tu- jak coś z nim nie tak to możesz to napisać w odpowiednim wątku przecież ;-)

A do tematu wacajac - kupienie 20/30D grozi nie sprzedaniem go, a to równa się stracone pieniądze. To nie są chodliwe korpusy teraz a co dopiero za rok dwa. A nawet jeśli uda się sprzedać to za o wiele mniejszą kwotę niz cena zakupu.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
A nawet jeśli uda się sprzedać to za o wiele mniejszą kwotę niz cena zakupu.
A po drodze być może trzeba będzie wymienić mu migawkę...

kozidron
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
z nieco bardziej szumiącą matrycą niż ta z 20D... 40D :razz:

zaczynasz używać bardzo odjechanych argumentów. Pierwszy raz wlazłem na flickra kufla, spoko zdjęcia, nawet kwasiki wyglądają przyzwoicie (nie jak u kolegi 007areka). muzyk teraz masz 5d3, pewnie będziesz szum dorabiać w sofcie ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
muzyk teraz masz 5d3, pewnie będziesz szum dorabiać w sofcie ;)
Niemożliwe? muzyk wreszcie kupił sobie aparat?... :razz:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Ciekawa dyskusja , zastanawiam się tylko: po co tyle złośliwości? :roll:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
kufel napisał/a:
A nawet jeśli uda się sprzedać to za o wiele mniejszą kwotę niz cena zakupu.
A po drodze być może trzeba będzie wymienić mu migawkę...
to już wersja bardzo pesymistyczna , ale w zasadzie nie taka nieprawdopodobna...

[ Dodano: Pon 25 Lis, 2013 20:28 ]
kozidron napisał/a:
muzyk napisał/a:
z nieco bardziej szumiącą matrycą niż ta z 20D... 40D :razz:

. Pierwszy raz wlazłem na flickra kufla, spoko zdjęcia, nawet kwasiki wyglądają przyzwoicie
dzięki ;-)

muzyk 

Wysłany: Wto 26 Lis, 2013   

kufel napisał/a:
Poza tym staraj sie porównywać rowniez inne cechy aparatu a nie tylko samą matrycę...

Daj spokój. Centrum zainteresowania jest tutaj jakość zdjęć, a nie ileś tam punktów krzyżowych, 6,5 kl/sek i takie tam bajery.

Do wielu zastosowań obrazek z 20/30D spokojnie wystarczy. Ba, aż zanadto - oczywiście biorąc pod uwagę cenę takiego aparatu, która jest śmiesznie niska.
O ergonomii nie wspominam, bo to trywialne zagadnienie jest w związku z aparatami, które co by tu nie mówić "trzyma się bdb".

kozidron napisał/a:
zaczynasz używać bardzo odjechanych argumentów.

W żadnym wypadku. Jeśli ktoś odradza zakup 20/30D i pisze o substytucie aparatu, to powinien dopisać do tej listy 40D, który jest rozwojem tego substytutu... a który sam jest przez substytutookresleniodadwcę używany.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
po co tyle złośliwości? :roll:

No właśnie? Po co?

Ktoś się pyta o tani aparat, stary - fakt, ale to nie znaczy, że nagle nie da się nim zdjęć robić... a inny leci bez hamulców.

Kufel, jeszcze raz. Ja rozumiem, że rozumiesz, że postęp, nowsze, lepiej oprogramowane matryce, ale zauważ fakt, że 20D po prostu ładny obrazek daje.
A że bajerów nie ma...

Coś za coś.
kozidron napisał/a:
teraz masz 5d3

To nie ma żadnego znaczenia.
A szum... owszem. Tyle ile się da. :twisted:
kufel napisał/a:
A do tematu wacajac - kupienie 20/30D grozi nie sprzedaniem go, a to równa się stracone pieniądze.

Hmm, wydane niewielkie pieniądze na taki aparat nie będą stracone, tym bardziej, jeśli migawka będzie miała przyzwoity przebieg, co idzie sprawdzić przecież.
Sprzedawać? Nie zawsze trzeba to robić w przypadku aparatów.
Ale... co kto lubi.

Ja tam piszę, że za rozsądne pieniądze, może nie 20D, bo faktycznie ekran trochę lipny...
ale 30D, czemu nie do licha?

kozidron
[Usunięty]

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Ciekawa dyskusja , zastanawiam się tylko: po co tyle złośliwości? :roll:

zdaje ci się, za długo się wszyscy tu znają, żeby odbierać to jako złośliwości

co do odpowiedzi na zadane pytanie, jak ma się budżet na 20D, to zamiast czekać do jakieś zimy czy kolejnego lata, moim zdaniem warto kupić cokolwiek, nawet 20D, chociaż wolałbym poszukać jakiegoś starego pentaxa, bo domyślam sie że przy tym budżecie pewnie nie ma kasy na szkła a pentaxy lepiej współpracują z tanimi manualami więc może k10 albo k200.

Wojmistrz 
Obserwator

Trochę mieszacie, jakbyście zapomnieli o głównym wątku. Może łopatologicznie, kolega zapytał: "Mam Nikona P7100. Kupić Canon 20D, czy odłożyć na lepszy?".

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Taa, 40 D tez juz powoli staje się zabytkiem, choc ma cechy które na dzien dzisiejszy jeszcze bardzo nie odstają jak choćby szybka seria i dobry af (choć pktów dużo nie ma na dzień dzisiejszy)

Muzyk, Tobie chyba umyka jeden szczegół- to nie ma być puszka na stałe zamiast kompaktu a puszka na okres przejsciowy czyli czas dozbierania do czegos konkretnego, np 70 D. Ja w takiej sytuacji został bym przy kompakcie, tym bardziej że adf1985 jest dosc z niego zadowolony.
Ostatnio zmieniony przez kufel Wto 26 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu