Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No i tu jest problem gdyby było mniej tego szybciej by się człowiek zdecydował, pentax trudno z dostępnością tych aparatów, w moim mieście, d5100 i sony a58 trzymałem w ręku, ale trudno podjąć decyzję osobie która jest tak mało zaawansowana w tych dziedzinach.
Sam sprzedaję sprzęt komputerowy, no i wiem że jezeli mamy premię za sprzęt słabszy itak mówimy klientowi że to będzie lepszy wybór i znajdziemy cechy lepsze, dlatego przyszedłem z poradą na forum.
I teraz dla siebie do tego typu zdjęc byście wybrali d5100 czy a58 ?
Pan w sklepie polecał mi:
-nikon D5100 obiektyw 18-55 + 55-200
-sony a58
-canon eos 700d
Jeśli w Twoim mieście jest tylko fotojoker - to chyba nie masz wyboru , bo na zakup w sieci się pewnie nie zdecydujesz. A jeśli tak - to możliwości się poszerzają o Pentax K-30 lub K-500 - puszki z nieco wyższej półki niż wymienione aparaty (lepsza ergonomia - dwie rolki wybierania, dodatkowe przyciski do potrzebnych funkcji i normalny pryzmat zamiast klejonki z lusterek - co daje jasny wizjer ze 100% pokryciem obrazu - czyli widać dokładnie to co będzie na zdjęciu). Pod względem video - może być trochę wolniejszy od Sony w ustawianiu ostrości.
Pan w sklepie polecał mi:
-nikon D5100 obiektyw 18-55 + 55-200
-sony a58
-canon eos 700d
Jeśli w Twoim mieście jest tylko fotojoker - to chyba nie masz wyboru , bo na zakup w sieci się pewnie nie zdecydujesz. A jeśli tak - to możliwości się poszerzają o Pentax K-30 lub K-500 - puszki z nieco wyższej półki niż wymienione aparaty (lepsza ergonomia - dwie rolki wybierania, dodatkowe przyciski do potrzebnych funkcji i normalny pryzmat zamiast klejonki z lusterek - co daje jasny wizjer ze 100% pokryciem obrazu - czyli widać dokładnie to co będzie na zdjęciu). Pod względem video - może być trochę wolniejszy od Sony w ustawianiu ostrości.
Będę miał możliwość w moim mieście kupna, ale sklep internetowy, i będę mógł go dopiero sprawdzić po zapłaceniu. Zastanawiałem się bardzo nad K-30 jest w fajnej cenie, tylko nie mam możliwości nawet potrzymania go w ręku...
Z drugiej strony nie wiem dlaczego, spodobał mi się sony chyba tylko za ten jego AF.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 30 Gru, 2013
Cytat:
Zdecydowanie K-30 - przede wszystkim dlatego że ma uszczelniany korpus , czego tym dwóm brakuje - a w akcji strażackiej o "prysznic" nie trudno. No i matryca ma te same "osiągi" na wysokim ISO co D5100. Do tego szybsze zdjęcia seryjne do 6kl/s i krótsze czasy do 1/6000s. Dobre wysokie ISO w takich zdjęciach to jednak duuużo - dlatego sony bym odrzucił , z przyczyny półprzepuszczalnego lustra - które jednak zabiera część światła stąd trzeba pracować na wyższych ISO niż w normalnych lustrzankach. Dla przykładu - taką samą jakość obrazu uzyskasz przy ISO 1250 w k-30 co w a57 przy ISO 800. A to 2/3 wartości przysłony albo czasu. Możesz sobie sprawdzić na DxO -http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Sports
dj crazy, ze względu na możliwości fotograficzne, najwięcej daje K-30, filmowe A57, a D5100 jest gdzieś po środku - musisz zastanowić się co dla Ciebie ważniejsze i czy dostępność systemu jest istotnym czynnikiem, bo tu z kolei najlepiej z tej trójki wypadnie Nikon, później Sony, a na końcu Pentax.
każdy producent ma swoje ww produkty i to nazywamy systemem.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 30 Gru, 2013
dj crazy napisał/a:
mówiąc system ?
Tak - optyka, lampy i inne akcesoria są również systemem ( w przypadku Pentaxa - obiektywy mocowania K) lampy też mają w każdym systemie nieco inne sposoby współpracy z korpusem - albo raczej inaczej się komunikują choć sposoby są podobne.
Ale są również producenci alternatywni - którzy produkują te same obiektywy z różnymi mocowaniami (do różnych systemów) od C.Zeissa po Tamrona. Lampy też od Metza po Nissina. Oczywiście dostępność w podobnej kolejności - wiadomo - najłatwiej dostać coś do najpopularniejszego systemu , ale iść i pomacać - też można czegoś nie zobaczyć w każdej gablocie. Z jednej strony - wada, bo nie możesz od razu "się skusić" , z drugiej - zmusza do przemyślenia zakupu. (heh, dialektyka...)
Ja stoję przed podobnym wyborem i raczej padnie na a58 ze względu na filmy. Sony nagrywa do pliku mp4, który można wrzucić na pendrive lub dysk zewnętrzny i bez problemu podłżczyć do tv. Pozostałe aparaty z wielkiej trójki nagrywają w mov i z tym formatem bez obróbki raczej nic nie zrobimy.
Byłem jeszcze raz w fotojokerze, ale dziś rozmawiałem z jakąś panią która chyba nie miała pojęcia o tym bo dla niej nie było różnicy między A57 a D5100, twierdziła, że to mój wybór co kupie, a na pytania nie potrafiła odpowiedzieć, tak więc jedynie można liczyć na Waszą pomoc.
Jeszcze raz wziąłem sobie oba aparaty do ręki, ale wydaje mi się że nikon ma lepsze rozmieszczenie przycisków, oraz lepiej leży w dłoniach. Pentaxa jak narazie niestety nie mam jak zobaczyć, żeby mieć jakieś porównanie, jedyna opcja to kupić wysyłkowo.
W fotojokerze mają promocję na D5100 z obiektywm Nikor 18-55 VR+ Nikor 55-200 VR w zestawie za 2299zł, czy dołożyć i kupić pentaxa z dwoma obiektywami za 2500 ?
Masz rację, pod warunkiem, że zrobisz dokładnie to co napisałeś. Bo jak będziesz już chciał domontować jakiś tytuł, albo złączyć 4 klipy z wakacji w jeden film to lepiej wybrać format, który daje lepszą jakość. Innymi słowy do nagrywania spektaklu w teatrze czy całego posiedzenia sejmu - lepsze jest "Sony"
Zwróć też uwagę na fakt, że to niekoniecznie MP4 ale MTS - a w tym wypadku aparat na karcie tworzy strukturę plików a'la BR. Życzę powodzenia osobom, które będą zgrywać same pliki klipów
A mam jeszcze jedno pytanie, załóżmy że wybiorę sprzet najlepszy do zdjęć, orientuje się ktoś ile kosztuje dobra kamera cyfrowa ?
Mam mały dylemat bo nikona mogę mieć za 2300 z 2 obiektywami, a pentaxa za 2550 z dwoma obiektywami i mam dylemat co zrobić.
I jeszcze jedno jakie obiektywy do pentaxa wybrać jak już po kompletnie się nie orientuję w tym, za bardzo nie wiem jakie są dokładnie w nikonie i nie mogę o nich poczytać...
Do filmowania dobry jest Sony RX10, ponoć tak dobry jak 3 razy droższe od niego kamery filmowe.
Pytasz o dodatkowe obiektywy poza tymi dwoma w zestawie?
Na Pentaxie słabo się znam, ale do Pentaxa zwykle bierze się obiektywy z Sigmy, bo tańsze i lepsze.
A Nikon ma mnóstwo szkieł, tanich, dobrych, drogich, plastikowych i świetnie wykonanych. Pójdziesz do Fotojokera, to możesz sobie je zobaczyć. Na pewno warto mieć stałkę nikkor AF-S 35 f/1.8 G - koszt 700zł z haczkiem.
Tak chodzi o te w zestawie czy warto je brać, czy może samo body+ dokupić osobno ?
Pani wczoraj w fotojokerze nic nie ogarniała, chyba nowa była...
Zależy od twojego budżetu. Te szkła w zestawie są takie sobie. Lepiej byłoby kupić sobie sigmę 17-70 f/2.8-4 (koszt około 1700 zł) i obiektyw Nikkor af-s 70-300 VR (koszt około 2000).
W tym budżecie co masz to nie bardzo możesz wybrzydzać. Z tańszych lepszych szkieł do nikona to jest jeszcze 18-105 (około 800 złotych) i 55-300 - (około 1100 złotych).
Możesz kupić na razie Nikona D5100 z 18-105 i nazbierać na teleobiektyw - 55-300 albo lepszy 70-300.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11