Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tutejszyn, Zakupiłem i używam filtrów Z-Pro bo... na C 17-40 a nawet na 24/105 bardzo winietowały filtry 85.
Ale... do Z-Pro (Hitech) dokupiłem holder Lee i pierścień mocowania 77mm ale taki do szerokokątnych obiektywów. on niejako "wchodzi w gwint" obiektywu przez co tak nie winietuje ten układ niż jakbyś użył tradycyjnego pierścienia 77mm.
W opisanym wyżej przypadku nie da się używać najpierw polara slim na obiektywie a na nim holdera z filtrami prostokątnymi bo.... po prostu nie pokręcisz polarem gdyż jest schowany wewnątrz pierścienia.
Zobacz tu (w dziale "Adaptor ring" - rysunki poglądowe)
http://www.leefilters.com/index.php/camera/system
Na to wszystko masz 3 szyny a na to... dopiero Polar.
Polecam Heliopan 105mm
Już kupiłem...
Holder Z-Pro i pierścień mocowania fi 82mm, bo taki jest mi potrzebny. Na polarze mi nie zależy. Będę tego używał z szarą połówką. Też nie miałem pojęcia jaka będzie lepsza, czy ND4, czy ND8. Wybrałem ND8... po szybkim teście pomiaru światła nieba i ziemi. Jeśli holder Z-Pro będzie za gruby i będzie winietował, to kombinuję to jakoś odchudzić. Holder wydaje się rozbieralny.. Wiem, zamiast Z-Pro, wychodzi jakaś Z- kurde- amatorka, ale co tam. Pierwsze koty za płoty
[ Dodano: Wto 08 Kwi, 2014 16:42 ]
fatman napisał/a:
Wiem... tanio nie jest
W tym momecnie idę w opcję "tanio". Trudno jest badać temat trochę na oślep, korzystając z najdroższych opcji.
Tutejszyn, ale ja napisałem około 14 mm - mówiłem w jakimś wątku, że mogę sprawdzić dokładnie. Poza tym ja mam inny obiektyw - to też ma znaczenie. Ja mam właśnie holder slim - przy normalnym to w ogóle nie byłoby mowy o użyciu na takim obiektywie.
Tutejszyn Jeśli chodzi o mnie, to niestety nie jestem w stanie doradzić Ci nic mądrego. Może ktoś bardziej doświadczony i mądrzejszy ode mnie coś będzie mógł Ci poradzić. Przykro mi.
Już kupiłem...
Holder Z-Pro i pierścień mocowania fi 82mm, bo taki jest mi potrzebny. Na polarze mi nie zależy. Będę tego używał z szarą połówką. Też nie miałem pojęcia jaka będzie lepsza, czy ND4, czy ND8. Wybrałem ND8... po szybkim teście pomiaru światła nieba i ziemi.
Nie bardzo kumam Twoją wypowiedź...
ND4 i ND8 to racej oznaczenia filtrów "pełnych".
Dla połówkowych (ND Grads) najczęsciej spotyka się oznaczenia 0.3, 0.6, i 0.9 z twardym lub miękkim przejściem.
Ale to na pewńo wiesz.
Przy 82mm to tylko Z-Pro. Każdy holder na najszerszym kącie będzie winietować, no chyba, że pójdziesz w X-Pro Cookina.
Widzę różne oznaczenia, numeryczne, procentowe i wartościowe(?). Nie przeczę, że ND może odnosić się jedynie do filtrów pełnych, jednak na Allegro powszechnie używa się ND również do filtrów połówkowych. Chociażby tu, gdzie kupowałem.
Ten zalinkowany jeszcze nie dotarł. Wcześniej kupiłem filtry i inne szpeje Cokina P. Połówkowy to absolutny no name, który kosztował jakieś 60 złotych. Może mówię jak kompletny amator, ale nie wiem, o co tyle krzyku? Filtr jest super. Oczywiście robiłem testy z filtrem i bez i jest dokładnie to, czego oczekiwałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10