Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mi się rozchodzi. Prawie bezużyteczny zakres ogniskowych do filmowania.
dlatego tu właśnie jestem aby ktoś kto się znał powiedział mi jaki zestaw powinienem wybrać. Uwierzcie mi siedze nad tym dwa dni już mam taki mętlik w głowie że szkoda gadać. Teraz czytałem testy aparatów A65 i A55
z tego co patrzę A55 radzi sobie o wiele lepiej z szumami.
Wojmistrz uwierz mi że gdybym się znał poszedłbym do sklepu obejrzał i albo kupił albo zamówił bez "zaśmiecania forum" ale się nie znam więc z sprecyzowanymi wymaganiami zwracam się do Was jako FACHOWCÓW.
Sigma też ma fajny zakres 18-125 , a to już spory zoom i ma całkiem dobrą jakość nawet pod zdjęcia. Jak się boisz że będzie coś szumieć - to weż Pentax k-30(matryca ta samam co w D7000) , też AF działa w trakcie filowania, a korpus jest bardzo przyjazny użytkownikowi, posiada duży jasny wizjer i matówkę , możliwość zaprogramowania 3 własnych programów do najczęściej uzywanych sytuacji. No i jest uszczelniony. Można go też kupić z Pentaxowym szkłem 18-135 - jeśli ci takowe pasuje. Ale z Sigmą czy tamronem też spokojnie się dogada.
To bardzo optymistyczne stwierdzenie...
Zanim podkreślisz taką cechę, upewnij się jak działa i czy to może się do czegokolwiek przydać.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Sty, 2014
Fatality1989 napisał/a:
zwracam się do Was jako FACHOWCÓW.
Bez przesady, często znamy swoje systemy , ale niekoniecznie każdy aparat czy wszystkie w nim opcje była okazja wypróbować.
jaad75 napisał/a:
upewnij się jak działa i czy to może się do czegokolwiek przydać.
Jeśli dobrze pamiętam - działa na zasadzie detekcji kontrastu - może niezbyt szybko - ale jest. Swoją drogą bardzo szybka zmiana ostrości przy filmowaniu dla mnie zaletą wcale nie jest - a w ogóle najlepiej gdy jest robiona płynnie ręcznie, pomijam czy przy pomocy radia i silnika czy długiej dźwigni z przekładnią.
Dla jednego będzie jakiekolwiek AF przydatne dla drugiego - żadna z opcji AF nie będzie dość dobra.
AF w Pentaxie ze śrubokrętem przy filmowaniu chyba jest nie do przyjęcia. Głos pracy silnika zabija dżwięk otoczenia.
A niewiele jest obiektywów z SDM w ofercie
Andrzej.M. [Usunięty]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A niewiele jest obiektywów z SDM w ofercie
Akurat 17-70/4 czy 18-135 mają ciche silniki. Jak dodać 16-50 i 50-135 to wybór nie jest tak strasznie ograniczony. Poza tym Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM o której pisałem - też ma silnik.
Jest też wypuszczony ze dwa lata temu Pentax smc DA 18-270 mm f/3.5-6.3 ED SDM - ciekwa jestem tego superzooma - ale redakcja jakoś nie pali się by go przetestować. Może fotograficznie być dość słaby (zwłaszcza jak lubimy jakość stałek), ale do filmowania - czemu nie?
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Sob 25 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz
To aż cztery obiektywy mają SDM
Poważny sukces firmy
A zapomniałem, jeszcze ze dwie stałki są ciche w ostrzeniu automatycznym
Andrzej.M. [Usunięty]
To aż cztery obiektywy mają SDM
Jest ich więcej - ale wymieniłem te o omawianym zakresie , poza tym 18-135 ma nowy silnik DC nie SDM. podobnie jak Pentax HD DA 20-40 mm f/2.8-4.0 ED Limited DC WR. są też inne ale to już poza interesującym nas zakresem.
[ Dodano: Sob 25 Sty, 2014 11:51 ]
Poważny sukces firmy
Tym poważniejszy że ma bardzo dobry napęd w korpusie i NIE MUSI jak niektóre, mieć całej optyki z własnymi silnikami.
Sigm nie liczmy, a jeżeli chodzi o firmowe to wciąż mało, ale postęp jest.
System się buduje, w Sony może i jest więcej, nie ma co porównywać do Nikona czy Canona, tu USM i SWM jest sporo więcej
Andrzej.M. [Usunięty]
słyszałem jak pracuje
To taka mała dygresja - kiedyś po zdjęciach na wieczorze autorskim , jeden z reporterów pytał mnie co to za aparat tak cicho pracuje bo Canon 60D innego kolegi bardzo hałaśliwy był. Obaj mieliśmy włączone zdjęcia seryjne. I faktycznie - Canon rzęził niemiłosiernie. Ja robiłem K-5, i wiem że K-30 taki cichy nie jest. Ale - co racja to racja - przy włączonym AF na śrubokręcie - na nagraniu będzie słychać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10