Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Domowe studio - startowy zestaw
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Lut, 2014   

Nie sądzę byś potrzebował 2x2,6m , wystarczyłby jeden. Z pompkami - fiufiu, miałem Manfrotto z pompkami ale do ciężkich 800Ws... Chociaż jak dodasz duży box z gridem to pewnie też zaważy. Trochę drogie. Są tańsze .
Tu masz [url]http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-quantuum-up!-200.html[/url] to samo tylko bez bańki i taniej.
Jak wziąć te tańsze to i na "bociana" czy "żurawia" by ci starczyło, albo na 3 lampy.

Reklama

sebapr 
Nowy

Jeśli idzie o lampy to owszem te z serii !Up (Quantumy) są trochę tańsze ale parametry nieco gorsze. Na 2 lampach można oszczędzić 100 zł. Hmm Jak się kupiło aparat za 2300 i teraz zestaw za kolejne 1000-1500 to szarpnę się już na te 100 zł żeby dołożyć do nich, szczególnie, że to i tak jedne z tańszych lamp. Nie chodzi mi o to żeby koniecznie każdą złotówkę oszczędzić, ale też nie chcę przepłacać bez sensu do swoich warunków. Gdyby było jasne że na warunki domowe musi być lampa 600 W to pewnie kupiłbym taką jedną a następną za miesiąc. Ale skoro 200 są w zupełności wystarczające - dlatego taki wybór "na start". Jeśli idzie o statywy to po prostu jakieś przykładowe o wysokości 260 cm. Pewnie w zestawie pojawi się 3cia lampa za jakiś czas (zobaczę wtedy czy mocniejsza, czy słabsza itp) i może wtedy kupię tańszy niższy statyw. Te dwa przydadzą się do zabaw i kombinowania na początek.
Tak to sobie wszytko tłumaczę :) Piszę o tym wszystkim bo może komuś początkującemu przydadzą się takie przemyślenia nad którymi spędziłem ostatnich parę dni (i nocy).

Cały czas nieco zagadkowe jest dla mnie jeszcze jak je wygodnie wyzwalać.
Kupię lampy, rozstawie i... co dalej ? :) można je spiąć jakimś kablem, wyzwalać radiowo.. hmm... jeszcze tego nie ogarniam, może nie ogarnę póki nie zobaczę ;)
Czy np coś takiego (tylko przykład) się zda, ułatwi? :
http://www.cyfrowe.pl/wyp...yjny-dc-b-.html

Jeśli nie to co musiałbym dokupić i zrobić (z lampami i w aparacie) żeby to wszystko ze sobą współpracowało? (przypomnę, że mam aparat Nikon D5100)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

sebapr, napisalem Ci wcześniej, jeśli kupujesz lampy Quantuuma, to kup sobie ich wyzwalacze - są dość tanie i możesz sterować lampami z poziomu nadajnika na aparacie.

sebapr 
Nowy

tzn coś takiego? :
http://www.cyfrowe.pl/apa...-pulse-pro.html

Hmm... zdaje się proste. Nadajnik wsuwam w miejsce na lampę systemową a odbiorniki podłączam pod lampy? Synchronizuje to wszystko, można sterować z tego nadajnika przy aparacie... tak? Jeśli tak to wygląda to faktycznie proste. Tylko widzę że do kompletu będzie potrzebny jeszcze jeden odbiornik.

jaad75 
Klub Pierdzieli

sebapr napisał/a:
tzn coś takiego? :
http://www.cyfrowe.pl/apa...-pulse-pro.html
Tak.
sebapr napisał/a:
Nadajnik wsuwam w miejsce na lampę systemową a odbiorniki podłączam pod lampy? Synchronizuje to wszystko, można sterować z tego nadajnika przy aparacie... tak?
Tak. Z tego co widziałem, nie da się tylko sterować mocą pilota, ale niewykluczone, że jeszcze to dopracują - piloty pracują na USB, więc pewnie można im upgrade'ować oprogramowanie.
sebapr napisał/a:
Tylko widzę że do kompletu będzie potrzebny jeszcze jeden odbiornik.
Jeśli chcesz sterować obydwoma lampami, to tak, jeżeli tylko wyzwalać, to na razie wystarczy para nadajnik-odbiornik, druga lampa odpali z wbudowanej fotoceli.

sebapr 
Nowy

Dzięki wielkie za pomoc i wyjaśnienia ! naprawdę bardzo pomocne wszystkie uwagi. Myślę, że mam jasność sytuacji. Jutro kierunek sklep, zobaczymy co z tego wyjdzie :) Na pewno podzielę się wrażeniami i mam nadzieję niebawem pierwszymi fotkami :)

gonia65 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro 05 Lut, 2014   

Z tego co piszecie, powinnam sobie jednak darować zestawy, tylko złożyć poszczególne elementy, najbardziej potrzebne, czyli kupić :
3 statywy wysokie,
3 lampy (czy 2x200 i 1x300 wystarczy? - Czy Quantuum mogą być?),
softbox oktagonalny 120
Beauty dish + plaster miodu (jaka wielkość jest optymalna?)
Czy to na początek wystarczy?
Jeszcze wyzwalacz radiowy taki jak pokazaliście? Czy kable jakieś? Przepraszam za pytania, ale w tym temacie jestem zielona, więc wybaczcie :)

Andrzej.M.
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:

sebapr napisał/a:
Tylko widzę że do kompletu będzie potrzebny jeszcze jeden odbiornik.
Jeśli chcesz sterować obydwoma lampami, to tak, jeżeli tylko wyzwalać, to na razie wystarczy para nadajnik-odbiornik, druga lampa odpali z wbudowanej fotoceli.

Z opisu Quantuum Up! 200 :
Cytat:
Posiada systemem sterowania bezprzewodowego Quantuum Navigator.

Czyli skoro posiada- to jak rozumiem wystarczy kupić tylko nadajnik do aparatu - reszta powinna być wbudowana?

Nie mam za wiele do czynienia z tymi najnowszymi systemami - ale widzę w opisie coś czego nie rozumiem :
Cytat:
Moc błysku można regulować w zakresie od 5.0 do 7.0
Co to za zakres? Kiedyś podawano po ludzku że od 1/1 do 1/64 w taki czy siaki sposób, ale tego 5-7 czy 5-8 zupełnie nie łapię. Zakres 5 przysłon - proste i jasne, ale 5-7 ? Czego 5 i czego 7? Jak znam życie to kol. Jaad ma to w małym palcu i wyjaśni...
gonia65 napisał/a:
czyli kupić :
3 statywy wysokie,
:wink:
Niekoniecznie - możesz kupić zestaw jeżeli jest w nim to czego potrzebujesz - a wyjdzie taniej niż pojedynczo.
3 statywy wysokie? - a po co? 1 zupełnie wystarczy. 2 normalne i jeden "bocian" z przeciwwagą, dla lampy "kontrującej".
gonia65 napisał/a:
softbox oktagonalny 120
Beauty dish + plaster miodu

Zasadniczo bym brał albo albo , bo światło dość podobne dają. Softbox duży prostokątny i wąski np. 30x90 albo 40 x 120 - lub podobny.
Oraz wrota i strumienicę (spot).
Na początek wystarczy.

[ Dodano: Sro 05 Lut, 2014 12:33 ]
Kable powinny być w komplecie - ale lepiej sprawdzić.
I wyzwalacz Quantum. Jeśli to UP 200 - to przypuszczalnie sam wyzwalacz , jeśli Move200 - to komplet z odbiornikiem chyba będzie potrzebny. Ale lepiej u sprzedawcy przed zakupem dopytać .

sebapr 
Nowy

Zacząłem się trochę zastanawiać jak te lampy będą się sprawować i czy dadzą radę z większymi softboxami. Chciałem na początek kupić taki 80x120:

http://www.cyfrowe.pl/wyp...box-80x120.html

czy lampa 200W da radę ? Nie będzie za mało? Albo z jakąs octa 120-150 cm. Chciałbym mieć możliwość robienia fotek zarówno twarzy jak i całej sylwetki.

[EDIT]Na innym forum znalazłem taką wypowiedź:
Używałem 2x200Ws quantuma i były ok do portretu i glamur. Uzyskiwałem 1/200 i f/16-18 na iso 100-200. Więc spokojnie doświetlisz wszystko co będzie potrzeba. Dodatkowo robiłem wszystkie zdjęcia z softboxami, czyli połowa światła 'zostawała' w lampie.

[EDIT2] tak się zapatrzyłem na te lampy 200W, że nie zwróciłem uwagi, że takie same ale o mocy 300W to tylko 50 zł różnicy. Dołożę żeby mieć spokój..

http://www.cyfrowe.pl/wyp...m-move-300.html

jaad75 
Klub Pierdzieli

gonia65 napisał/a:
Beauty dish + plaster miodu (jaka wielkość jest optymalna?)
Dla różnych zastosowań i upodobań inna... :smile: Dla mnie 70cm i biały. Tylko nie wiem, czy akurat BD to najlepszy modyfikator do nauki świecenia, nie jest aż tak "tolerancyjny", jak softboksy, o parasolkach nie wspominając...
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Czyli skoro posiada- to jak rozumiem wystarczy kupić tylko nadajnik do aparatu - reszta powinna być wbudowana?
Nie jest wbudowana - ma gniazdo USB z boku.
Co to za zakres? Kiedyś podawano po ludzku że od 1/1 do 1/64 w taki czy siaki sposób, ale tego 5-7 czy 5-8 zupełnie nie łapię. Zakres 5 przysłon - proste i jasne, ale 5-7 ? Czego 5 i czego 7?
System cyfrowy jest typowy np. dla Bowensa, ale tam pełne wartości oznaczają pełny skok przysłony, natomiast 0.1, czy 0.3 oznacza dokładność skoku pośredniego. Jak już kiedyś dowiedziałem się w komentarzach na głównej, w lampach Quantuum Chińczycy wykombinowali, że skok będzie różny, w różnych lampach i skale nie koniecznie są ze sobą kopatybilne. Jeśli 7.0 oznacza 1/1, a 5.0 oznacza 1/16, to 5.5 oznacza 1/8, 6.0 - 1/4, a 6.5 - 1/2, czyli skok jest co 0.2EV. Dla mnie to głupi pomysł, ale co zrobić...
Niekoniecznie - możesz kupić zestaw jeżeli jest w nim to czego potrzebujesz - a wyjdzie taniej niż pojedynczo.
3 statywy wysokie? - a po co? 1 zupełnie wystarczy. 2 normalne i jeden "bocian" z przeciwwagą, dla lampy "kontrującej".
Zgadzam się, zarówno z pierwszym jak i drugim, pod warunkiem, że jest na tyle miejsca, żeby rozstawić żurawia, bociana tudzież boom...
Zasadniczo bym brał albo albo , bo światło dość podobne dają.
Octa (zwłaszcza 120cm) i beauty dish? Nigdy w życiu. No chyba, że na biały BD założysz jeszcze dyfuzor, a octa będzie podobnych rozmiarów. Osobiście nie przepadam za oktagonalnymi softboksami, wolę prostokątne, ale to w zasadzie kwestia gustu i konkretnego rozmiaru.
Softbox duży prostokątny i wąski np. 30x90 albo 40 x 120 - lub podobny.
Oraz wrota i strumienicę (spot).
Strumienica, to snoot, nie spot. Ja bym dołożył jeszcze gridy na klasyczne "garnki", które dostaje w zestawie - IMHO przydadzą się nawet bardziej niż snoot.
sebapr napisał/a:
Zacząłem się trochę zastanawiać jak te lampy będą się sprawować i czy dadzą radę z większymi softboxami. Chciałem na początek kupić taki 80x120:

http://www.cyfrowe.pl/wyp...box-80x120.html

czy lampa 200W da radę ? Nie będzie za mało? Albo z jakąs octa 120-150 cm. Chciałbym mieć możliwość robienia fotek zarówno twarzy jak i całej sylwetki.
200Ws, to jest trochę mało, do dużych modyfikatorów, a zwłaszcza np. do BD, ale przy obecnej jakości wyższych czułości, masz przy wciąż bardzo dobrym ISO400 odpowiednik 800Ws przy ISO100. Nikt też nie powiedział, że musisz robić zdjęcia przy f/8 - spokojnie wychodzą przy f/4, czy f/2.8. Chociaż oczywiście klasycznie, za uniwersalne lampy "do wszystkiego", czyli zarówno w plener, jak i do małego studia zwykło się uważać 400-600Ws. Ja mam 750-tki pracujące w trybach 750/500/250Ws (przęłączanie kondensatorów) i powiem Ci, że w domu chyba nigdy nie użyłem ustawienia innego niż 250Ws, tyle, że ja praktycznie nie robię zdjęć powyżej f/5.6, a zazwyczaj w okolicach f/2.8, a do tego łączę studyjne ze speedlightami, które jak wiadomo na 1/1 mają jakieś 70-80Ws, no i w domu mam teraz tylko małego softboksa i parasolki, więc też nie ma co mi tego światła żreć.
sebapr napisał/a:
Używałem 2x200Ws quantuma i były ok do portretu i glamur. Uzyskiwałem 1/200 i f/16-18 na iso 100-200. Więc spokojnie doświetlisz wszystko co będzie potrzeba. Dodatkowo robiłem wszystkie zdjęcia z softboxami, czyli połowa światła 'zostawała' w lampie.
W to f/16-f/18, to akurat watpię, chyba, że z bardzo małej odległości. f/8-f/11 jest realne, bez przesadnego skracania dystansu.
sebapr napisał/a:
tak się zapatrzyłem na te lampy 200W, że nie zwróciłem uwagi, że takie same ale o mocy 300W to tylko 50 zł różnicy. Dołożę żeby mieć spokój..
Rozsądne rozwiązanie.

sebapr 
Nowy

Byłem w sklepie, miałem wydrukowany wymyślony przeze mnie zestaw. Po rozmowie ze sprzedawcą (swoją drogą całkiem miła rozmowa i chociaż dopiero się uczę i nie mi oceniać ale wszystkie rady wydawały się rozsądne). Ostatecznie wstępnie zamówiłem poniższy zestaw. Z tym, że chyba rano zadzwonię i poproszę o dołożenie jeszcze jednego odbiornika do regulacji mocy lampy. 43 zł a nie będę musiał biegać do lampy (szczególnie na początku zanim wyczuję wszystko). Przelew będę robić jutro więc jest jeszcze szansa na zmianę :)

Tego beautydisha to po rozmowie ze sprzedawcą dołożyłem. 55 cm wydaje się optymalny w moich warunkach (?)

Parasolki po 22 zł - wziąłem białą i srebrną, tak do potestowania ;)

1. Softbox Funsports ośmiokątny Powerlux 120 1-2 dni 1 160 zł 160 zł
2. Funsports Zestaw zawieszenia teł W901 24 godziny 1 241 zł 241 zł
3. Quantuum AIR statyw 260 cm 24 godziny 2 100 zł 200 zł
4. Quantuum Blenda biało srebrna 120x180cm 2-4 dni 1 95 zł 95 zł
5. Parasol Funsports transparentny 101 cm 24 godziny 1 23 zł 23 zł
6. Parasol Funsports srebrny z czarną czaszą 94 cm, jednopowłokowy 24 godziny 1 22 zł 22 zł
7. Tło Funsports Polipropylenowe szerokie 2,75x5m czarne 1-2 dni 1 55 zł 55 zł
8. Tło Funsports Polipropylenowe szerokie 2,75x5m białe 1-2 dni 1 55 zł 55 zł
9. Czasza Funsports modelująca Beauty Dish 55cm mocowanie Bowens Powerlux 24 godziny 1 173 zł 173 zł
10. Lampa Quantuum Move 300 24 godziny 2 449 zł 898 zł
11. Quantuum Navigator 24 godziny 1 125 zł 125 zł

[EDIT] teraz zauważyłem, że ta octa nie ma możliwości przymocowania chociażby grida. Chciałem taką octe jak poniżej ale akurat w ogóle nie mają (natomiast widzę, że jest dostępna w innych sklepach):
http://www.cyfrowe.pl/wyp...onalny-120.html

jaad75 
Klub Pierdzieli

sebapr, a koniecznie chcesz octę? Bo w przy Twoim zestawie, to raczej przydałby się raczej jakiś softboks, może nawet strip - nie masz nic do wąskiego świecenia, a szeroko, miękko i okrągło, to w sumie i z parasolki dostaniesz... 55cm BD jest dość mały, jeśli będzie srebrny i bez dyfuzora, to będzie Ci go stosunkowo trudno ujarzmić na początku.

sebapr 
Nowy

Przyznam, że ten filmik i fotki z niego dosyć mocno przeważyły:
http://www.youtube.com/watch?v=NNA5-FMhBYo

Ten dish za mały w domowych warunkach? hmm... Dylematy :) Generalnie jak pisałem - coś tam na pewno sobie jeszcze dokupię w przyszłych miesiącach.
Bardziej martwi mnie ta octa, że nie ma możliwości doczepienia jakiegoś grida. Może lepiej zrezygnować z tego disha a kupic lepsza octe quantuma ktora ma mozliwosc doczepienia grida itp. A dish i jakis cienki softbox za miesiac.

[ Dodano: Czw 06 Lut, 2014 14:26 ]
Jeszcze jedno pytanko, wysłałem zresztą zapytanie do sklepu.. ale może coś z własnej praktyki i wiedzy poradzicie. Chodzi o octe 120cm. W sklepie polecono mi i zamówiłem wstępnie octe funsport, ale ona nie ma możliwości doczepienia grida. Za to jest coś takiego:

http://www.cyfrowe.pl/wyp...-120cm-set.html

Czy softbox quantuma będzie lepszy? W sumie jego chciałem zamówić ale akurat w cyfrowe nie mają:

http://www.fotorimex.pl/p...alny_120_cm.htm

Do niego mogę dokupić grid ale to kolejny wydatek około 140 zł z tego co widziałem.

Więc pytanie czy brać ten zestaw funsportu czy jednak lepiej quantuma? (lampy też quntum będą).

p.s. - beautydisha chyba teraz odpuszczę, kupię za miesiąc 70cm i raczej biały, a na pewno w zestawie z dyfuzorem i gridem.

gonia65 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw 06 Lut, 2014   

A co myślicie o takim zestawie:
Został zaproponowany mi przez sprzedawcę i nawet jestem skłonna się z nim zgodzić. Mocniejsze są lampy, ale tylko 2. Za to mam wyższe statywy. Jak zajdzie potrzeba to ew. można będzie jeszcze jakąs lampe 200w dokupić. No i jakiś softbox 40/180.
Quantuum lampa MOVE 300 – 2 szt – 898 zł brutto
Quantuum statyw 260cm – 1 szt – 99 zł brutto
Quantuum statyw boom wielofunkcyjny – 299 zł brutto
(statyw do 395cm z możliwością ustawienia jako “wysięgnik” – zdjęcia i opis w
Quantuum softbox oktagonalny 120 głęboki – 1 szt – 249 zł brutto
Quantuum beauty dish 42cm z plasterm miodu – 1 kpl – 288 zł brutto
(rozmiar 55cm jest dostępny od ręki w cenie 219 zł + 159 zł plaster miodu, który będzie za ok 3 tygodnie)
Quantuum wyzwalacz radiowy do lamp Navigator z dodatkowym odbiornikiem – 170 zł brutto

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Lut, 2014   

sebapr napisał/a:
octe funsport, ale ona nie ma możliwości doczepienia grida. Za to jest coś takiego:

Opis:
Cytat:
Ośmiokątny softbox 120cm w zestawie z plastrem miodu i podwójnym dyfuzorem.
jak jest plaster miodu - to o co biega?

gonia65 napisał/a:
Quantuum softbox oktagonalny 120 głęboki – 1 szt – 249 zł brutto

Nie widzę sensu zakupu i BD i ośmiokąta. Lepiej większy BD.
A softbox tylko prostokątny! W kwadracie i okcie nie masz żadnego wpływu na modelowanie światła - praktycznie oba dają to samo , tyle że bliki w oczach maja inny kształt. Ale jak jest BD - to nie ma sensu kupować "okrągłego" softboxu. Najlepiej podłużny prostokątny - na pewno bardziej się przyda (i nie zajmie tyle miejsca).

[ Dodano: Pią 07 Lut, 2014 11:26 ]
gonia65 napisał/a:
No i jakiś softbox 40/180.

Nawet dwa.

Odpowiedz do tematu