Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 18 Lut, 2014
Canon 400/5.6 L (z 7D) vs. Pentax DA* 300/4 (z K-5II+TC 1.4)
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 18 Lut, 2014   

mozer, nie wiem jak szybki jest 300L na 7D, natomiast DA*300 jest na pewno nieco szybszy niż DA*200 i znacznie szybszy niż jakikolwiek zoom DA*. W każdym razie do ptaków w locie, to bez większych problemów i DA*200 się nadaje, choć używanie do tego celu AF-C z K-5II wymaga trochę wprawy.

[ Dodano: Wto 18 Lut, 2014 20:16 ]
Tu masz przejazd całego zakresu na pierwszej wersji K-5:
http://www.youtube.com/watch?v=jV63jqRVB0o
Jakieś 0.6-0.7s bez limitera i przy tej ogniskowej, to jak dla mnie całkiem ok.

Reklama

w_w 
Uczestnik

Nie używałem żadnego z tych zestawów.
400mm na aps-c to absolutne minimum do fotografowania ptaków z podchodu. 300mm + konwerter miałoby sens gdybyś planowała zasiadki lub fotografowała w kiepskim oświetleniu czyli korzystała z możliwości zmiany ogniskowej lub "zwiększenia jasności" zestawu.

Niedługo będę zmieniał teleobiektyw i sporo zastanawiałem się nad 400/5,6 oraz 300/4is + tc. Dla mnie bardziej odpowiednie wydaje się 400mm ale teraz czekam na więcej opinii o 150-600.

meme 
Nowy

w_w, też myślę, że 400-tka to minimum, choć się jeszcze łamię. Na 300 canona z TC mnie nie stać, więc chyba spróbuję szczęścia z L-ką. Z Tamrona nie podoba mi się bokeh.
Gwiazdka to fajne szkło, przynajmniej wg sampli, ale chyba za krótkie. Niestety, współpraca z konwerterami na razie jest zagadką. Na Juzie znalazłam opinię, że obiektyw dość wolny, jak konwerter jeszcze go zwolni to będzie niewesoło, zwłaszcza że chce fotografować również ptaki w locie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

meme napisał/a:
Na Juzie znalazłam opinię, że obiektyw dość wolny, jak konwerter jeszcze go zwolni to będzie niewesoło, zwłaszcza że chce fotografować również ptaki w locie.
Nie jest wolny, co zresztą widać, na zalinkowanym filmiku. Gdyby miał limiter, to byłby nawet bardzo szybki, zwłaszcza jak na hybrydowy SDM. Jak mówię, do ptaków w locie wystarczająco szybki jest nawet nieco wolniejszy od niego DA*200, problemem jest wtedy nie szybkość AF, a AF-C K-5II (o starszych nie wspominając). Po prostu, śledzenie pojedyńczym punktem przy niewielkich odległościach jest dość trudne, a do tego wtedy nie masz żadnej opcji "hold" i moment nieuwagi powoduje przeostrzenie na tło, czy cokolwiek, a z kolei łatwiejsze śledzenie na a trybie Extended Area AF (z automatycznym "holdem"), powoduje, że AF łapie na zbyt rozległym obszarze i często ptak nie jest trafiony dokładnie tak jak chcesz. Oczywiście, jeśli odległość jest na tyle duża, że cały mieści się w GO, to nie ma problemu, gorzej, gdy bawimy się w polowanie z bliska.

muzyk 

Wysłany: Sro 19 Lut, 2014   

meme napisał/a:
też myślę, że 400-tka to minimum, choć się jeszcze łamię.

Cóż. Co prawda nie zajmuję się fotografią drobiu na codzień, kilka razy jednak próbowałem zmierzyć się z tematem, tylko, że dość ekstremalnie, canon 30D + Zeiss 300 f4 Sonnar.
Niestety, 300 mm to stanowczo za mało ma ptaszarnię dla niecierpliwych.
Dla cierpliwych, zasiadówa, pewnie nawet wystarczyłoby.
400 mm uważam jednak za minimum i jeśli chcesz w takie obrazkowanie się bawić, to 400 L jak najbardziej, jeśli jednak to tele chcesz wykorzystać do innych for, to wówczas analiza, do czego Ci bardziej potrzeba tegoż tele, do drobiu czy innego szajsu.

meme napisał/a:
Fotografia ptaków z podchodu (odpadają zasiadki), a więc sporo zdjęć z ręki.

Temat jest prosty, jeśli brak kapusty, a marzenia takie a nie inne.,
Jakiś Canon np. 7D plus Tamron 150-600, względnie 70D z tymże szkłem.

meme 
Nowy

Wysłany: Wto 25 Lut, 2014   

Jaki obiektyw do 7D moglibyście polecić zamiast 400 L? Chodzi mi o coś tańszego, ale z maksymalnie dobrą jakością (wiem, że 400-tce dorównać będzie pewnie ciężko, ale trzeba czasem iść na kompromisy) i dobrą współpracą z 7D. Tamron odpada ze względu na bokeh, który mi się nie podoba :) A jak z Sigmami dostępnymi obecnie na rynku? Za 3 tys. widziałam nówkę 120-400, ale nie wiem czy warto się w to pakować.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 25 Lut, 2014   

Nie kupisz nic co się choć zbliży do jakości 400/5.6 L za podobne pieniądze. Na bank nie marna Sigma 120-400. Generalnie zoomy nie mają szans.
Jak coś w miarę dobrego Sigmy to 50-500, zostaje też 100-400L Canona. Oba szkła zauważalnie odstają od podanej na wstępie stałki.

Odpowiedz do tematu