Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy warto dokupować dobre okulary do złego teleskopu?
Autor Wiadomość
michael99 
Uczestnik

Wysłany: Wto 18 Mar, 2014   

[quote="Jar] Pisałem Ci kiedyś o kwestiach technicznych związanych z tą metodą, np. konieczność stosowania okularów z dużym eye relief. W praktyce zderzysz się i tak z kombinacją małej rozdzielczości teleskopu z wadami optycznymi generowanymi przez dość złożoną optyke takiego zestawu (obiektyw teleskopu-okular-obiektyw aparatu-matryca). [/quote]

Dlatego też wolałbym projekcję okularową, bo jakość byłaby o niebo lepsza, a powiększenie również spore. Tylko przez brak kasy nie mogę kupić ani lustrzanki, ani bezlusterkowca. Ale jest pewna sprawa, tylko się nie śmiejcie :wink: . Posiadam jeszcze jeden aparat, Olympus fe200, ale jest popsuty - po upadku obiektyw się zacią i nie funkcjonuje, a naprawa się nie opłaca. Stąd też pomysł, żeby może jakoś (przecież musi się dać, jak w naprawie powiedzieli, że zrobią) zdjąć obiektyw i przymocować domowej roboty bezlusterkowca :wink: do tego skyluxa. Co o tym myślicie? Ogniskowa wynosiłaby wtedy ok. 5400, bo mnożnik ogniskowej tego Olympusa wynosi ok. 6x.

I ponawiam pytanie o to, jaki dokładnie okular miałbym kupić (ogiskowa i oprawa wiem, ale kąt widzenia, budowa, itp., bo na tych oznaczeniach to się kompletnie nie znam).

A tak właściwie, to przecież mam okular 12mm, a 8-9mm, to niewiele mniej, czyli powiększenie nie byłoby dużo większe. A jak się ma do tego jakość? Mówiliście, że okularów o większej ogniskowej nie warto zmieniać,a 12mm to już dość dużo.

I jeszcze się "pochwalę" moim pierwszym "osiągnięciem" w astronomii: bo tak właściwie, to nie znalazłem w necie żadnego dobrego zdjęcia kraterów Księżyca z nazwami, i sporo się naszukałem takiej "mapy", ale w końcu znalazłem, więc postanowiłem, że zrobię taką mapę sam i udało mi się oznaczyć aż 300 kraterów na zdjęciu robionym przeze mnie Nikonem p510. Albo tak właściwie inaczej: zaznaczyłem tylko 100, ale dlatego, że zdjęcie obejmowało 1/3 Księżyca, więc w sumie jakby był w pełni to byłoby 300. A mogłoby być jeszcze więcej, ale nkektóre widoczne na moim zdjęciu nie były nazwane na tej mapie. A jakie kłopoty miałem ze zmieszczeniem tylu napisów! Bo mógłbym zmniejszyć czcionkę, ale nie chciałem, bo chciałem, żeby nie trzeba było powiększać zdjęcia, żeby się doczytać.

Pozdrawiam

Reklama

widoczek 
Optyczny

michael99 napisał/a:
A możecie mi napisać, jakich okularów mam dokładnie szukać na tych forach i sklepach astronomicznych? Bo trochę się gubię w tych oznaczeniach... Ogniskowa 8-9mm, oprawa 1,25", ale jaka budowa? Jaki kąt widzenia?

Czy kolega ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Pare postów wyżej napisałem Ci jakich okularów szukać - cytuje sam siebie "TS HR Planetary, TMB Planetary II, Sky-Watcher SWA Plossl, Delta Optical Planetary" wpisz sobie te frazy w google i Ci wyskoczą linki do sklepów z tymi szkiełkami. Szukaj tych o ogniskowej 8-9mm. Wszystkie z nich są w oprawach 1,25 cala, o to się nie martw.

michael99 
Uczestnik

Aha, już rozumiem o co chodzi :-)

Szukałem na razie na astrokraku tych okularów i znalazłem tylko jeden: tmb planetary II, kosztuje 195zł bez wysyłki :???: Tak jak mówiłem, muszę pozbierać chociaż do 200 zł, wtedy będę szukał, bo tak to nie ma o czym mówić...

Jar 
Maniak

Wysłany: Sro 19 Mar, 2014   

W kwestii tej przeróbki kompakta na kamerkę planetarną, to owszem, bawili się ludziska w takie rzeczy. ALE:
-nie da się po prostu zdjąć obiektywu, bo automatyka aparatu potraktuje to jako awarię i sie powiesi z rozpaczy. Autor podobnej modyfikacji zdemontował moduł obiektywu bez przerywania/odłączania kabli, wisiało toto sobie razem z aparatem w jakimś przytroczonym pudełku, aparat nie wiedział,ze mu obiektyw ukradli
-aparat do takiej przeróbki musi mieć tryb manualny ekspozycji i prawdopodobnie funkcję manual focus (w dowolnej postaci, bo na AF nie pozwoli zrobić zdjęcia nie mogąc ustawić ostrości przez swój obiektyw, choć czasem tę blokadę można wyłączyć w niektórych aparatach i wtedy O.K.)
-biorąc pod uwagę kompaktowe rozmiary matrycy 1/2.3" nie będziesz miał żadnej potrzeby kombinowania z projekcja okularową. Skala obrazu w ognisku głównym przy F=900mm na zdjęciu będzie ogromna, jak z kilkumetrowej ogniskowej dla aparatu z duża matrycą (pełnoklatkowego albo APS-C).
Podsumowując: ten FE200 nie spełnia kryteriów, aczkolwiek sama idea nie jest głupia i to już było robione. Nie wiem, gdzie to widziałem. Możliwe tropy to Cloudy Nights (w artykułach, nie na forum) albo strona www czasopisma Sky&Telescope (też gdzieś w artykułach tematycznych).
Pozdrawiam
-J.

michael99 
Uczestnik

Wysłany: Sro 19 Mar, 2014   

Jar napisał/a:
W kwestii tej przeróbki kompakta na kamerkę planetarną, to owszem, bawili się ludziska w takie rzeczy. ALE:
-nie da się po prostu zdjąć obiektywu, bo automatyka aparatu potraktuje to jako awarię i sie powiesi z rozpaczy

Aj, no właśnie, kopmletnie o tym zapomniałem. I wydaje mi się, że bardzo ciężko będzie to przeskoczyć :neutral: Więc muszę zbierać kasę, tylko nie wiem na co :lol: Okular, teleskop, kompakt z wymienną oktyką (ewentualnie lustrzanka) do projekcji okularowej, lepszy aparat do ptaszorów, czy może pendrive do zapisywania zdjęć?

septimanus79 
Bywalec

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014   

niedawno wydano w Polsce „Atlas Księżyca” autorstwa S. Substyk. Atlas dostępny jest - poza samym wydawnictwem - w niektórych sklepach astro.

michael99 
Uczestnik

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014   

septimanus79 napisał/a:
niedawno wydano w Polsce „Atlas Księżyca” autorstwa S. Substyk. Atlas dostępny jest - poza samym wydawnictwem - w niektórych sklepach astro.

Już mam mapę, elektroniczną: wystarczy wpisać w google "vmalight download" i pierwszy link to dobry program z mapą księżyca :) Można też na androida: po prostu wpisać moon map i któraś z pierwszych aplikacji to dobra mapa Księżyca. Wolę zbierać pieniądze właśnie na okulary, teleskop, itp., niż wydawać 4 dychy na coś co mogę mieć za darmo, ale w komputerze/telefonie/tablecie :)

[ Dodano: Nie 23 Mar, 2014 15:36 ]
Znalazłem okular TS HR Planetary 9mm za 150zł + wysyłka. Link: http://astromaniak.pl/vie...hp?f=31&t=29503 pozycja 3. Co o tym sądzicie? Opłaca się? I pytanie: czy będę zadowolony :wink: Mam jeszcze jedną propozycję, tym razem nie okular, a cały zestaw: http://astromaniak.pl/vie...hp?f=31&t=29900 Producent sky-watcher, więc jakość obrazu powinna być lepsza niż z mojego teleskopu. Ogniskowa ta sama, ale średnica prawie 2x więsza. Cena tylko 200zł z okularami, filtrem, szukaczem i barlowem. Tyle bym uzbierał, bo mam te 120zł, a tego bressera myślę, że za ponad 100zł bym opylił. Jak myślicie, dużo więcej/lepiej zobaczę? Satywu bym nie sprzedawał, tylko jakieś mocowanie zrobię, żeby pasowało i już. Co o tym myślicie?

Odpowiedz do tematu