Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
nie do końca rozumiem jaki zespół cech ma uczynić z tego aparatu kompakt. Czy do kompletu dodają tubkę kleju, żeby przykleić lustro w górnej pozycji i wkleić na stałe obiektyw? Aaa i jeszcze pęsetę do wydłubania migawki ?
Jeżeli LV i wykrywanie "face" ma czynić z lustrzanki kompakt, to już niedługo będziemy mieli w sklepach same kompakty. Np. już dziś d300 ma LV...
Cechy kompaktu zauważalne w E420: Ustawienie ostrości na podstawie kontrastu (a nie tylko detekcji fazy) szereg wbudowanych programów tematycznych min rozpoznawanie twarzy, Kompakty też posiadają migawkę chociaż nie szczelinową, czyż nie było aparatów kompaktowych z wymiennymi obiektywami (na pewno ktoś z bardziej zainteresowanych historią przypomni) a lustro to powiedzmy miły dodatek do zestawu umożliwiający korzystanie z wizjera (celownika optycznego) poprzez obiektyw.
Nie napisałem że E420 jest kompaktem tylko że można go używać jak kompakta, w 410 nie było jeszcze takiej możliwości - choćby wybór 11 pól AF do ustawiania ostrości w sposób identyczny jak robią to kompakty.
To wszystko nie jest ZŁE a może być pomocne. Jak kupowałem cyfrówkę (drugą) to nie wybrałem lustrzanki dlatego że była droga (A100) a dlatego że nie wykorzystywała jeszcze w pełni potencjału "cyfrowości"
/edit/ Za tym że nie uważam E420 za kompakt świadczy miejsce w którym o tym ośmieliłem się napisać.
Ustawienie ostrości na podstawie kontrastu (a nie tylko detekcji fazy)
o tym, że e-420 zbliża się przez to do kompaktu można byłoby mówić, gdyby był to podstawowy sposób detekcji ostrości. W tym przypadku jest to dodatek, wynikający z wymogów zastosowanego - zresztą też opcjonalnie LV. Podstawowy system pomiaru ostrości to tradycyjnie - w lustrzankach detekcja fazy. Pokaż mi cyfrowy kompakt z detekcją fazy.
Mówić, że dodatkowa detekcja kontrastu czyni z e-420 kompakt, to tak trochę, jakby powiedzieć, że 16cylindrowy silnik czyni z Forda Mustanga - z racji mocy - ciężarówkę.
wulf napisał/a:
szereg wbudowanych programów tematycznych min rozpoznawanie twarzy
Dobre 9 na 10 lustrzanek ma obecnie "szereg programów". Wykrywanie twarzy w LV to tylko kolejny softowy dodatek, jakich w obecnie produkowanych lustrzankach mnóstwo.
Nie znaczy to jednak, że "prawdziwa" lustrzanka powinna być tak "surowa" i pozbawiona różnych udogodnień jak np. Zenit E
Pewnie niedługo wykrywanie twarzy pojawi się w innych konstrukcjach DSLR. Np. już teraz w d300 aparat może "inteligentnie" wybrać sobie kilka z pól autofokusa. Do wykrywania twarzy już tylko krok
wulf napisał/a:
Kompakty też posiadają migawkę chociaż nie szczelinową
..tylko elektroniczną. To spora róznica. Na marginesie: z dobrodziejstw migawki elektronicznej od czasu do czasu korzystają też konstrukcje DSLR. Jakoś nikt do tej pory z tego powodu nie napisał, że d50 to kompakt.
wulf napisał/a:
czyż nie było aparatów kompaktowych z wymiennymi obiektywami (na pewno ktoś z bardziej zainteresowanych historią przypomni)
Istnienie pewnych eksperymentalnych bądź awangardowych konstrukcji nie świadczy o całości. Jeżeli zobaczę na ulicy pieska z rogami renifera na głowie, to nie znaczy, że tak ubrane na spacer chodzą wszystkie te sympatyczne czworonogi.
Zasada jest prosta: kompakt to aparat posiadający zabudowane w jednej konstrukcji wszystkie niezbędne elementy, w tym obiektyw.
wulf napisał/a:
lustro to powiedzmy miły dodatek do zestawu umożliwiający korzystanie z wizjera (celownika optycznego) poprzez obiektyw
przyznam, że karkołomny pomysł (nie przypominam sobie zresztą takiej konstrukcji).
Wide: konstrukcje awangardowe "wiosny nie czyniące"
Chociaż ... tutaj możnaby zaryzykować twierdzenie, że być może w niedługim czasie mały i ciemny "celownik" stanie się w lustrzankach (tych z niższej półki) drugorzędnym w stosunku do LV (opartym np w wyświetlaczu jak w a700)
Nie napisałem że E420 jest kompaktem tylko że można go używać jak kompakta
Jeszcze raz stukrotnie przepraszam, że ośmieliłem się myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem obrazić uczucia techniczne osób którym nie mieści się w głowie możliwość porównania lustrzanki do kompakta.
Moja wina, moja wina, moja wina........
Kompakty też posiadają migawkę chociaż nie szczelinową
aap napisał/a:
..tylko elektroniczną. To spora róznica. Na marginesie: z dobrodziejstw migawki elektronicznej od czasu do czasu korzystają też konstrukcje DSLR. Jakoś nikt do tej pory z tego powodu nie napisał, że d50 to kompakt.
Przerażająca perspektywa.
Mój Lumix FZ-8 ma migawkę mechaniczną a na pewno nie jest lustrzanką
Muszę się z tym zgodzić. Rzeczywiście migawka mechaniczna w FZ-8 jest, chociaż zbudowana inaczej niz w DSLR i używalna tylko przy czasach powyżej 1 sek.
Gdy chcemy jej użyć, należy wcisnąć spust migawki, zdjąc "migawkę" z obiektywu, odliczyć potrzebny do naświetlania czas i ponownie założyć "migawkę".
Mam jeszcze krótkie pytanie dotyczące nowego obiektywu 25mm 2.8
Czy ze względu na fakt że jest to stałka to posiada ona kalkulator głębi ostrości? bo na zdjęciach nigdzie tego nie widać. Wie ktoś coś na ten temat?
Wysłany: Nie 20 Kwi, 2008 E420 test z prawdziwego zdarzenia
Uprzejmie proszę redakcję o przetestowanie najmniejszego olympusa przy okazji testowania bardziej poważnych wynalazków innych wiodących firm (zwłaszcza w kwestii jakości RAW i zmian w stosunku do poprzednika). Test opublikowany na fotopolis jest interesujący jednak nie wystarczający zwłaszcza dla bardziej zaawansowanego amatora. Myślę , że wiele osób przyłączy się do tej prośby.
P.S. Mam nadzieję, że do testów użyty zostanie nie tylko ZD25m ale głównie ZD50mm
Z góry dziękuję.
/edit/ zapomniałem o tym temacie, dzięki za przeniesienie.
Właśnie ukazało się to:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse420/
Wydaje mi się, że jest całkiem nieźle za cenę jaką żądają za niego obecnie w porównaniu do konkurencji.
Wygląda na to, że poprawił się zakres tonalny w porównaniu do 410/510 a szumy którymi którymi wszyscy straszą to mit.
Tak poglądowo porównanie rozmiarów i bokeh/plastyki 5D z C 50mm f/1.4 oraz E-420 z ZD 25mm f/2.8 -> klik. Oczywiście E-420 nie ma dostępu do gładkiego ISO 3200 (czy nawet 1600) oraz niewielkiej GO, jaką 5D może uzyskać poniżej f/5.6 (ew. 5D nie ma dostępu do większej GO przy lepszym świetle - zależy z której strony patrzymy :]), ale można rzucić okiem :).
Dziś miałem w ręce E420 albo 450 (nie zwróciłem uwagi) z zapakowaną elektroniką testową na dwie generacje w porzód.
11 mln pikseli na kolor proszę Państwa.
Co się ukaże w swoim czasie, jeden pieron wie.
Więcej nie mam info. Jak będę miał jakieś zdjęcie, które będzie się nadawać do wklejenia, podzielę się. To co widziałem w powiększeniu na monitorze robiło wrażenie.
Dziś miałem w ręce E420 albo 450 (nie zwróciłem uwagi) z zapakowaną elektroniką testową na dwie generacje w porzód.
11 mln pikseli na kolor proszę Państwa.
Puszka znana, ale elektronika, która jest testowana, a pojawi się (w jakim stopniu zaawansowania - pojęcia nie mam) za 2 do 4 lat.
Nie pytajcie, bo tyle zdołałem się dowiedzieć.
Czyli ktoś dał Ci E-420 i powiedział, że jest w nim technologia z przyszłości, ale nic więcej nie wiesz, bo nie sprawdziłeś i pewnie nie możesz też powiedzieć, kto Ci ten aparat dał i dlaczego akurat Tobie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9