Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jesli ma mało kasy to nie bedzie sie 30D czy 40D pozbywal w przyszlosci. 5D nie kupi bo jest amatorem. A na nowosci go nie stac. Tak wiec argument "szybsiejszej" utraty warości 30D od 40D odpieram.
Za 2 lata Canon na pewno wypuści następcę następcy i kiedy Dawid będzie opychać 40-ke to potencjalny nabywca (w zalezności kto to będzie) może się skusi na trzepaczke live view 6,5 fps i większy lcd. Ale to tylko gdybanie. Każdy sam dokonuje wyborów.
P.S. Smola najpierw zamiast w cytuj trafiłem niechcący kursorem w ignora także jeżeli jakiś tam będzie komunikat (bo w sumie to nie wiem czy coś Ci pokaże) to żebyś od razu nie przyjeżdżał do Białegostoku mnie ukatrupić Pozdrawiam
[ Dodano: Pią 07 Mar, 2008 ]
MM napisał/a:
...Ja używam lub używałem tych korpusów Canona i są one tak naprawdę bardzo porównywalne...
... Dużo bardziej różni się D300 od D200. I teraz ja mam pytanie. CO byś wybrał? D200 plus 17-55/2.8 czy D300 i kit?
MM przecież jak wybrałem (mając d50 + kit) kupienie 17-55 zamiast D300 to myślisz, że mając w tej chwili D200+kit zamieniłbym samo body na D300? Oczywiście nie. Ale gdyby była kasa to oczywiście kupiłbym od razu D300 a nie D200.
Zgodzę się z Tobą na temat różnic w tych dwóch nikonach i canonach. W nikonach oczywiście róznice są kolosalne. Co do Canona to Ty jako użytkownik oczywiście będziesz miał lepsze rozeznanie niż ja. Więc ja już nie doradzam
Tak już poza wątkiem MM to spać nie możesz czy jak? Ja ten tydzień to nocki klepię w pracy
A Gdybyście jeszcze mi powiedzieli co miałoby być lepszym szkłem. . ofcourse Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM ale na nie na pewno mnie w tym momencie nie stać... Wiec co relatywnie mogloby zastąpić Sigme 17-70mm f/2.8-4.5 DC lub Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 ?
minimalguy [Usunięty]
Wysłany: Pią 07 Mar, 2008
No cóż, w tym przedziale cenowym to Masz jeszcze Tamrona 28-75 ze stałym światłem 2.8 Oczywiście problem polega na tym, że nie będziesz miał w nim szerokiego kąta. Jeżeli jest Ci szeroki kąt zbędny to możesz rozważyć zakup tego szkła. Masz test na optycznych:
Dodatkowo szkło to jest pod pełną klatkę. Po przeliczeniu ogniskowej masz na 30d/40d najkrótszą ogniskową 45mm co jest i tak szerszą ogniskową niż standart na analogu. Obiektyw trzymałem w ręku i muszę powiedzieć, że jest całkiem dobrze wykonany. Mój sąsiad go ma i na jakość dawanych obrazów nie narzeka. Mi też się podobają jego fotki. On ma starszego canona 10d i nie ma problemów z bf czy ff.
Minimalguy: Ale co ty z ta wymiana body co 2 lata masz ?
On sobie wymieniac bedzie body co 2 lata, a ktos inny bedzie robil zdjecia i foty tego drugiego moga byc lepsze.
Mnie to czesc funkcji w tych nowosciach smieszy.
Moim zdaniem nalezy kupic okazyjnie body 30D, a nastepnie inwestowac w szklarnie. Plecak szkiel z body klasykiem, jakim jest 20D-30D moze stanowic niezawodny zestaw dla wielu na wiele lat.
PS
Jeszcze jedna taka pomylka...a przyjezdzam i masz wpie'rdol
Minimalguy: Ale co ty z ta wymiana body co 2 lata masz ?
On sobie wymieniac bedzie body co 2 lata, a ktos inny bedzie robil zdjecia i foty tego drugiego moga byc lepsze.
Mnie to czesc funkcji w tych nowosciach smieszy.
Moim zdaniem nalezy kupic okazyjnie body 30D, a nastepnie inwestowac w szklarnie. Plecak szkiel z body klasykiem, jakim jest 20D-30D moze stanowic niezawodny zestaw dla wielu na wiele lat.
Ot co...
Dlatego też pytałem w początkowym poście o znaczące różnice między 30-tką a 40-tką.
Nie zamierzam co 2 lata wymieniać body, wolałbym raczej uzupełniać szkła...lub je wymieniać na lepsze. OStatecznie skłaniam sie do tej 30 z sigma, w sobote bede w lodzi i to pewnie tam zapadnie ostateczna decyzja trzymajac sprzet w ręku.
D_a_w_i_d dokonałeś wyboru?
Ja przed podobnym stanąłem 6 miesięcy temu. Po zabawie 40D w trudnych warunkach oświetleniowych długo się nie zastanawiałem. Wybrałem 40D ze względu na AF. 40D nie zawodzi. 30D nie specjalnie miałem okazję przetestować, ale 400D trochę poużywałem i nie było tak miło, a z tego co przeczytałem w teście 400D na optyczne.pl: "Dziewięciopolowy autofokus w 400D został zaadoptowany z EOS-a 30D. ''Celność'' AF obu modeli sprawdziliśmy w połączeniu z kitowym obiektywem Canon EF-S 18-55 mm. O obu przypadkach AF zawodził w około 20% wszystkich zdjęć i w obu z tendencją do łapania ostrości przed przedmiotem. Widać zatem, że AF działa w 400D równie dobrze jak sprzęcie o klasę wyższym."
D_a_w_i_d dokonałeś wyboru?
Ja przed podobnym stanąłem 6 miesięcy temu. Po zabawie 40D w trudnych warunkach oświetleniowych długo się nie zastanawiałem. Wybrałem 40D ze względu na AF. 40D nie zawodzi. 30D nie specjalnie miałem okazję przetestować, ale 400D trochę poużywałem i nie było tak miło, a z tego co przeczytałem w teście 400D na optyczne.pl: "Dziewięciopolowy autofokus w 400D został zaadoptowany z EOS-a 30D. ''Celność'' AF obu modeli sprawdziliśmy w połączeniu z kitowym obiektywem Canon EF-S 18-55 mm. O obu przypadkach AF zawodził w około 20% wszystkich zdjęć i w obu z tendencją do łapania ostrości przed przedmiotem. Widać zatem, że AF działa w 400D równie dobrze jak sprzęcie o klasę wyższym."
Zdecydowany bylem jadac do lodzi na 30d. Ale po dotarciu na miejsce i wejsciu do Fotoaparacikow troche mi sie pomieszalo w glowie. Wzialem do reki najpierw 40d i to byl blad bo o wiele bardziej mi sie spodobala ta 40-tka. Niestety 1000 zl byl zapora dla mnie w tamtym momencie i dlatego teraz przede mna lezy 30d. Troche obsluga mnie zawiodla ale finalnie sprzet i cena nadrobily braki.
Na pocieszenie napiszę, że po krótkim obcowaniu z 450D jestem najbardziej pod wrażeniem jego AF-u. To może być niezły aparat dla amatora.
Dobrze, niech korporacje się starają i walczą o klientów
[ Dodano: Pon 17 Mar, 2008 ]
Cytat:
Zdecydowany bylem jadac do lodzi na 30d. Ale po dotarciu na miejsce i wejsciu do Fotoaparacikow troche mi sie pomieszalo w glowie. Wzialem do reki najpierw 40d i to byl blad bo o wiele bardziej mi sie spodobala ta 40-tka. Niestety 1000 zl byl zapora dla mnie w tamtym momencie i dlatego teraz przede mna lezy 30d. Troche obsluga mnie zawiodla ale finalnie sprzet i cena nadrobily braki.
Gratuluję! Z dwóch świetnych aparatów wybrałeś świetny
D_a_w_i_d, niestety nie mogłem być wtedy u nich w sklepie. Wszystkiego byś się dowiedział. Pewnie byli jak zwykle zalatani, jak jakiś klient czegoś nie wie to wtedy do mnie dzwonią i muszę temat prostować. Aparat naprawdę jest bardzo dobry i w praktyce wielkiej różnicy byś nie zobaczył. Za zaoszczędzone pieniądze warto kupić lepszy obiektyw, możesz mi uwierzyć na słowo.
D_a_w_i_d, niestety nie mogłem być wtedy u nich w sklepie. Wszystkiego byś się dowiedział. Pewnie byli jak zwykle zalatani, jak jakiś klient czegoś nie wie to wtedy do mnie dzwonią i muszę temat prostować. Aparat naprawdę jest bardzo dobry i w praktyce wielkiej różnicy byś nie zobaczył. Za zaoszczędzone pieniądze warto kupić lepszy obiektyw, możesz mi uwierzyć na słowo.
MM... nie no po tym jak sie powolalem na Ciebie to nie bylo problemu i wlasciciel (chyba?) troche pozniej poswiecil mi uwagi. Ale Chlopak ktory mnie obslugiwal powiedzial mi ze sigma jest podrobka canona... i troche mnie rozczarowal :p. Tak juz zbieram na 10-20 i jakas stalke . Dzieki MM ze moglem sie na Ciebie powolac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10