Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka teatralna
Autor Wiadomość
goornik 
Optyczny

Wysłany: Sob 28 Cze, 2014   

Janie
A ja polecę Ci kornetkę Nikon Monarch7 8x30. Jej podstawowe zalety:
- Nowy Nikon jest istotnie tańszy od starego Leitza (nie mam niż przeciwko Leitzowi, żeby nie było....)
- gabarytami jest mniej więcej taka jak model zaproponowany przez Arka
- pole widzenia baaardzo duże, przynajmniej w obecnych standardach (8,3 stopnia)
- dostajesz sprzęt nowy z gwarancją, dający duuużo jaśniejszy obraz niż ten Leitz
- dostajesz lornetkę wodoszczelną, którą z radością zabierzesz także na urlop / wakacje / wycieszkę

Tu masz test:
http://www.optyczne.pl/27...rch_7_8x30.html

Reklama

widoczek 
Optyczny

goornik napisał/a:
- pole widzenia baaardzo duże, przynajmniej w obecnych standardach (8,3 stopnia)

Ale nadal mikre w porównaniu do 12 stopni :razz:

Ale jeśli już przechodzimy do 8x30 to autorowi wątku zamiast Nikon Monarch7 8x30 polecam zdecydowanie Nikon EII 8x30, który ma:
- wszelkie zalety Monarcha7 i dodatkowo...
- jeszcze większe pole (8.8 stopnia),
- lornetka typu porro pięknie tworzy obraz bardziej przestrzenny niż w dachówkach, jakby 3D które z pewnością zrobi dużo lepsze wrażenie w teatrze czy kabarecie niż dość płaskie, mało przestrzenne widoki z Monarcha7 (i wszelkich dachówek). Będzie można poczuć głębie sceny,
- seria EII jest robiona w Japonii, Monarch7 to Chińczyk
- no i dla dużej liczby ludzi jest po prostu bardziej ergonomiczna w trzymaniu niż mała wąska dachówka

Arek 
Redaktor

goornik napisał/a:
gabarytami jest mniej więcej taka jak model zaproponowany przez Arka

Nie jest...

Pomiędzy M7 8x30 i E2 8x30 wybór jest dla mnie jasny :)

widoczek 
Optyczny

tzn? Zeby nie bylo niejasności :P

Arek 
Redaktor

Zgadnij :)

Guliwer 
Maniak

E II :?:

Greg44 
Uczestnik

Na 100% ell porro to jest to, choc dachowka tez nie jest zla :-)

Abs 
Optyczny

Biorąc pod uwagę sugestie autora tematu i jakąś dozę racjonalizmu sadzę, że:
- porro klasyczne typu EII mimo niewątpliwych zalet to mało teatralne rozwiązanie (gabaryty, waga...)
- lekkie 8x30 w wersji roof ma sens, np. M7 z wagą 440 gram
- markowe kompakty typu Nikon HG 8x20, Zeiss, Leica...moim zdaniem świetne choć nie grzeszą szerokim polem nadrabiają jakością ogólną (szerokie pole często ma znaczną nieostrość brzegową i dystorsją)
-klasyczne, nieco ekskluzywne lornetki teatralne jak Nikon 7x15 czy 6x15 M CF i podobne do teatru, opery nadają się jak najbardziej.

Ja osobiście kupiłbym Nikona HG lub Leica Trinovid 8x20 BCA zakładając, że jakość i waga mają znaczenie ale każdy powinien posłużyć się własną miarą i gustem.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Nie 29 Cze, 2014   

Towarzystwo sie rozpędziło i zapomniało o limitach cenowych. A ja bym kupił Olympusa psi 7x35. Nie jest on może wybitny ale ma i wystarczające powiększenie i pole widzenia. Będzie wiec bardzo uniwersalny. No i jest względnie mały tani. Mój Nikon 8x32 ma moim zdaniem za duże powiększenie i za mała średnicę na koncerty. Pole tez trochę zbyt skape.
Cała scenę da sie objąć dopiero z bardzo dużych, stadionowych odległości. Na mniejsze imprezy lub przy droższych miejscowkach musisz rozejrzeć sie za czymś o powiększeniu 3-6x z polem powyżej 10stopni. Jest taki Bushnell extreme ale go nie widziałem.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 29 Cze, 2014   

Limit cenowy to 2000 zł a Olek to jednak mało kompaktowy budżeciak.

[ Dodano: Nie 29 Cze, 2014 12:31 ]
Dodam, że może warto zweryfikować to kryterium bardzo szerokiego pola. Jeśli widzimy całą scenę to kiepsko widać wykonawców czyli mamy coś podobnego do postrzegania wzrokowego. Ja do teatru czy na koncerty zabieram lornetkę 8x25 (pole 8,2). W przypadku imprez zamkniętych (np. teatr) powiększenie 8x wydaje się idealne ale na koncertach stadionowych jest za małe - tam właśnie widzę całą scenę ale co z tego skoro nie mogę przyjrzeć się wykonawcom.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 30 Cze, 2014   

Coś z czytaniem liczebników u mnie słabo.
8x25 pod dachem to juz jest ciemno, nawet 8x30 wydaje mi sie mało. To juz byłoby minimum. Z 7x30-35 to nie ma z czego wybierać, poza tanimi porro Nikon i Olympus. Jest jesze Hawke 7x30 (sklep edredon) ale go nie widziałem.

Abs 
Optyczny

Sceny są zazwyczaj dobrze oświetlone. Mój Nikon 8x25 był obecny na koncertach, przedstawieniu teatralnym, imprezach scenicznych i nigdy nie było za ciemno. Dlatego lornetki teatralne mają nawet znacznie mniejsze apertury (Nikon 4x10, 7x15). Wcześniej chodziłem do teatru z porro 8x30 i nie polecam ze względu na gabaryty i...jakoś nie wpadała w klimat scenerii garniturowej.

MaxiKing 
Nowy

Może taka http://www.optyczne.pl/10...a_lornetki.html :?:

dcs
[Usunięty]

MaxiKing, 411gramów to chyba klocek?

MaxiKing 
Nowy

To mniej niż puszka standardowego napoju 0,5 l :) nie obawiałbym się -stylistyka to już inna sprawa. Ciekawe jak wygląda w łapkach i jakie pokazuje "atrakcje".

Odpowiedz do tematu