Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
a rozważałeś Canona 30D - nowy może jest trochę za drogi - chyba że jest na niego cash back, ale tego nie wiem, ale używkę w dobrym stanie można dostać za +/- 2000 zł a to jest na pewno lepiej niż Canon 400D a co do Nikona D80 to juz wielokrotnie na optycznych było wałkowane. Sam mam 30D, od niedawna ale zaczynam go poznawać i coraz bardziej sie mi podoba, muszę sie jeszcze tylko to wagi przyzwyczaić bo łapki mam małe, ale za to 400D był za mały
to taki kolejny kamyczek do Twoich rozważań, no i do tego masz canona i całą gam obiektywow o których sam pisałeś...
a rozważałeś Canona 30D - nowy może jest trochę za drogi - chyba że jest na niego cash back, ale tego nie wiem, ale używkę w dobrym stanie można dostać za +/- 2000 zł a to jest na pewno lepiej niż Canon 400D a co do Nikona D80 to juz wielokrotnie na optycznych było wałkowane. Sam mam 30D, od niedawna ale zaczynam go poznawać i coraz bardziej sie mi podoba, muszę sie jeszcze tylko to wagi przyzwyczaić bo łapki mam małe, ale za to 400D był za mały
to taki kolejny kamyczek do Twoich rozważań, no i do tego masz canona i całą gam obiektywow o których sam pisałeś...
Na 30-tkę niestety nie ma cash backu, a szkoda bo właśnie jadę dzisiaj do Łodzi po Nia.
Ja wychodze z założenia jak koledzy wczesniej...by nie wymieniac co chwile lub co nowosc body. Nowka jest w cenie 2600 (body) i mysle ze warto, co potwierdza koledzy ktorzy posiadaja
hehe sam mam dylemat od pol roku ale dzis w koncu sie rozwiaze...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 15 Mar, 2008
w sumie d200 z 10 000 klatkami na karku za 2500zł też jest - ja chyba wolałbym używanego nikona od nowego 30d
minimalguy [Usunięty]
Wysłany: Sob 15 Mar, 2008
pepe napisał/a:
Własnie o tym pisałem wcześniej. Pepe ma 30-ke i doradza 30-ke. Nie rozumiem tylko co masz na mysli pisząc, że temat D80 był wielokrotnie wałkowany? Że niby co, że zły aparat? Że szumy? Ludzie nie róbcie sie szumofobami. Czarno białe fotki jak dla mnie to TYLKO z szumami trzeba robić bo wtedy płynie z nich więcej życia.
Nie doradzam, tylko poddaje pod rozwagę, bo mowa była o C400D i ND80 a sądzę (po tym co tu na forum jest pisane) ND80 jest aparatem generalnie z wyższej półki, niż wspomniany C400D
Natomiast C30D jest aparatem bardziej zbliżonym i porównywalnym właśnie do ND80 również cenowo za używkę tak jak pisałem
Cytuje "że niby co, że zły aparat?" - absolutnie NIE, tylko że temat wyższości jednego nad drugim i na odwrót był wałkowany a ja sie na ten temat nie wypowiadam, bo tego aparatu nie znam i niech się wypowiadają ci co się znają ewentualnie poproś o ocenę kilku którzy temat bardziej znają i operowali oboma aparatami a ostateczny wybór i tak należy do kupującego, na szczęście bo my już ten problem za sobą
Chlopaki - D80 jednak odpada
1. 700 zl wiecej (bo jednak 2150 to tylko body - canon 400d po cashbacku kosztuje ok 1450 - body).
2. to chyba za wysokie progi - to bedzie moja 1 lustrzanka - chce cos malego, w miare taniego i zeby zonie pasowal, tesciowej itd:) - jak sie wciagne to zawsze moge dokupic obiektywy a puszke za pare lat wymienic - na razie jednakdalej wybor: 400d vs D60 (ew. Sony A200 i Pentax kasetka)
W zwiazku z powyzszym prosze dalej na ten temat (na razie jestem blizej 400d)
Przekonajnie mnie do Nikona, Pentaka, Soniaka albo wlasnie Canona
No to d40/d40x/d60. Sa proste w obsludze i robia fajne zdjecia.
Ewentualnie wybierz ten, ktory najlepiej lezy w reku. Wszystkimi zrobisz podobnej jakosci zdjecia. A ze korzystal bedziesz z dolaczonego obiektywu, to tym bardziej roznicy nie zauwazysz.
Ja wiem, ktorych ja nie wybralbym - c400d, c350d, sony a200 (wolalbym a100), olek e-410.
Inny wariant to sprzet uzywany, o malym przebiegu - zeby bylo tanio do nauki np. http://nikon.org.pl/showthread.php?t=52022. Do tego dokupujesz sigme 17-70 ewentualnie i jest wypas.
Doradzać Nikona D40 a odradzać Canona 400D – a fe... W czym ten D40 jest lepszy od 400D? No, może nieco mniej plastikowy, przynajmniej tak na wygląd, patrząc przez szybę w sklepie. Ale co z resztą?
Wysłany: Nie 16 Mar, 2008
komor mi sie lepiej trzyma niż 400d, więc poleciłbym nikonka Ale za to jak e-510 sie trzyma!! w ogóle dla mnie d40 jest śliczniutki
@komor
Nie pytaj, bo doskonale wiesz, co sadze o twoim aparacie. Gdybym kupowal dla siebie, to wybralbym opcje "zaoszczedzic na inny - drozszy, ale solidniejszy".
Ten kolega musi sobie sam wyjasnic, czego potrzebuje i czy bedzie cos wiecej niz kit, czy ewentualnie 18-200VR. Czy uwazasz, ze np. kupienie d40 za pol ceny do nauki na poczatek jest pomyslem zlym? Daj spokoj. Mozna miec jeszcze gwarancje, a cena jest, jak za kompakt!
a teraz proponuje zabawe, na ilu jeszcze forach nasz koleżka napisał taki sam wątek
To niech kolega wybierze tego Nikona, ale niech nie przychodzi potem z narzekaniami, że mu szumi na długich czasach naświetlania
Aparat nie jest do trzymania tylko do robienia zdjęć, 400D oferuje dużo większe możliwości niż obdarty z funkcji D40(x)
i tak oto od roku mam d70s i ciesze się z zdjęć
moim zdaniem aparat musi się wygodnie trzymać, żeby czuć komfort robienia zdjęć
no ale każdy ma inne czynniki wpływające na kupno, ja aktualnie jak miałbym kupować sprzęt to zbierałbym na 40d + 35/1.4 a w przyszłości dokupiłbym 85/1.2 II i 50/1.2 i może 24/1.4, żeby mieć po cropie komplet około: 35 + 50 + 80 + 135 i.. już A czemu? bo dzisiaj śniłem o 50/1L
No i napisze jeszcze, że dla mnie 20d z 10-15k przebiegu > nowiuśki 400d
kolego Mavierk - optyczne, fotopolis, cyberfoto - to zle? chyba lepiej miec wiele opini z roznych zrodel
a patrzac na Wasze posty -chyba jednak 400D - choc waham sie jeszcze nad A200 i kasetka - napiszcie co myslicie? bo na swieta chce juz miec aparat w domu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,45 sekundy. Zapytań do SQL: 13