Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Voigtlanger 15mm f4.5 vs Zeiss Touit 12mm f2.8 vs Samyang 12
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Czw 04 Wrz, 2014   

Carl Zeiss to uznany niemiecki producent z tradycjami, a Samyang to koreański nuworysz. Co nie oznacza, że Samyanga nie warto rozpatrywać, tak w ogólności. Ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Zeiss ma też AF (akurat dla Ciebie mniej istotne), a Samyang to tradycyjny metalowo-szklany granacik manualny. Kontrola jakości w Samyangu też różnie się sprawuje, a mechanika, choć solidna bo w dużym stopniu metalowa, potrafi się czasem, z upływem czasu, rozregulować. Nie znam tych nowszych konstrukcji S., w szczególności zaś 12/2 nie widziałem na oczy, ale mam S. 85/1.4, jeden z pierwszych obiektywów tego producenta, które zdobyły uznanie. Na gwarancji naprawiali mi zaczep przysłony, bo wypadł, co było ponoć typową przypadłością. Ale za to jest bardzo ostry, ładnie rozmywa, kosztował tysiaka, a następny na półeczce cenowej model o takich samych parametrach to Sigma 85/1.4 wyposażona w AF, za 3000 zł. Jest też manualny Zeiss o tych parametrach, 4200 zł.

Reklama

simmin
[Usunięty]

A no właśnie, ciężko określić w tych czasach czy tych 4000zł nie płaci się za markę. Z mojej obserwacji wynika, że niestety nawet te wielkie marki, chwalące się tradycją powoli schodzą na psy. Składają różne rzeczy w Chinach, jakość drastycznie się pogarsza. Nie mówię, że tak jest z Zeissem, ale zastanawiam się czy bulić 3000zł więcej, bo w tą cenę to ja mam A5100 :-) . No nic, pozastanawiam się jeszcze trochę, bardzo wam dziękuję za wsparcie, dowiedziałem się kilku nowych rzeczy, ważnych rzeczy :-) Gdybyście mieli jeszcze ochotę o czymś wspomnieć, poczytam z zainteresowaniem.

komor 
Moderator

simmin napisał/a:
Z mojej obserwacji wynika, że niestety nawet te wielkie marki, chwalące się tradycją powoli schodzą na psy. Składają różne rzeczy w Chinach, jakość drastycznie się pogarsza.

W branży optycznej jest podobnie, ale jeśli szukasz jakości lepszej niż jakiś zestaw renomowanej firmy (jak się domyślam?) z obiektywem z systemu Leica, to tani Samyang niekoniecznie go przegoni. Ciekawi mnie na ile dystorsja będzie przeszkodą w pomiarach, które są celem tej pracy.
Z drugiej strony można zaryzykować 1200 zł na Samyanga, a w razie zbyt słabych efektów sprzedać i dopiero wtedy wykosztować się na Zeissa. Ten Zeiss to nie jest zbyt popularny obiektyw, trudno będzie o jakieś dodatkowe opinie użytkowników, jak sądzę.

simmin
[Usunięty]

Cytat:
Ciekawi mnie na ile dystorsja będzie przeszkodą w pomiarach, które są celem tej pracy.

Do mojej pracy, muszę po prostu znać wartość dystorsji, stałą kamery, żeby policzyć kilka innych rzeczy. Dlatego no pewnie jest to ważne jak duża ta dystorsja jest, ale tutaj niestety moja wiedza się kończy w jakich przedziałach powinna być, aby było dobrze. Nie jest to chyba prosty temat.

Czy ja szukam lepszej jakości niż renomowana firma? no tak, na początku miałem pomysł, że kupię tego Voigtlandera z A6000 lub A5100 i będzie super, ale okazało się, że tam jest jeszcze jakiś adapter, który mocują, a następnie raz jeszcze kalibrują aparat, do pracy z tym obiektywem. I to mnie przerasta po prostu, stąd moje poszukiwania innego obiektywu :-)

Odpowiedz do tematu