Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Bad/hot/dead pixele na wesoło
Autor Wiadomość
piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Pią 02 Sty, 2009   

komor, które dają odpowiedni klimat :P

Reklama

Monastor 
Optyczny

piotrmkg, ja dziękuję za taki klimat :???:

piotrmkg 
Optyczny

Monastor, dlatego masz cyfrówkę a nie analog :)

Monastor 
Optyczny

piotrmkg, ja chyba wiem o czym mówisz, ale styl Twoich zdjęc kompletnie tego nie wykorzystuje, przynajmniej zdecydowana większośc tych, które tu pokazujesz.

sławek_38 
Rozmowny

Wysłany: Pią 27 Mar, 2009   

Wczoraj robiąc zdjęcia nocnego nieba zauważyłem coś takiego w swoim aparacie. Ale mam ok 1 czerwonego, może 2 a za to dużo białych pikseli szczególnie widocznych po zrobieniu zdjęcia z czasem 30 s przy zamkniętym dekielku. Wylazły jak grzyby po deszczu, przez rok tego nie zauważyłem bo nie robiłem takich fotek... - martwić się czy nie? Do normalnych zdjęć to pikuś, ale przy zdjęciach nieba musiałbym swój wewnętrzny gwiazdozbiór jakoś nazwać....
Ostatnio zmieniony przez sławek_38 Pią 27 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Moze wkleisz zdjecie? Ale ja bym sie zbytnio nie martwil. Chyba ze focisz glownie dekielki lub Ci to wylazi na jakis astro...

sławek_38 
Rozmowny

Jeszcze sam nie oglądałem tego na ekranie, po południu coś wrzucę, ale po prostu bardzo się zdziwiłem i doszedłem do wniosku że to wszystko (ta nasza technika) w jakimś stopniu to wielkie g. Kupujesz body za 3 koła i klapa. To ile kosztuje dobry sprzęt?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

3k i nie da się porządnie dekielka sfocić. dramat.
włączyłeś redukcje szumów dla długich ekspozycji?

sławek_38 
Rozmowny

Wiem że ta opcja jest, chyba jest wyłączona a że włosów z głowy nie rwę bo cały czas dekielka focić nie będę sprawdzę w wolnej chwili :smile:

benetnash 
Rozmowny

mi d80 świeci dwoma hot pixelami w samym centrum kadru od pół roku, jakoś mi to nie przeszkadza.

Magia hot pixeli polega na tym, że dopóki nie wiesz że tam są to ich nie widać, ale jeżeli już je znajdziesz to widzisz je na każdym zdjęciu.

sławek_38 
Rozmowny

benetnash napisał/a:
Magia hot pixeli polega na tym, że dopóki nie wiesz że tam są to ich nie widać

100 racji, ale jest to żenujące w jakimś stopniu bo wiesz że coś jest nie tak
A redukcję przy długich ekspozycjach mam na auto ustawioną.
Ostatnio zmieniony przez sławek_38 Pią 27 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

arietiss 
Optyczny
arietiss

Zawsze można wyretuszować jak bardzo Ci zalezy na jakimś zdjęciu...

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

im dłuższe naświetlanie i wyższa czułość tym więcej wysypie się hot pikselków.
dla 30s świeci już 1/2 matrycy.
ważne jest ile ich jest dla czasów typu 1/10s i umiarkowanej czułości.
nie wiem jak robi canon, ale nikon wymaga wizyty w serwisie żeby je zamapować.
KM/sony mapuje je automatycznie co miesiąc.
no i jeżeli rzeczywiście potrzebujesz tak długich czasów to odszumianie na długich czasach. pomaga.

sławek_38 
Rozmowny

Z ciekawości zadzwoniłem do serwisu i proszą o przełanie sprzętu do bezpłatnej analizy i decyzja na drugi dzień co się dzieje i co mogą zrobić i czy płatne czy nie...

[ Dodano: Pią 27 Mar, 2009 12:02 ]
ghost napisał/a:
dla 30s świeci już 1/2 matrycy.

Bez przesady, ja mam efekt czrnego nieba i rodzynki - gwiazki gdzieniegdzie białe jak śnieg

[ Dodano: Pią 27 Mar, 2009 12:08 ]
zauważyłem je jak powiększałem fotki żeby ustalić poziom ostrości gwiazd przy delikatnych korekcjach, są to punkty własnie malutkie wielkości gwiazd

palindrom 
Optyczny
inaczej

2 dni temu, gdy justowałem Heliosa edmuna, ;) znalazłem 2 szt. (po roku użytkowania aparatu). Opcje -> mapuj i po krzyku. Nie wiem o co Wam chodzi :D
A jeżeli chodzi o zdjęcia astro, to zawsze możesz zrobić długiego darkframe'a i wyciąć ze zdjęcia wszystkie hotpixele.
Robiłem kiedyś dwudziestominutową ekspozycję moją paskudnie zaszumioną kadwudziestką :P i zobaczyłem jak to w rzeczywistości wygląda - po hotpixelach zostają czarne piegi.
IMHO do długich ekspozycji to tylko klisza, a do cyfrowego astrofoto to chłodzone matryce na niewysokim ISO i dobre prowadzenie :)

Odpowiedz do tematu