Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak jest wymyslony, zaprojektowany, pozycjonowany i reklamowany. Np. ze wzgledu na rozstaw oczu od 50 do 70mm. Jest to dobra lornetka, lepsza niz wszelkie roofy za 400zl ale wyglada troche jak zabawka. Z tego typu lornetek Kowa YF 8x30 jest lepsza mechanicznie i optycznie ale ta wyglada znowu troche kobieco.
Wysłany: Pon 01 Gru, 2014
O Raptorze producent wypowiedział się, że nadaje się także dla dzieci, właśnie ze względu na minimalny rozstaw okularów. To bardzo dobra , lekka i tania lornetka z wieczystą gwarancją... dla wszystkich.
PS. Pamięta ktoś co łączy kolejkę elektryczną i biust? To trochę jak z Raptorem .
Dzięki za recenzję widoczek przeczytałem z przyjemnością. Konkluzja z porównania starej 7x35 i nowej 8,5x32 oczywista. Stare lornetki można sobie odpuścić i właśnie w tym porównaniu widać to dobitnie bo teoretycznie stara ma źrenicę wyjściową 5 i powinna być jaśniejsza o 32% od nowej ze źrenicą 3,76 a tak nie jest. To świadczy jak wielki dokonał się postęp w produkcji szkieł i powłok optycznych w ciągu ostatnich lat. Kolejna rzecz to fakt że lornetka z obiektywem 32 a więc klasa średniej wielkości potrafi dać bardzo wiele, może należałoby uwzględnić ten fakt w testach tych instrumentów zwiększając liczbę testowanych "średniaków".
Po co te uogólnienia? Wszystkie stare lornetki 7x35 wrzucasz do jednego worka i jako reprezentanta dajesz chyba najbardziej nieudane 7x35 na rynku czyli słabiutkie Tento. Rzuć okiem przez dobrego Searsa 7x35 czy Tasco 7x35 model no 400 (o Trinovidzie 7x35 nie wspominając) to więcej nie spojrzysz przez tego Raptora.
Ten test nie pokazuje, że Raptor jest dobry tylko, że Tento 7x35 jest fatalne. I nic więcej.
Po co te uogólnienia? Wszystkie stare lornetki 7x35 wrzucasz do jednego worka i jako reprezentanta dajesz chyba najbardziej nieudane 7x35 na rynku czyli słabiutkie Tento. Rzuć okiem przez dobrego Searsa 7x35 czy Tasco 7x35 model no 400 (o Trinovidzie 7x35 nie wspominając) to więcej nie spojrzysz przez tego Raptora.
Ten test nie pokazuje, że Raptor jest dobry tylko, że Tento 7x35 jest fatalne. I nic więcej.
Chętnie rzuciłbym okiem przez wymienione przez Pana lornetki ale niestety nie mam takiej możliwości a co do tego Raptora to proponuję go przetestować aby na 100% przekonać się o jego jakości.
Ps. Tak jak napisałem; WŁAŚNIE W TYM PORÓWNANIU WIDAĆ TO DOBITNIE!
Kivirovi skoro widziałeś obie to dlaczego milczysz na temat tego linka wrzuconego przez widoczka. Możesz chyba ocenić to porównanie i wypowiedzieć się rzeczowo i konkretnie czy się z tym zgadzasz czy nie. Tych wielu też by mogło się wypowiedzieć, chętnie poczytam Twoje i ich spostrzeżenia, które zweryfikują opinie gościa z forum astronomicznego.Chociaż czytając ją nie wydaje się że pisał to kompletny laik.
Zaspokajając Twoją ciekawość nie widziałem;Tento 7x35 i/lub Raptor 8.5x30 i/lub inna stara 7x35 czy testy na internecie tak długo jak Ty jeszcze się tym nie interesuję uważam się za początkującego a poza tym powiększenie 7x to dla mnie za mało.
Stare lornetki można sobie odpuścić i właśnie w tym porównaniu widać to dobitnie
Chodziło mi o te uogólnienie, które jest nieprawdziwe.
Tento 7x35 mam i wiem, że jest słabe, a Raptorem się bawiłem dłużej na Zlocie. Zarówno modelem 6.5x jak i 8.5x. Ten drugi jest OK, pierwszy zupełnie mi nie podszedł. Małe pole widzenia okularów, połączone z okularami czułymi na pozaosiowe widzenie powoduje, że ta lornetka nie jest godna polecenia.
P.S. Na forum nie używamy Pan, a SPRN obieram jako sarkazm. Wystarczy Arek.
Jak dla mnie lornetki Tento 7x35 i Raptor 8.5x30 to sa zupelnie inne lornetki i porownanie tego typu to taka ciekawostka. Nie mam tez w zwyczaju wypowiac sie w kazdym temacie jaki sie pojawia. Wole odpowiadac na pytania co kupic i dlaczego.
Sa lepsze niz Raptor lornetki dla dzieci, np. Kowa YF 8x30. Sa tez lepsze od Tento stare lornetki z tej samej epoki. Watpie by ktos rozwazal zakup albo Tento lub Raptor, chocby ze wzgledu na roznice w cenie. Ja ze wszelkich mozliwych wzgledow bym wolal Raptora.
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu lornetki na ptaki 10x42. Obecnie używam Carl Zeiss Jena 10x50, optycznie jest niezła i jestem z niej zadowolona ale zdecydowanie za ciężka. Obserwuję głównie na stawach i polach. Zamierzam wydać max. 1200. Zależy mi na możliwie dużym polu widzenia, jasności i niewielkiej wadze.
Za max. 1200zl można juz kupić dobre lornetki:
Nikon Monarch 5
Albo wieksza, ale za to wciąż lekka Vixen New Foresta 10x50
Obie maja umiarkowane pola widzenia (56 stopni), a wręcz słabe w porównaniu z Twoim Zeissem (70 stopni). Za to obraz nie będzie tak żółty, mniejsze wady na brzegu, będą szczelne, dużo mniejsze i lzejsze .
Za to za 1400-1600zl można juz kupic bardzo dobre lornetki. To juz byłoby moim zdaniem godne zastępstwo Zeissa.
Kowa BD XD
Olympus exwp
Nikon Monarch 7
Jesli wiec dalabys rade dolozyc te 400 zł to Kowe polecam na pierwszym miejscu!
Zeissa sprzedasz za min. 650-700zl, jeśli nie zdewastowany. Jeśli jednak chcesz zostawić sobie Zeissa, to kupowanie VNV 10x50 nie ma chyba sensu. Przy zalozeniu, ze Zeissa nadal uzywasz na wyprawy nocne i lesne blisko domu to nawet 10x42 może być Ci nie potrzebne. Wtedy Kowa 8x32 czy szczególnie maly Monarch 7 8x30 mieściły by się w założonym budżecie. To bylyby znacznie lepsze kandydatki jako lornetki na dluzsze wedrowke i wyjazdy plecakowe. I ja bym chyba taka opcje wybrał. Niektóre Nikony i Kowy możesz obejrzeć u Laniusa w Sędziszowie Małopolskim.
Na allegro mam wystawioną lornetkę Opticron SRGA 8x32. Optycznie znacznie przewyższa wspomniane lornetki. Ostatnio w rezerwacie Łeżczok porównałem bezpośrednio nikona monarcha 5 i opticrona SR. Jednak lornetki Porro to radość dla serca i oka .
wieszczkaf, jeśli CZJ 10x50 jest zdecydowanie za ciężki to nie pchaj się w niewiele mniejszą lornetkę o obiektywach 42mm. Koledzy dobrze doradzają, żeby wybrać porządną lekką 8x32, będzie tak samo jasna jak 10x42 a w budżecie który zaproponowałaś będzie można wybrać coś z lepszą optyką. Moje propozycje to wspomniany wyżej Opticron SRGA 8x32 lub Nikon EII 8x30 (ale tu by trzeba troszkę dołożyć). Obydwie lornetki są typu porro tak jak twój Zeiss 10x50, dzięki temu zachowasz tak wciągający w obserwacjach efekt 3D. Dodatkowo obydwie mają bardzo dobre szerokie pole, a Nikon wręcz ekstremalnie szerokie. Możesz również wybrać którąś z lornetek typu pryzmatycznego które będą nawet jeszcze troche mniejsze, niestety kosztem troche gorszej optyki i braku efektu 3D. Z tego rodzaju lornetek polecam Nikona Monarch 7 8x30, Kowa BD XD 8x32 również zbiera dobre opinie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9