Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pasja do optycznej biżuterii coraz na forum powraca, fakt.
W namówienie Arka na systematyczne testy tejże wierzę słabo. Nawet rozumiem
Ale może byłoby ciekawe zrobić raz jeden pojedynek przeciętnej 7x50 (DOT, DOSilver?) z 8x20 lub 10x25 klasy premium (Z/L/S/N HG). I to z naciskiem na rzeczywiste możliwości obserwacyjne w różnych warunkach: las, niebo, scena, zmierzch etc. porównując dostrzegalność szczegółów, ilość informacji o obserwowanym przedmiocie itp.
Jeśli Arek ma rację (co zakładam) wynik będzie oczywisty= mało widać w maleństwach w jakichkolwiek trudniejszych warunkach. A do oglądania gór w słoneczny poranek wystarczy cokolwiek. To bez testów wiadomo. IMHO oczywiście
BTW nic nie stoi na przeszkodzie aby na którymś zlocie samemu się w taki pojedynek zabawić i wyniki ku pamięci potomnych uczciwie na forum opisać
BTW nic nie stoi na przeszkodzie aby na którymś zlocie samemu się w taki pojedynek zabawić i wyniki ku pamięci potomnych uczciwie na forum opisać
O właśnie Ja bardzo chętnie poczytam
widoczek - mam coś do klasyków. Wrzucę dzisiaj lub jutro. Ostatnio licytowałem Septarema 7x40W.
Nie wiedziałem, że to takie chodliwe, bo poszedł za wyraźnie ponad 2000 zł. Oczywiście nie wygrałem
Pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji, chociaż jestem absolutnym, cytując już klasyków, "lajkonikiem". Forum i cały portal to, moim zdaniem, to unikat w skali naszego kraju. Potwornie dużo pracy, pasji i wiedzy włożone w coś, z czego może korzystać każdy. I jak zwykle, spora doza malkontentów, co nigdy nic podobnego nie zrobili, ale za to wiedza lepiej. W Polsce, niestety, żaden sukces nie może nie zostać obrzucony czymś nieładnie pachnącym. No i jeszcze redakcja zarabia na tym, co ciężko wypracowała - zgroza!
Komu się nie podoba - niech sam zrobi lepiej.
Ja wiele się dowiedziałem, nauczyłem i skorzystałem.
Arek, przemawia przez ludzi zwykła zazdrość że, robisz dobrą robotę nie dobrą a, bardzo dobrą. Najlepiej to stać z boku i krytykować. Dzięki, za Twoje zaangażowanie w dziale lornetek.
Forum i cały portal to, moim zdaniem, to unikat w skali naszego kraju
.
Nie tylko naszego kraju. Na CN i BF też się do Arka testów w dyskusjach odwołują..
Pablosso napisał/a:
W Polsce, niestety, żaden sukces nie może nie zostać obrzucony czymś nieładnie pachnącym.
Eeetam... stereotyp Popatrz tylko ilu użytkowników Arkowi kibicuje, a chwałę dzieła po krańce internetu obnosi..:)
Toć nie przeczę, iż zasłużoną estymą rozumnych użytkowników jest nagradzany, co Mu się słusznie należy Denerwują mnie jeno krytykanci, co to nic merytorycznego w krytyce swej zawrzeć nie raczyli, a wżdy jako psi szczekają
Toć nie przeczę, iż zasłużoną estymą rozumnych użytkowników jest nagradzany, co Mu się słusznie należy Denerwują mnie jeno krytykanci, co to nic merytorycznego w krytyce swej zawrzeć nie raczyli, a wżdy jako psi szczekają
Aleć oddać im się godzi; do stawania za prawdą sumitują, takoż poruszenie śród marazmu czyniąc
Obserwatorek, zawsze istnieje możliwość przyklejenia ważnego wątku. Jak pojawią się takie treści, które warto przykleić, to nie ma problemu żeby moderator to zrobił. Są takie treści? Bo parę przyklejonych tematów już jest.
kot Sylvester, wiesz, że to troszkę dziecinne jest... Nie będę spełniał wszystkich próśb Czytelników - nigdzie tego nie deklarowałem.
Liczyłem tylko na coś takiego jak dobra wola ale widocznie pomyliłem adresy. Zastanawia mnie tylko fakt po co jest mierzona ostatnia soczewka w obiektywach DO APARATÓW podczas testu? Jakie to ma znaczenie? Firmy takich danych na swoich stronach w parametrach technicznych nie podają. Mogę liczyć na wyjaśnienie w tej kwestii?
Ps. Mam nadzieję że powyższe pytania nie są zbyt dziecinne.
Ps.2 Podobno dzieciom należy zawsze udzielać odpowiedzi na zadane przez nie pytania.
Ostatnio zmieniony przez kot Sylvester Sro 04 Mar, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Bo nawet 1 mm mniej w przypadku lornetki 42 mm to 5% światła mniej. Cyzelujemy transmisję na poziomie kilku procent, ścięcie źrenic na takim samym poziomie, więc te procenty wynikające z różnicy średnicy obiektywu względem deklaracji też są ważne. To kwestia konsekwencji.
Dobrą wolą wykazuje się, jeśli widzę w tym sens. Sensu i pożytku z mierzenia średnicy soczewki okularu nie widzę.
Dodatkowo jesteś jedyną osobą, która o to prosi.
BTW; trudno mieć za złe brak odzewu na prośby jak np. kot Sylwestra o średnicę soczewki okularu gdy nijak tejże technicznie / sensownie nie uzasadnił.
Trudno sensownie uzasadnić coś do czego dopiero są pewne podejrzenia, co wymaga więcej danych i dłuższej w czasie obserwacji aby w ogóle móc zobaczyć czy istnieje pewne powiązanie. Nie chciałem od razu swoich podejrzeń zamieniać w teorie bo pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. Interesujący mnie temat staram się zgłębić rzeczowo i w miarę fachowo.
Ps. Nie będę rozpaczał że zostałem olany zgłębiając temat na własną rękę, bo moim skromnym zdaniem WARTO!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10