Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 23 Mar, 2015
Jaki obiektyw do Sony Alpha 6000
Autor Wiadomość
Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Pon 16 Mar, 2015   

elloco, jezeli aparaty w tej cenie - patrzyles na nowego Samsunga NX500? matryca ta sama co w NX1 i AF ;)

a jezeli nie jestes profesjonalista to spokojnie wystarczylby Ci Nx300m z kitem (u sasiadow dostepny z 16-50 amazon.de ebay.de) - a za reszte kupilbys jeszcze sobie dwie stalki (16mm/2.4 , 20mm/2.8 , 30mm/2 , 45/1.8) ;)
z tego co mozna poczytac na dpreview - Samsungowe obiektywy ciut lepiej wypadaja optycznie od Sonowskich.
Dodatkowo do Samsungow dodawany jest w gratisie LightRoom.

Z innych fajnych tanich aparatow (system micro 4/3 oprocz GX7) jest Olympus EPL5 / 7 ;) ...no ale to system micro 4/3...

Zamieszali teraz co? :D

Reklama

felis
Bywalec

Wysłany: Pon 16 Mar, 2015   

komor napisał/a:
No przesadziłeś kolego o jakieś 2 EV. Bez przesady, na ISO 800 to już Canon 400D był spokojnie używalny.

Napisałem powyżej 800 ISO nie na 800 ISO. Ale tak ogólnie to kwestia indywidualnej oceny. Miałem 40D i 800 iso włączałem w ostateczności, bo szum zaczynał mi przeszkadzać. Teraz mam 70d i 1600 włączam w ostateczności. Na 800 jest jeszcze OK choć oczywiście zauważalny.

elloco 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Mar, 2015   

Lucas1981r dzięki. Przyglądnę się tym samsungom.

Czyli z tego co czytam raczej większość odradza micro 4/3 ale i aps-c nie zawsze są zachwalane szczególnie za wyższe iso.

No jak się mogłem spodziewać nie ma jednoznacznej odpowiedzi - jak zawsze każdy system ma zwolenników.

No to zastanawiam się nadal może jeszcze ktoś coś ciekawego napisze :-)

Jak już zakupię to dam znać.

komor 
Moderator

elloco napisał/a:
No jak się mogłem spodziewać nie ma jednoznacznej odpowiedzi - jak zawsze każdy system ma zwolenników.

elloco, poczytaj jakieś wątki w dziale „Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra”, tam było sporo dyskusji o tym, czym się kierować. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi: ten system lepszy, tamten gorszy, każdy ma jakieś swoje mocne strony (choćby niska cena), gdyby tak nie było, to byłby tylko jeden producent a reszta by zbankrutowała.

felis
Bywalec

komor napisał/a:
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi: ten system lepszy, tamten gorszy, każdy ma jakieś swoje mocne strony.
Święte słowa

elloco napisał/a:

Zastanawiając się nad Twoimi oczekiwaniami napiszę co bym ja wybrałbym na Twoim miejscu. To oczywiście moje zdanie oparte na poszukiwaniach drugiego lżejszego body i wieloletnim doświadczeniu wyłącznie amatora fotografii.
Otóż kupiłbym Sony NEX-6 z obiektywem 16-50 f4-5.6 OSS oraz lampą błyskową Sony o liczbie przewodniej 43 (nie pamiętam modelu dokładnie jest taka na stronie producenta).
Czemu NEX-6?:
1. bo ma matrycę aps-c 3:2 a nie micro 4:3
2. można jeszcze kupić nowego we w miarę rozsądnej cenie wraz z tym obiektywem. W saturnie 2500 za zestaw.
3. z testów wychodzi, że nex-y były lepsze od obecnych x000
4. ma zarówno uchylny ekran jak i wizjer (do wyboru do koloru nie u wszystkich to znajdziesz).
5. zdjęcia są z niego całkiem przyzwoite
6. nie jest duży
7. w razie potrzeby nakręci też filmy w przyzwoitej jakości i z sensownymi parametrami full HD 50klatek AVCHD
8. może nie jest to jakiś cud, ale bardzo uniwersalne body.
Obiektyw. Bardzo przeciętny, ale miałem zdjęcia z niego i da się je zaakceptować. Natomiast:
1. to zoom o dość uniwersalnym zakresie, ciut krótki ale i tak wykracza poza standard za to przyjemnie szeroki na drugim końcu co bardzo się przydaje w pomieszczeniach, przy architekturze, krajobrazie. Przy jednym obiektywie jak dla mnie nawet najjaśniejsza stalka to zbyt małe możliwości.
2. Cena w zestawie bardzo rozsądna.
Lampa błyskowa.
Przy amatorskiej klasie sprzętu w niebyt oświetlonych pomieszczenia do dzieci (również w ruchu) sprawdzi się lepiej niż jasna stałka i wysokie ISO. Warunek ruchoma głowica by korzystać ze światła odbitego i te 42 - 43 liczby przewodniej. W domu wystarcza.
Jak Cię fotografia wciągnie to dokupisz szkła. W sony E powinno coś się ruszyć, bo rozwijają linie pełnoklatkowych bezlusterkowców i zapowiadają nowe szkła. Niektóre dosyć ciekawe.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

felis napisał/a:

Portretówka/macro w canonie pełen przekrój rożnych producentów. Sony E nie ma.

Macro: 90/2.8 i 30/3.5
portret w APS-C: 55/1.8 i rzeczona 90-tka. Dla uboższych 60/2.8 sigmy (światło takie hmmm....)

Oferta bogactwem delikatnie mówiąc nie poraża (szczególnie zaś gdy wziąć pod uwagę ceny), ale nie ma to nie jest prawdziwe stwierdzenie.

elloco napisał/a:

Czyli z tego co czytam raczej większość odradza micro 4/3

A jak ja przeczytałem to wydawało mi się, że odradzała Ci go jedna osoba.

Ustal swoje priorytety i wybierz, który kompromis (zawsze związany z jakimś systemem, szczególnie w bezlusterkowcach) Ci bardziej odpowiada.

felis
Bywalec

RB napisał/a:

Macro: 90/2.8 i 30/3.5
portret w APS-C: 55/1.8 i rzeczona 90-tka. Dla uboższych 60/2.8 sigmy (światło takie hmmm....)
Oferta bogactwem delikatnie mówiąc nie poraża (szczególnie zaś gdy wziąć pod uwagę ceny), ale nie ma to nie jest prawdziwe stwierdzenie.

Racja zapomniałem, że parę dni temu była premiera tej 90. To może być ciekawy obiektyw, ale póki co to w Polsce chyba nie jest dostępny. Poza tym nie znam ceny. Żeby nie była jakaś kosmiczna co w sony E jest reguła przy lepszych szkłach. Reszta to chyba nie macro.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

felis napisał/a:

Racja zapomniałem, że parę dni temu była premiera tej 90. To może być ciekawy obiektyw, ale póki co to w Polsce chyba nie jest dostępny. Poza tym nie znam ceny.

Sony chce 4.8
http://www.sony.pl/electr...ktywy/sel90m28g
W sklepach 4.3? 4.5?

felis napisał/a:
Żeby nie była jakaś kosmiczna co w sony E jest reguła przy lepszych szkłach.

Cóż... G to G. Oby również poza ceną, ale oni wielkich gniotów w serii z tą literką raczej nie pozwalają sobie wypuszczać.

felis napisał/a:

Reszta to chyba nie macro.

30/3.5 to jest jak najbardziej makro
http://www.cyfrowe.pl/apa...acro-f-35-.html
jak widać jest toto niedrogie. Tyle, że blisko trzeba je przysuwać do obiektu...

elloco 
Nowy

Wysłany: Sro 18 Mar, 2015   

Po wszelkich analizach i radach na tym wątku oraz na wątku dotyczącym wyboru aparatu (http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=483932#483932), dochodzę do wniosku że chyba za bardzo się wczułem w temat biorąc pod uwagę moje potrzeby.

Chyba zdecyduję się na Sony 6000 z kitowym obiektywem na początek. A jak się wciągnę i będę miał większe potrzeby będę mógł dokupić dodatkowe obiektywy, a nawet body jeśli będzie taka potrzeba. Oczywiście zdaję sobie sprawę że będę potem ograniczony do systemu który wybiorę.

Dziękuję za wszystkie porady, jako amator sporo się nauczyłem już z samego forum (musiałem zainteresować się obiektywami, ogniskowymi, światłem i przeliczaniem z różnych systemów do innych).

Dzięki.

Oczywiście zakupu jeszcze nie dokonałem więc zawsze jakieś dodatkowe głosy będą dla mnie cenne.

felis
Bywalec

Wysłany: Sro 18 Mar, 2015   

elloco napisał/a:
Chyba zdecyduję się na Sony 6000 z kitowym obiektywem na początek.

Kitowy do niego to jest 16-50 tak? A komplet kosztuje około 2800?
Jak pisałem wziąłbym NEX-a 6 z tym szkłem, ale w sumie dobry wybór (w moim odczuciu oczywiście).
Daj znać czy jesteś zadowolony jak już trochę nim popracujesz.

Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Czw 19 Mar, 2015   

elloco, wazne abys Ty byl zadowolony plusem A6000 napewno jest ze posiada wizjer EVF - jezeli jest on dla Ciebie wazny nie ma o czym rozmawiac.

Dla mnie naprzyklad on nie jest wazny, na forum dpreview porownuja A6000 z NX500, i plusem sa rawy 14bit w Samsungu do 12bit Sony - to jest dla mnie wazniejsze, ponoc AF tez lepszy (ten sam co w NX1), z uzytkowania - napewno plusem jest dotykowy ekran - czego w Sony nie ma :/
inne bonusy: filmy 4K czy soft na androida -> http://forum.nikoniarze.p...=228096&page=71
A takze dodatkowym plusem jest ze kit Samsunga 16-50 jest ponoc lepszy od Soniaka.

Fotki z NX1 od jednego z uzytkownikow forum Nikoniarze:
-> https://www.flickr.com/photos/didmyself/

elloco 
Nowy

Lucas1981r: no ciekawy ten NX500 ale nie ma żadnych testów jeszcze za bardzo. Wizjer nie jest niezbędny ale pewnie czasami by się przydał.

komor 
Moderator

Lucas1981r napisał/a:
Fotki z NX1 od jednego z uzytkownikow forum Nikoniarze

Który jest też użytkownikiem forum Optyczne. :) Wystarczy zajrzeć do działu „Nasze zdjęcia”.

Lucas1981r 
Rozmowny

elloco napisał/a:
Lucas1981r: no ciekawy ten NX500 ale nie ma żadnych testów jeszcze za bardzo. Wizjer nie jest niezbędny ale pewnie czasami by się przydał.

Pewnie lada moment beda ;) - a poniewaz AF i matryca ma byc ta sama co w NX1 - wiec mozesz poczytac testy o NX1 ;)

komor napisał/a:

Który jest też użytkownikiem forum Optyczne. :) Wystarczy zajrzeć do działu „Nasze zdjęcia”.

a Pardon :mrgreen: on juz chyba wszedzie jest :razz:

komor 
Moderator

Lucas1981r napisał/a:
on juz chyba wszedzie jest :razz:

Lodówki nie mam firmy Samsung, na razie Daniela tam nie ma ;)

Odpowiedz do tematu