Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Najszybszy AF w tele
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 02 Kwi, 2008   

W polskich warunkach mało którego zaawansowanego fotoamatora stać na obiektyw za ponad 20 tys. zł.
Dlatego mnie dziwi jedna rzecz, a mianowicie brak w ofercie wszystkich producentów tele 4/400. To ma
przednią soczewkę ciut mniejszą niż 2.8/300 i jest łatwiejsze od niego do zrobienia (większa ogniskowa
przy prawie tej samej średnicy powoduje mniej problemów z korygowaniem aberracji i płaskością pola).
Na dobrą sprawę takie szkiełko mogłoby kosztować mniej niż 10000 zł.

Arek

P.S. Nie liczę Canona 4/400 DO, bo przy jego cenie każdy chyba weźmie 4/500.

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sro 02 Kwi, 2008   

Ja go miałem podpiętego tylko do 30d. Bardzo szybko i sprawnie ostrzył. Na Markach może chodzić jeszcze lepiej. Dla mnie choć dłuższy to lżejszy i o mniejszej średnicy od 400/2.8. Każdy kilogram czy półtora ma znaczenie gdy trzeba targać to kilometry do czatowni. Ale tak jak mówie, czterysetki nie miałem okazji poużywać. Sześćsetke tak i uważam że jest lepsza od pięćsetki optycznie. Lepiej oddaje pewne ciężko opisywalne walory na fotce. Hmmm... Tylko te ceny - brrrrr....

5kbFlashMemory 
Rozmowny

Wysłany: Czw 03 Kwi, 2008   

Chyba się zdecyduję na ten ;) Akurat do focenia ligi okręgowej ;P

http://www.ceneo.pl/411943

Ten fragment w komentarzu mi się podoba:
Cytat:
Jakością niemal dorównuje obiektywowi zrobionemu dla mnie przez Leicę na specjalne zamówienie, którego kiedyś używałem (sprzedałem go i kupiłem córce dom, nieduży jacht i działkę rekreacyjną na mazurach).

oraz
Cytat:

obiektyw za nieduże pieniądze daje sporo możliwości - podstawowe szkło dla fotoamatora...

[ Dodano: Czw 03 Kwi, 2008 ]
A TAK SERIO. PANOWIE MOZECIE WROCIC DO MOJEGO PYTANIA.... :???:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

No sorki ale Twój pierwszy post nie precyzował dokładnie o jaki obiektyw chodzi. Do 2 tysiaków to nic rewelacyjnego nie kupisz. 70-300IS jedynie.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Pstrykacz napisał/a:
No sorki ale Twój pierwszy post nie precyzował dokładnie o jaki obiektyw chodzi. Do 2 tysiaków to nic rewelacyjnego nie kupisz. 70-300IS jedynie.

Gratuluję "szybkości" tego obiektywu. Jedyny rozsądny kompromis to 70-200/4 L.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

No tak ale kolega chciał coś powyżej 250mm, a ten ma zaledwie 200.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

To zostaje nam Canon 100-300 USM.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Brawo! Zapomniałem o tym przecież nie najnowszym, ale bardzo dobrym obiektywie. Nie jest on może popularny, ale jest dobry. :oops: Człowiek całe życie się czegoś uczy, coś poznaje. hej

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wielu kolegów spotterów go używa i...są zadowoleni. Dobremu koledze przyniosłem z pracy 70-300 IS USM, podjarał się w pierwszej chwili stabilizacją, ale w momencie dynamicznego przelotu stwierdził, że zdecydowanie woli AF swojego poczciwego i starego 100-300 USM.

koraf 
Optyczny
Koraf

MM napisał/a:
Ja ze względów zawodowych skupiłem się na 400/2.8. Co do 500/4 to obiektyw ten jest moim zdaniem idealnym kompromisem jakościowo/użyteczno/wagowo/finansowym dla zaawansowanego amatora. Co do trójnoga i głowicy - mam dokładnie to samo zdanie co Pstrykacz

Czyli 400/2.8 L IS wg Ciebie jest lepszy optycznie od 500/4 L IS ( skoro to tylko kompromis :mrgreen: ) ?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Zależy kto i do czego potrzebuje obiektywu. Ja od razu zakładam użyteczność TC2, użyteczność światłosiły. 500/4 jest bardziej "praktyczne", popatrz na wagę, rozmiary i cenę.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Reasumując dyskusję o ciężkich działach Canona najlepsze jest 600/4, potem 400/2.8, potem lub nawet równo z poprzednim 300/2.8 i na końcu 500/4. Oczywiście różnice pomiędzy nimi są tak subtelne i użytkownik tak zadowolony z posiadania, że nie zauważy różnic w rzeczywistości. Oczywiście mówię o optyce nie o kalibrze. :lol:

koraf 
Optyczny
Koraf

Pstrykacz napisał/a:
Reasumując dyskusję o ciężkich działach Canona najlepsze jest 600/4, potem 400/2.8, potem lub nawet równo z poprzednim 300/2.8 i na końcu 500/4. Oczywiście różnice pomiędzy nimi są tak subtelne i użytkownik tak zadowolony z posiadania, że nie zauważy różnic w rzeczywistości. Oczywiście mówię o optyce nie o kalibrze. :lol:

I takie konkretne odpowiedzi lubię :mrgreen: .

5kbFlashMemory 
Rozmowny

Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

Dzięki za radę.

A z Sigmy znajdzie się coś lepszego, czy raczej ten Canon to najlepsze rozwiązanie ?

(Np. Sigma 135-400 mm f/4.5-f/5.6 DG APO ASP RF).

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008   

5kbFlashMemory napisał/a:
Dzięki za radę.

A z Sigmy znajdzie się coś lepszego, czy raczej ten Canon to najlepsze rozwiązanie ?

(Np. Sigma 135-400 mm f/4.5-f/5.6 DG APO ASP RF).

O tej Sigmie i jej większej siostrze 170-500 zapomnij. Moim zdaniem warto poczekać na nowe modele 120-400 i 150-500 z OS i HSM.

Odpowiedz do tematu