Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 06 Kwi, 2008
jakość spzętu sprowadzonego z USA
Autor Wiadomość
mszczyrek 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 03 Kwi, 2008   

Nie wiem jak jest z obiektywami. Wiem na pewno ze np bron sie selekcjonuje, co do rynku, a czasami nawet pod konkretnego klienta jak ladnie poprosi:). Jesli chodzi o samochody, znajomy opowiadal mi ze w ktorejs z niemieckich fabryk najpierw cynkowalo sie nadwozia do niemiec, a jak juz sie kompiel "zuzyla" - to na wschod. Ale to bylo nascie lat temu, nie wiem jak jest teraz... Zastanawiajace jest, ze na zachodnich stronach nie ma tyle o FF/BF sigmy, czytalem gdzies na pbase ruski test 17-70, sprawdzili 5 sztuk nim trafili dobra. Jak znajde to podam linka.

Reklama

sławek_38 
Rozmowny

Wysłany: Czw 03 Kwi, 2008   

wylon napisał/a:
Ale wiecie, co jest najśmieszniejsze, że już sie zdecydowałem kupić w sklepie(allegro) dzwonie a tu mi mówią, że obiektywy są sprowadzane z JAPONI i nie podlegają promocji Canon Cash Back TRAGEDIA!!!

To nie tak. To konkretnie szkło wyciągają najprawdopodobniej z kompletu 40D + 17-85 + 70-300. Jest taki box w promocji. Na części pierwsze chyba się lepiej sprzedaje i więcej mogą wyciągnąć. Nie wiem czy jest zwrot za w/w komplet ale na części pierwsze to chyba ciężko. Dlatego te szkła są w pudełkach innych niż gdybyś je kupił oddzielnie.

[ Dodano: Czw 03 Kwi, 2008 ]
Z tą japonią to raczej kit, a sprzęt przeważnie kupują na zachodzie. Mój był po szwabsku, instrukcja w PDF-ie skanowana polska na płycie. I ot co.
Ostatnio zmieniony przez goltar Pią 04 Kwi, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

novy 
Rozmowny

Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008   

komar_kzy napisał/a:
No moze, ale to takie gdybanie. Dlaczego mieliby akurat te slabsze sztuki pakowac do Polski/Europy? Chyba to jakies takie wrodzone polskie kompleksy, ze nas biednych chca zawsze i wszedzie oszukac.

Kolega komar_kzy, to chyba strasznie idealistycznie patrzy na świat. Tajemnicą Poliszynera jest że towary sprowadzane na polski rynek różnią sie jakościowo od tych które znajdują sie na rynkach krajów dawnej kapitalistycznych. Środki czystości, kosmetyki, artykuły spożywcze są u nas gorszej jakości, i ja tego nie muszę tutaj udowadniać wystarczy popytać osoby które przywożą różne towary z GB czy z Niemiec. Nawet było kilka artykułów o tym w polityce czy w newsweek-u. Nie wiem jak jest ze sprzętem foto, ale nie był bym taki przekonany że tu jest jakiś wyjątek. Tak samo jest z samochodami - u nas podstawowa wersja samochodu danej marki jest taka uboga że np. w Holandii to nawet jak byś bardzo chciał to takiej wersji nie kupisz - można się tylko cieszyć że szyby są w ogóle w takiej najtańszej wersji :roll:

[ Dodano: Pią 04 Kwi, 2008 ]
I jeszcze jedno CCC - cena czyni cuda ;-) Jeśli w USA np obiektyw Canon 70-200 f4.0 kosztuje 1300 zł a u nas 2100 zł to choćby nawet ten sprzęt był takiej samej jakości to dlaczego ja mam płacić haracz 800zł za to że mieszkam w Polsce?. Miłych snów :-)

ghostdog 
Początkujący
ghostdog

Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008   

Mim skromnym zdaniem różnic jakościowych nie ma.
Są za to na pewno cenowe.
Im droższy obiekty tym bardziej opłacalny zakup poza granicami kraju (szczególnie USA).
Natomiast trzeba doliczyć koszty kalibracji w Polsce
Jak mój przykład pokazuje (http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1660) 24-70 2,8 kupione w stanach podpięte do EOS 5d kupionego w Polsce potrafi robic niezłe mydło. (nie sadze że na to miała wpływ lokalizacja zakupu).
Sposobem będzie dokupienie gwarancji światowej co jest chyba lepszym rozwiązaniem i niewiele droższym.
PO przeliczeniu i tak będzie do przodu w przypadku "L".
W przypadku tańszych modeli ekonomicznie raczej nie zyskamy.

fotokrak 
Uczestnik

Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008   

hm no to chłopaki na temat regionalizacji obiektywów trudno mi powiedzieć, ale np sprzet np monitory na bank potrafią być diametralnie różne, np samsung ten sam monitor 2232 w polsce sprzedaje w starej technologii, a gdzie indziej w nowej, efektem jest zupełnie inna kolorystyka inny kąt widzenia bez zniekształceń generalnie lepszy ten poza Polską.
żeby było perfidnie Samsung dostarczył do polskich firm i portali ten lepszy, natomiast Benchmark.pl wzieli z hurtowni, i wyniki wyszły zupełnie inne, ludzie zaczęli robić dym i co się okazało? Jedna z gazet powtórnie wzięła się za testowanie monitora biorąc go ze sklepu, sprawdziły się przypuszczenia, nawet na zdjęciu zrobionym pod kontem, gdy monitory stoją koło siebie widać że jeden jest szaro żółty a ten z od producenta nadal jasny o soczysty!
O kosmetykach nie wspomnę bo jeżdżąc całe życie po świecie muszę stwierdzić ze henkel w niemczech to nie to samo co henkel w polsce, po prostu w polsce do proszku za dużo sypią kości i marmuru a za mało detergentu.
Mój znajomy produkował Buty, dzielił je na eksport, do sklepu i na bazar, różnica w w kleju, materiałach wykonaniu.
Dalej ktoś powiedział że w posce jest drozej niż np w USA to jaki biznes by dostarczać gorsze czytaj tańsze, ano taki że producent sprzedaje taniej tylko polski system podatkowy i koszty są tak wysokie że cena towarów jest wyższa niż N.Yorku czy Londynie
Tak na marginesie, niedawno rozmawiałem z klientką która przyjechała z USA mówiła że nie wie jak długo wytrzyma w Londynie bo tak strasznie drogo! hm to co my mamy powiedzieć gdy moja kobitka kupuje szpile np Dizla za 80 funtow w londynie a w polsce widzieliśmy takie same za 1500!!!!! a gdy kupowała w usa to jej wyszło 40 funtów, + transport + cło dobiło do 60 funtów
Ja co prawda trochę ryzykuje i szkła kupuje w hong-kongu... ale ja ślepy jestem :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 09 Kwi, 2008   

Witam.
Właśnie jestem przed zakupem w USA zestawu 40D + 17-40 F4L.
Mam swojego człowieka w NJ który pilotuje całą sprawę i oczywiście po zakupie "potestuje" to co przyjdzie, w razie czego zrobi aferę i odda. Myślę, że się opłaca, bowiem za body i obiektyw przyjdzie mi zapłacić 1108$. Teraz dolar stoi po 2.2-2.3 zł, więc ok. 2500 zł zakosztuje mnie to wszystko. Kosztów transportu nie liczę, bo znajomy odwiedzi mnie w czerwcu i wtedy się z nim rozliczę. Wg ceneo w Polsce za ten zestaw przyszło by mi najtaniej zapłacić ok. 5700 zł + koszta przesyłki. Ponad 3200 zł zostaje w kieszeni.
Sprzedawcy z USA twierdzą, że 40D w ich sklepie jest made in china. Czytałem różne rzeczy w internecie na temat chińskich produkcji i chciałem zapytać:
- czy ktoś z Was ma sprzęt sprowadzony z USA (np. eosa 40d) i jakiej jest on produkcji i jak wygląda kwestia jego jakości. I do posiadaczy 40D:
- co macie napisane na tabliczce znamionowej, tzn. Made In ____? Japan, Taiwan, China, Uzbekistan?

goltar 
Optyczny

Baku napisał/a:
co macie napisane na tabliczce znamionowej, tzn. Made In ____? Japan, Taiwan, China, Uzbekistan?
na moim kupowany w Polsce, Made in Japan...

007areka
[Usunięty]

goltar napisał/a:
Baku napisał/a:
co macie napisane na tabliczce znamionowej, tzn. Made In ____? Japan, Taiwan, China, Uzbekistan?
na moim kupowany w Polsce, Made in Japan...

na moim tez (40d ) a na tamronie made in arek - bo sam go sobie juz skladalem...

ArturMaly 
Uczestnik

Wysłany: Czw 10 Kwi, 2008   

A odnośnie kupowania szkieł w Hong Kongu to nie jest tak źle zwłaszcza z Sigmą, u niektórych sprzedawców można dokupić za ~20$; 7letnią międzynarodową gwarancję, pisałem do Sigmy Polska i odpisali że jeżeli jest dowód zakupu, karta gwarancyjna i dokument opłacenia cła to gwarancja jest uznawana w Polsce, wystarczy pokryć koszty wysyłki obiektywu do Gdyni czy Gdańska i z powrotem :cool:

R.Roobs 
Rozmowny

Wysłany: Nie 05 Paź, 2008   

[quote="komor"]Ale tu nie chodzi o osobną fabrykę tylko o sposób pracy kontroli jakości. e]

...coś w tym jest !!! Jak otrzymuję sprzęt wykonany w Japonii to bez rozpakowania mogę sprzedać go klientowi ...natomiast jak jest z europy toooo już nie to samo, trzeba dokładnie obejrzeć . Nie jest to rażąca różnica( jakość wykonania) ale ją widać ;)

rafalg 
Rozmowny

Wysłany: Nie 05 Paź, 2008   

Z tym kupowaniem poza krajem i napisem made in.... to różnie bywa. Parę lat temu kolega mnie namawiał na zakup Canona S1 nie u nas tylko sprowadzonego ze stanów bo miał napis Made in Japan a sprzedawanaw w Polsce ... Taiwan. I co się okazało ten super japoński oryginał się zdupcył po 1,5 roku a kolegi tajwański szajs do tej pory chodzi.

eudajmonion 
Uczestnik

Wysłany: Wto 18 Lis, 2008   

Arek napisał/a:
Moim zdaniem selekcjonowanie sprzętu na poszczególne rynki to mit. Znajomy, pomimo mojego kręcenia nosem, kupił sobie Sigmę w USA. Teraz ma lekki FF i zastanawia się czy z nim żyć, czy płacić kaskę za
kalibrację (niwelując tym samym prawie cały zysk z kupna w USA)...

potwierdzam. sam się przekonałem na własnej skórze (nie pierwszy raz zresztą), że tak jak piszesz to po prostu mit.
zestaw typu 40D+sigma 50 1.4 dawał mi BF na większych odległościach ostrzenia. wymieniłem na inny egzemplarz i teraz jest dobrze. zaś 85'tka 1.8 canona daje ciągły BF z tym korpusem. a wszystko kupowane w usa.

Baku napisał/a:

- czy ktoś z Was ma sprzęt sprowadzony z USA (np. eosa 40d) i jakiej jest on produkcji i jak wygląda kwestia jego jakości. I do posiadaczy 40D:
- co macie napisane na tabliczce znamionowej, tzn. Made In ____? Japan, Taiwan, China, Uzbekistan?

40'stka kupiona w czerwcu tego roku miała firmware 1.0.5 a bodajże w kwietniu był już 1.0.8 którego potem wgrywałem.
made in japan.

Odpowiedz do tematu