Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli nie masz doświadczenia w ręcznym ustawianiu ostrości, to może zdecyduj się na tego Pentaksa 50/1.8 z autofocusem, w tej cenie zmieścisz się (chyba).
jednak wybiorę Obiektyw Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC HSM / Pentax
[ Dodano: Sro 24 Cze, 2015 10:56 ]
komor napisał/a:
Jeśli nie masz doświadczenia w ręcznym ustawianiu ostrości, to może zdecyduj się na tego Pentaksa 50/1.8 z autofocusem, w tej cenie zmieścisz się (chyba).
Chodzi o kalibrację autofocusa, żeby dobrze trafiał. Dobrze jest przed zakupem popróbować, korzystać z dobrego sklepu, a nie najtańszego znalezionego w sieci. itd. Jak kupujesz nowy obiektyw to kalibracja jest darmowa.
Chodzi o kalibrację autofocusa, żeby dobrze trafiał. Dobrze jest przed zakupem popróbować, korzystać z dobrego sklepu, a nie najtańszego znalezionego w sieci. itd. Jak kupujesz nowy obiektyw to kalibracja jest darmowa.
No ale kupie przez Internet w cyfrowe.pl czy trzeba im odeslac razem z aparatem
Oni (cyfrowe.pl) mają sieć salonów, więc pomyśl o odbiorze osobistym w którymś i skalibrowaniu przy okazji. Możesz to z nimi przed zakupem mailowo/telefonicznie obgadać.
Oni (cyfrowe.pl) mają sieć salonów, więc pomyśl o odbiorze osobistym w którymś i skalibrowaniu przy okazji. Możesz to z nimi przed zakupem mailowo/telefonicznie obgadać.
Czy kalibruje się do aparatu.Czy nawet taka Sigma 17-50 trzeba kalibrować
dexdorma310878, każdemu obiektywowi może się przydarzyć ten problem, nawet drogim firmowym. Tym tańszym i od producentów trzecich przydarza się to ponoć częściej. Ja tam wolę obiektywy kupować w sklepach fizycznych, nie online, ale mieszkam w dużym mieście i mi łatwiej, bo mam na miejscu przynajmniej dwa sklepy, w których jest spory wybór.
dexdorma310878, każdemu obiektywowi może się przydarzyć ten problem, nawet drogim firmowym. Tym tańszym i od producentów trzecich przydarza się to ponoć częściej. Ja tam wolę obiektywy kupować w sklepach fizycznych, nie online, ale mieszkam w dużym mieście i mi łatwiej, bo mam na miejscu przynajmniej dwa sklepy, w których jest spory wybór.
jeszcze jedno pytanie czy obiektyw kalibruje sie wraz z aparatem do którego jest podpiety
Czy sam obiektyw jest kalibrowany
Kalibracja odbywa się do aparatu, więc ewentualną wycieczkę do serwisu musi zaliczyć komplet aparat+obiektyw.
A czy jest jakaś inna opcja?
Może jeśli kupię obiektyw Pentaxa nie będzie problemu?
Mam jeszcze pytanie :skoro kupuje aparat z dołączonym obiektywem np:
Lustrzanka Pentax K-S2 biały + ob. 18-50 WR + 50-200WR
to te obiektywy nie są skalibrowane?.
Bo nie wyobrażam sobie wysłać nowy aparat wraz z obiektywem np: do Sigmy w Gdańsku
dexdorma310878, nasze porady to jest dmuchanie na zimne, nigdzie nie jest powiedziane, że problem na pewno będzie.
dexdorma310878 napisał/a:
Może jeśli kupię obiektyw Pentaxa nie będzie problemu?
Patrz mój poprzedni post.
Mam jeszcze pytanie :skoro kupuje aparat z dołączonym obiektywem np:
Lustrzanka Pentax K-S2 biały + ob. 18-50 WR + 50-200WR
to te obiektywy nie są skalibrowane?.
Potencjalnie jest niewielka szansa, że będą nieskalibrowane.
Bo nie wyobrażam sobie wysłać nowy aparat wraz z obiektywem np: do Sigmy w Gdańsku
Kupuj zatem w sklepie stacjonarnym i dokładnie sprawdź na miejscu (co może być trudne i zawodne).
Nie można zakładać w każdym przypadku, że wydarzy się najgorsze, chociaż trzeba byc na to przygotowanym.
Zawsze możesz zastosować Plan B - jeśli obiektyw będzie ostrzył ewidentnie poza matrycą (albo raczej nie w pożądanym punkcie), to go odeślij jako reklamacja wadliwego towaru i poproś o inną sztukę. To też nie jest tak, że wszystkie są rozchwiane. Istotnej kalibracji mimo wszystko wymaga zdecydowana mniejszość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10