Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja wiem, dcs, że Ty masz gulę na Canony, ale czemu komuś, kto siedzi w Canonie i posiada już (jak zakładam) konkretną szklarnę mamy polecać zmianę systemu? Do tego musi być konkretny powód i gdybyś nie miał klapek na oczach, to zauważyłbyś już to w moim pierwszym poscie:
komor napisał/a:
to obiektywy (posiadane lub planowane) powinny determinować wybór systemu
W następnym zdaniu zaś dodałem, że jeśli pracuje i tak na dużych przysłonach to zalety szkieł Canona nie mają takiego znaczenia więc…
komor napisał/a:
w sumie być może zalety matrycy Nikona mogłyby być powodem do zmiany systemu
dcs napisał/a:
albo napiszą coś o Defocus Control
Piękny obiektyw dający efekt modny w latach 80-tych. Na f/8 w studio bez różnicy. Popatrz jakie zdjęcia robi pytający. 135L Canona też nie rozwinie skrzydeł w takich warunkach. W następnym poscie autor wątku jednak stwierdził:
A9 napisał/a:
Chce wyjść też w plener (z modelkami)
więc może jednak także kwestię szklarni pociągnąć dalej.
Ja wiem, dcs, że Ty masz gulę na Canony, ale czemu komuś, kto siedzi w Canonie i posiada już (jak zakładam) konkretną szklarnę mamy polecać zmianę systemu? Do tego musi być konkretny powód i gdybyś nie miał klapek na oczach, to zauważyłbyś już to w moim pierwszym poscie:
To może powiem co mam:
50mm f1.8 ale tego badziewia użyłem może dwa razy.
85mm 1.8
C 17-55 f2.8
Tamron 70-300 bo jak miałem czas to jeżdziłem na rajdy.
Wszystkie obiektywy kupiłem używane więc dużo nie stracę jeśli je sprzedam.
95% moich zdjęć to przysłony f9-f11
Ale chcę to zmienić
Możecie polecić dobrą 50 do Nikona ?
Zaraz podliczę ile mnie wyjdzie Set dla Canona i Nikona
A9, czyli w zasadzie jesteś na początku drogi i nie jesteś specjalnie związany z żadnym systemem.
A9 napisał/a:
Zaraz podliczę ile mnie wyjdzie Set dla Canona i Nikona
Wyjdzie pewnie podobnie, zależy co dodasz/odejmiesz od zestawu. Jesteś pewien, że przy tym poziomie zakupów i wymagań najważniejszym kryterium jest cena?
A9 napisał/a:
Możecie polecić dobrą 50 do Nikona ?
Kurczę, Sigmę A już znasz, tak ciężko zajrzeć do testów raptem dwóch modeli niedawno odświeżanych Nikkorów 50/1.4 i 50/1.8? Chyba że też chcesz iść w używki, to nawet staruszek 50/1.8D jest co najmniej przyzwoity.
A9 napisał/a:
50mm f1.8 ale tego badziewia użyłem może dwa razy.
A szkoda, bo bardzo ładne zdjęcia można nim robić. Ale na okolicach f/2.8 czy f/4 najlepiej, przy f/9–11 to bez różnicy.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Sie, 2015
komor napisał/a:
czemu komuś, kto siedzi w Canonie i posiada już (jak zakładam) konkretną szklarnę mamy polecać zmianę systemu?
-klapki na oczach?
To nie według mnie Canon 135/2 ma same zalet w porównaniu z 135DC !
A9 napisał/a:
Obecnie używam leciwego 7D mark 1.
Obiektywy jakie bym potrzebował pod FF to:
50mm, 85mm, 135mm i jakiś uniwersalny zoom lub szeroką stałkę.
-jak rozumiesz komor "jakie bym potrzebował"?
O... już się wyjaśniło. [ Dodano: Wto 04 Sie, 2015 13:34 ]
dcs, po pierwsze znowu zignorowałeś moje przypomnienie, że już w moim pierwszym poscie wspomniałem o zaletach matrycy Nikona i że może to powinno mieć kluczowe znaczenie dla wybierającego. Czemu się do tego nie odniesiesz? Klapki na oczach?
A skoro już o klapkach na oczach mowa, to czemu dla Ciebie lepsze zachowanie matrycy Nikona powinno być jedynym wyznacznikiem wyboru nowego aparatu, nawet dla kogoś używającego dotychczas Canona? Innych istotnych aspektów systemu, szczególnie w pracy zawodowej – nie zauważasz? Klapki na oczach?
dcs napisał/a:
To nie według mnie Canon 135/2 ma same zalet w porównaniu z 135DC !
Ja wiem, dcs, że Ty masz gulę na Canony, ale czemu komuś, kto siedzi w Canonie i posiada już (jak zakładam) konkretną szklarnę mamy polecać zmianę systemu?
komor napisał/a:
A9, czyli w zasadzie jesteś na początku drogi i nie jesteś specjalnie związany z żadnym systemem.
ale przypiep... się zdążyłeś. Dzięki komor.
Ostatnio zmieniony przez dcs Wto 04 Sie, 2015, w całości zmieniany 1 raz
jak się ma 135L do Nikkora 135mm w kwestii ostrości obrazu na brzegach i celności AF ?
Różnice jeśli są, to aptekarskie. oba obiektywy są ostre i mają celny AF.
dcs napisał/a:
Sunders napisał/a:
Optycznie zbliżony i o połowę droższy, trochę cięższy, ma trochę większą minimalna odległość ostrzenia i trochę wolniejszy AF, a nie ma FTM.
Co jest nie tak?
dcs napisał/a:
Nikkor 135DC nie ma żadnych zalet w porównaniu z 135L
Za o połowę wyższą cenę musi mieć dcs, śmiało wymieniaj.
Ja wszystko rozumiem. Najwyraźniej Ty natomiast nie. Zdążyłeś się tylko przypieprzyć. Jeszcze raz pytam, gdzie ja wymieniałem jakieś zalety 135L? Po raz trzeci pytam, czy nie zauważyłeś, że już w pierwszym poscie poleciłem matrycę Nikona?
To, że w późniejszym etapie doprecyzowane zostało, że szklarni zakupionej jeszcze nie ma, nie zmienia prawdziwości tego, co napisałem wcześniej, tego o szklarni i zmianie systemu. Ty z góry przyjąłeś, że jak ktoś nie chce Nikona (albo jeszcze nie zdążył o nim pomyśleć), to jest wróg, nieprawomyślny i w ogóle tendencyjny.
dcs napisał/a:
2. Canony mają użyteczne wyższe ISO -to miejska legenda którą sam powielasz
No co ja zrobię, że tak napisali w paru testach. Sam nie mam ani 5DIII, ani D800/810, żeby na swoich fotkach to weryfikować.
Czy obiektywy z literą "G" w Nikonie to odpowiedniki serii L w Canonie ? Tzn lepiej uszczelnione ?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Sie, 2015
Nikon nie wyróżnia literką najwyższych modeli obiektywów.
http://www.nikon.pl/pl_PL...nses/glossary#g
"G" to obiektywy bez pierścienia przysłony. Zastąpiły obiektywy z "D".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9