Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bardzo trudno mi zrozumiec ze mozna uznac Vanguarda za znakomitego, a Kowe za chinszczyzne. Trudno mi uwierzyc, ze wypowiedz taka jest podyktowana wrazeniami z bezposredniego porownania.
A czy ja tu polecam Vanguarda?
Kowa i Vanguard są dobrym wyborem jak ktoś ma budżet na poziomie 2000 zł.
Jak ktoś się zastanawia nad Swarkiem za 8000 zł, to nie poleca mu się chińszczyzny - to bardzo proste i nie wiem w co nie możesz uwierzyć.
Volver - a co Cię wstrzymuje przed Docterem? On ma naprawdę optykę na poziomie Swarka, a kosztuje mniej niż połowę. Przeraża Cię te 1550 gramów?
Ostatnio zmieniony przez Arek Sob 08 Sie, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Arek, ciii... to mój wątek i nie uważam, że uprawiasz jakąś formę kryptreklamy. Proszę Cię o poradę w kwestii powiększenia do ręki-myślę o 12x, bo na miejskie niebo da lepszy kontrast, pomimo małej źrenicy i mniejszej jasności powierzchniowej. Wpdała mi do głowy 8x56, bo jak się okazało mam ponad 7 mm ale tu mam wątpliwości, pomimo ewidentnej zalety w postaci pola...
Dzięki, chyba jednak musi być ta półka, by nie mieć wątpliwości. Czy miałeś nowego Swarka SLC 15x56 w ręku, czy przy oku? Innym wyborem byłby 10x56, podobno ten Conquest HD daje radę?
Docter wydaje się dość dobry, a za połowę ceny Swarka... Jak jest z tym mocowaniem statywu, da się podpiąć standardową złączkę, czy musi być jakaś specjalna? Arku, czy warto dywagować pomiędzy 12x a 15x?
Wysłany: Sob 08 Sie, 2015
Z 10x i 12x po latach obcowania z jedną i drugą postawiłbym jednak na 10x. Powiększenie 12x samo w sobie nie jest złe zwłaszcza przy aperturze od 50 mm. Jak ktoś np. ma już w domu 10x42, 10x32...to może lepsza do kolekcji byłaby akurat 12x56.
Jak wspomniałem, Vortexa Vipera 10x42 mam już i chwalę zasadniczo. Arek sugeruje 15x60. Pytanie o mobilność Doctera, chyba z tym słabawo. Jeśli 12x56 to ma takie Zeiss i Kowa (wiem, różne półki), 10 x ma Swarek SLC 56. Nie chcę kloca 1650 g... Swarek 15x56 waży 1200 g i to jest ok. Cena ok 7100 zł. I jest. Pytanie, czy do astro 12x wystarczy do okazjonalnego gapienia się w niebo-gromady, jaśniejsze DS + samoloty w okolicach Balic, czy musi być jednak 15x, które miałem w Orionie?
[ Dodano: Sob 08 Sie, 2015 21:47 ]
Tak sobie studiuję i chyba będzie Swarek SLC 15x56 z serii SLC 56, tej nowej. zaszaleję! A co, na urodziny!
Swarek to oczywiscie wybor pewny. Mnie tez kusi. Co do parametrów optymalnych do nocnego nieba to się nie wypowiem. Widziałem ruska 12x40 i 20x50 i w dzień na zbiornikach dawały rade lepiej niż ruskie 10x50. Ktoś tu kupił żonie na probe Monarch 12x42 i zona juz innej nie chce. Różne są wiec potrzeby.
Trudno przekonujaco używać argumentu miejsca produkcji na korzyść Zeissa Conquesta HD bądź Kowy BD XD. Obie sa udana proba ciecia kosztow. Conquest to Zeiss wyprowadzony z Niemiec na Węgry i chyba częściowo do Chin, BD XD to Kowa wyprowadzona z Japonii do Chin... Jest to inna polka cenowa ale podobna jakościowa.
Kivirovi, jak rozumiem, to Kowa za 2000 da obraz jak Conquest za 6000 zł? Bo takie są ich ceny, oczywiście w kategorii 10/ 12x56. Przeczytałem już chyba cały Internet, jak Chuck Norris, ale nadal nie mam jasności...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9