Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
TS Marine 7x50 MX
Autor Wiadomość
Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 14 Paź, 2015   

To czekamy! Miałem BA 8 15x70 Oriona Resoluxa i nie mogę o niej złego słowa powiedzieć uwzględniając cenę, a i pomijając to były dobre wspólne lata! 10,5x70...mniam

Reklama

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015   

Tekst nadchodzi.
Mam nadzieję, że Was nie zanudzę ;)

[ Dodano: Pon 19 Paź, 2015 10:47 ]
Jeszcze kilka fotek obrazujących rozmiary TS Marine 7x50 MX w zestawieniu z Olympusem 12x50.
Szczególnie warto zwrócić uwagę na cele pryzmatów i okulary.

7x50 i12x50 1.jpg
Plik ściągnięto 7438 raz(y) 62,35 KB

7x50 i12x50 2.jpg
Plik ściągnięto 7438 raz(y) 64,01 KB

7x50 i12x50 3.jpg
Plik ściągnięto 7438 raz(y) 77,01 KB

7x50 i12x50 4.jpg
Plik ściągnięto 7438 raz(y) 65,87 KB

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 20 Paź, 2015   

Nooo...robi to wrażenie... Coraz bardziej mnie kuszą klasyki 7x50- Nikon Tropical/ SP i Fujinon Fmt-sx2, bez ogumowania. TS ma taką samą kolorystykę jak Resolux, ładną. Możecie się śmiać ze mnie, ale baardzo podoba mi się Tropical ze skalą dalmierczą.

Abs 
Optyczny

Dla mnie na dzień dzisiejszy to "małe jest piękne". Obie lornetki mają 50 mm a patrząc na foty mamy wrażenie, że TS ma wyraźnie większą aperturę. Inna, że Tropical to cacko.

Volver 
Entuzjasta

No właśnie. Fuji jest najlepsze optycznie, TS przyzwoity i tani, Docter fajny ale paskudny. Tropical jest śliczny i klasyczny. Do teraz czuję ten zapach metalu, smaru i skóry...ehh... pomimo optyki na poziomie około TS, a ceny dwukrotnie wyższej, na razie Tropek wygrywa...

Arek 
Redaktor

http://www.ebay.pl/itm/Bi...bEAAOSwl9BWHn9P

Chyba najlepsza cena teraz. I zdjęcie nam ukradli

widoczek 
Optyczny

Volver, a dlaczego wolisz Tropicala niż SP? Wtedy miałbyś zapach metalu, smaru, skóry, a także TOP optykę.

Marlut 
Optyczny

Abs napisał/a:
Dla mnie na dzień dzisiejszy to "małe jest piękne". Obie lornetki mają 50 mm a patrząc na foty mamy wrażenie, że TS ma wyraźnie większą aperturę. Inna, że Tropical to cacko.

TS ma kilogram gumy na sobie, ale mimo kluchowatego wyglądu, jest super poręczna. Sama "wpada w ręce" i świetnie leży w dłoni. Nie jest to sprzęt do podziwiania go za wygląd a raczej mimo wyglądu, choć dla mnie jest OK. To lornetka bardzo dobra optycznie, mechanicznie i trudno wymagać czegoś więcej za 1000zł

Volver 
Entuzjasta

TS to w ogóle bardzo dobra lornetka. Mi się podobają siódemki z czystego metalu w korpusie, Fuji ma trochę gumy na osłonie pryzmatów, ale kwalifikuje się do tej grupy. Dlaczego Tropicala? Bo podoba mi się skala dalmierzowa! Naprawdę, zawsze taką chciałem, a Fuji 7x50 jest optycznie Top-Topów i przez to muszę ocenić czym się kierować, lub - czy kupić obie. :lol:
Tropicala bez skali mam w cenie trochę wyższej, 2150 zł, ze skalą ok 2400 zł. Dla mnie to lepszy deal, niż ten z ebay. Z polskiego sklepu z polskiej dystrybucji. Kazdy coś zarobi, a to dla mnie jest OK. Nikona SP nie widziałem w żadnej polskiej ofercie, choć goornk zapewne może pomóc.

Marlut 
Optyczny

Fakt, Tropicala można kupić dla samego wyglądu a skala także ma swój urok.
Chyba napiszę to jeszcze raz - i kto bogatemu zabroni? :mrgreen:

Możesz zacząć od Nikona, a jak on "potwierdzi" użyteczności 7x50, dokupisz Fuji.

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 21 Paź, 2015   

Pewnie tak zrobię, poprosiłem o niezobowiązujące zamówienie do zaprzyjaźnionego sklepu Tropicala SC i będzie za ok 14 dni. Obadamy oczoleptycznie! :twisted: A w wolnej chwili muszę polukać przez Fuji. Tak więc, 7x50 porro lives!

jaqb 
Rozmowny

Volver - też lubie 7-mki (GO, jasna, spore pole). Tropical z dalmierzem i skośnymi osłonkami okularów wydawał się idealny (a i promocja w Cyfrowych wtedy była). Arek dał popatrzyć - jeszcze raz dzięki :) .
Niestety skala odległości mi się nie spodobała: na dole i z boku; nie taka jaką znam z wojskowych - krzyż centralnie. Wojnę żydowską kupić nie kupić prowadziłem aż się promocja skończyła :( Obecne 2400 to jednak IMHO tylko za wygląd. Dla mnie nie dość by kupić.
Reasumując, mnie Tropical trochę rozczarował. Ciekawym czy Tobie podpasuje

BTW w wyniku badań organoleptycznych moja poczciwa rosjanka póki co dostała boczne osłonki na okulary (z kawałków skóry i gumki od majtek, a'la Pomysłowy Dobromir). Wierzcie lub nie gadżet typu "drobiazg a cieszy". Nie do przecenienia nie tylko w nocnych obserwacjach :) .
Ostatnio zmieniony przez jaqb Sro 21 Paź, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

Volver 
Entuzjasta

Dlatego muszę podumać. Ale to wątek Marluta o TS MX! Nie zaśmiecam już...

Marlut 
Optyczny

Wątek jest o 7x50 na przykładzie TS Marine, piszcie śmiało :)

Na początku miałem kupić Steinera Navigatora 7x50 i o niej bym pewnie pisał, stare dobre BA8 jednak wygrało.

Santre 
Entuzjasta

10,5 x70 jest równie dobra może kilka słów napiszesz bo 7x50 zaskoczyłeś mnie bardzo pozytywnie.

Odpowiedz do tematu