Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dobra lornetka na prezent
Autor Wiadomość
kirkinia 
Nowy

Wysłany: Pon 30 Lis, 2015   

Rety, tak czytając Was dochodzę do wniosku, że ja faktycznie nie mam o tym żadnego pojęcia. Każdy pisze co innego i w sumie już sama nie wiem które te parametry będę dla niego dobre. Może ja faktycznie jednak poproszę o namiary na jakiś dobry sklep z takim sprzętem i zadzwonię sobie do nich żeby mi doradzili model i od razu zamówię :lol:

Reklama

Arek 
Redaktor

kirkinia, sklepy często wcisną to co chcą sprzedać, a nie to czego najbardziej potrzebujesz. Gwarantuję Ci, że jesteś w najwłaściwszym miejscu, żeby uzyskać obiektywną informację i być potem zadowoloną z dokonanego wyboru. Musisz jednak z nami trochę powspółpracować i udzielić kilku informacji.

Na początek, może faktycznie napisz co tata wcześniej używał. Jeśli oczywiście wiesz lub możesz łatwo sprawdzić.

widoczek 
Optyczny

kirkinia, wg mnie powinaś wziąść tą http://euromega.pl/p/0/58...medium=referral
Ten sklep jest autoryzowanym dealerem Olympusa, więc wydaje mi się że nigdzie taniej tej lornetki nie dostaniesz.
Ojciec na pewno będzie z niej zadowolony. Skoro ma 50 lat i uczestniczył w polowaniach to wg mnie spodoba mu się tylko porropryzmatyczna lornetka , a ten Olympus taki właśnie jest. Poza tym jest bardzo solidna i ma kompaktowe rozmiary, a ludzie w wieku twojego ojca zwracają bardzo na to uwagę. Mogę ją szczerze polecić. I nie jestem w żaden sposób związany z tym sklepem lub Olympusem :mrgreen:

Arek 
Redaktor

Olympus to też fajna propozycja.

Marlut 
Optyczny

Arek napisał/a:
Olympus to też fajna propozycja.

Potwierdzam. Miałem, do lasu chadzałem i jak głupi sprzedałem ;)
Dwa małe minusy - brak paska na ramię przy futerale i trochę małe pole widzenia. Obraz, mechanika, jakość wykonania świetne.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 02 Gru, 2015   

kirkinia napisał/a:
Rety, tak czytając Was dochodzę do wniosku, że ja faktycznie nie mam o tym żadnego pojęcia. Każdy pisze co innego i w sumie już sama nie wiem które te parametry będę dla niego dobre. Może ja faktycznie jednak poproszę o namiary na jakiś dobry sklep z takim sprzętem i zadzwonię sobie do nich żeby mi doradzili model i od razu zamówię :lol:

W sklepie rozmawiasz z jedną osobą i dlatego wydaje się łatwiej. Tak samo byłoby tutaj na forum. Jeśli zadzwonisz do drugiego i trzeciego sklepu doradzą zapewne coś innego...
Zbadaj jakich rozmiarów ( z grubsza) mogłaby być lornetka i bierz pierwszą, która cenowo ci pasuje z polecanych. Kolejność przypadkowa: Olympus EXPS, Vixen New Foresta, Nikon, Vortex...Parametry leśne to 8x42 czyli powiększenie 8x a średnica obiektywu 42mm. Taka ani mała ani duża i może w sam raz. Jeśli ojciec wolałby większe powiększenie to 10x42 (także bardzo popularne). W zasadzie chyba każdy Nikon, Vortex powyżej ok. 600 zł powinien być ok. Gorzej jak ojciec miał np. Swarovskiego czy Leice za 8 tyś. to każda za 600 zł będzie zła. Jest jeszcze możliwość, że lornetka taty była bardzo duża np. 8x56 i takiej do ciemnego lasu potrzebuje. Jak widzisz niełatwy temat. Można też pogadać z tatą o prezencie - z niespodzianki nici ale prezent jest "dobrany". Powodzenia.

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Sro 02 Gru, 2015   

Wydaje mi się, że kirkinia już zdecydowała się na prezent i może nawet kupiła. Tylko jeszcze mogłaby się pochwalić tu na forum :wink:

iggi 
Nowy

Wysłany: Sro 16 Gru, 2015   Lornetka na prezent

Witam wszystkich, serdecznie i proszę o pomoc
Tak się składa, iż szukam lornetki na prezent dla siebie, :smile: no tak, rodzina chce uniknąć niechcianego prezentu i stanęło iż mam go sobie wybrać sam. 1000 zl aż chcą przeznaczyć,i zaczął się kłopot, gdyż ja juz dwa dni siedzę na tym zacnym portalu i glowię się co wybrać. :roll: no zwariowałem.
Jestem wodniakiem, często spędzam czas na łodzi, do tego wędkarzem i jesli nie bierze,to chętnie zabieram się za obserwacje otaczającej przyrody, lubię też połazic po lesie, górach, ogólnie, spędzać czas w terenie. takie są preferencje.
Pracuję we flocie i na codzien uzywam Steinera navigator 7x50, ta lornetka wlaściwie zaspokaja moje niewygorowane wymagania, jednakże z ciekawoscia zerkam na tak szeroka game producentow, rodzajow i przeznaczenia sprzetu , ze moze jakas sugestia doswiadczonych posiadaczy lub uzytkownikow co do szkiel o nieco wiekszej wartosci przyblizenia tj 8 do10...mieszczących się w wwym przedziale. Będę wdzieczny za pomoc
Pozdrawiam

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Sro 16 Gru, 2015   

Obserwujesz częściej z lądu czy z wody? W tym drugim przypadku 10x raczej nie będzie dobrym wyborem, podobnie w lesie. Z drugiej strony, skoro masz już 7x50.... nie jest łatwo ;)

jarbarek 
Uczestnik

Cześć. Iggi, jako 'obytemu' obserwatorowi przez lornetkę (7x50), śmiało mogę Ci polecić lornetkę 12x50. Mam lornetkę 7x35 Nikon ex , i tak jak Ty zachciałem większego powiększenia. Kupiłem sobie Olympusa exps I 12x50 poprzez sklep Euro rtv agd w Rumi i lornetka jest super..I wcale mi się nie trzęsie obraz z ręki. Proponuję zamówić ją i obejżeć, jest w cenie 899 zł, j

widoczek 
Optyczny

iggi, myślę że powinieneś szukać lornetki o parametrach 8x40 / 8x42. To powiększenie będzie dobre na wodzie, a i sprawdzi się w lesie (odpowiednia 5mm źrenica) czy górach (szerokie pole jakie oferują lornetki o tych parametrach).

A tak naprawdę to przydałyby się 2 lornetki - osobno na łódź i las - właśnie 8x42. Osobna na góry i piesze wycieczki w terenie - tutaj jakaś lekka 32mm byłaby lepsza.

iggi 
Nowy

Marlut napisał/a:
Obserwujesz częściej z lądu czy z wody? W tym drugim przypadku 10x raczej nie będzie dobrym wyborem, podobnie w lesie. Z drugiej strony, skoro masz już 7x50.... nie jest łatwo ;)

Dzięki za szybki odzew.
Lornetka na łodzi być musi. Ale właśnie, kombinowałem,żeby nie obwieszć się za bardzo lornetkami, owszem jestem gadżeciarzem jak większość facetów, ale jak do tego aparat z całą szklarnią, sprzęt wędkarski etc to do prawdy plecak jeden tego nie pomieści :) , ba dwa też nie.
Częsciej jednak z lądu... raczej.
Gwoli ścisłości, pracuję lornetką 7x50, nie jest ona moją własnością. Navigator, bez "pro" i rzeczywiście nie męczy - jestem, a właściwie byłem :) na "tak" w 70 procentach powiedzmy,model ten w Gdansku w pewnym renomowanym sklepie jest już za 1075 zl, ale, no właśnie... może coś w podanej kwocie i wymienionym przeznaczeniem jeszcze się znajdzie... czekam na sugestie....

jarbarek
"śmiało mogę Ci polecić lornetkę 12x50. Mam lornetkę 7x35 Nikon ex , i tak jak Ty zachciałem większego powiększenia. Kupiłem sobie Olympusa exps I 12x50 poprzez sklep Euro rtv agd w Rumi i lornetka jest super..I wcale mi się nie trzęsie obraz z ręki. Proponuję zamówić ją i obejżeć, jest w cenie 899 zł"
Propozycja konkretna,opinia użytkownika też, dzięki i rozważę to. Zacna marka.
Coś jednak mi mówi, zresztą żona też mi mówi, że chyba skończy się na dwóch lornetkach.... :) ))) jak sugeruje Widoczek, wiec może na przyszły rok ???

widoczek : myślę że powinieneś szukać lornetki o parametrach 8x40 / 8x42. To powiększenie będzie dobre na wodzie, a i sprawdzi się w lesie (odpowiednia 5mm źrenica) czy górach (szerokie pole jakie oferują lornetki o tych parametrach).

A tak naprawdę to przydałyby się 2 lornetki - osobno na łódź i las - właśnie 8x42. Osobna na góry i piesze wycieczki w terenie - tutaj jakaś lekka 32mm byłaby lepsza.

Tak, dzięki za pomoc, a który model mogłby być warty uwagi pod względem jakości i w tych pieniądzach ?

Dzięki wszystkim, jestem teraz już totalnie zakręcony, lornetkowy zawrót głowy :)

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Czw 17 Gru, 2015   

iggi, Navigator jest bardzo przeciętny optycznie, chyba szkoda kasy.
Pomyśl nad tą, powinna się sprawdzić na wodzie, w lesie, górach i spacerach.
http://lanius-books.com/p...y-ed2-7x36.html
Potem można dokupić 10x42 lub 12x50 do obserwacji na dużych dystansach, taki zestaw będzie fajny.

iggi 
Nowy

Marlut napisał/a:
iggi, Navigator jest bardzo przeciętny optycznie, chyba szkoda kasy.
Pomyśl nad tą, powinna się sprawdzić na wodzie, w lesie, górach i spacerach.
http://lanius-books.com/p...y-ed2-7x36.html
Potem można dokupić 10x42 lub 12x50 do obserwacji na dużych dystansach, taki zestaw będzie fajny.

Pomyślałem I poczytałem
kilka publikacji o tym sprzęcie i chyba się zdecydowałem.
U tego dystrybutora jest też model 8×42 , naiwnie zapytam dlaczego nie ten ? Ta sama cena o ile się nie mylę.
Dobrze, jednakże biorę ten model, mam wrażenie, że
dobrze zrobiłem. :) I tak będę zadowolony, wszak jest to prezent. Doplace różnicę ;)
Nieomieszkam się podzielić wrażeniami. Kiedyś zdobędę jakaś 12x... żeby zobaczyć na co łowi kolezka na drugim brzegu jeziora. :)
Dzięki. Pozdrawiam. Gdzie tu kliknąć pomógł?

widoczek 
Optyczny

Fajny wybór, powinna się sprawdzić.

Odpowiedz do tematu