Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Rety, tak czytając Was dochodzę do wniosku, że ja faktycznie nie mam o tym żadnego pojęcia. Każdy pisze co innego i w sumie już sama nie wiem które te parametry będę dla niego dobre. Może ja faktycznie jednak poproszę o namiary na jakiś dobry sklep z takim sprzętem i zadzwonię sobie do nich żeby mi doradzili model i od razu zamówię
kirkinia, sklepy często wcisną to co chcą sprzedać, a nie to czego najbardziej potrzebujesz. Gwarantuję Ci, że jesteś w najwłaściwszym miejscu, żeby uzyskać obiektywną informację i być potem zadowoloną z dokonanego wyboru. Musisz jednak z nami trochę powspółpracować i udzielić kilku informacji.
Na początek, może faktycznie napisz co tata wcześniej używał. Jeśli oczywiście wiesz lub możesz łatwo sprawdzić.
kirkinia, wg mnie powinaś wziąść tą http://euromega.pl/p/0/58...medium=referral
Ten sklep jest autoryzowanym dealerem Olympusa, więc wydaje mi się że nigdzie taniej tej lornetki nie dostaniesz.
Ojciec na pewno będzie z niej zadowolony. Skoro ma 50 lat i uczestniczył w polowaniach to wg mnie spodoba mu się tylko porropryzmatyczna lornetka , a ten Olympus taki właśnie jest. Poza tym jest bardzo solidna i ma kompaktowe rozmiary, a ludzie w wieku twojego ojca zwracają bardzo na to uwagę. Mogę ją szczerze polecić. I nie jestem w żaden sposób związany z tym sklepem lub Olympusem
Potwierdzam. Miałem, do lasu chadzałem i jak głupi sprzedałem
Dwa małe minusy - brak paska na ramię przy futerale i trochę małe pole widzenia. Obraz, mechanika, jakość wykonania świetne.
Wysłany: Sro 02 Gru, 2015
kirkinia napisał/a:
Rety, tak czytając Was dochodzę do wniosku, że ja faktycznie nie mam o tym żadnego pojęcia. Każdy pisze co innego i w sumie już sama nie wiem które te parametry będę dla niego dobre. Może ja faktycznie jednak poproszę o namiary na jakiś dobry sklep z takim sprzętem i zadzwonię sobie do nich żeby mi doradzili model i od razu zamówię
W sklepie rozmawiasz z jedną osobą i dlatego wydaje się łatwiej. Tak samo byłoby tutaj na forum. Jeśli zadzwonisz do drugiego i trzeciego sklepu doradzą zapewne coś innego...
Zbadaj jakich rozmiarów ( z grubsza) mogłaby być lornetka i bierz pierwszą, która cenowo ci pasuje z polecanych. Kolejność przypadkowa: Olympus EXPS, Vixen New Foresta, Nikon, Vortex...Parametry leśne to 8x42 czyli powiększenie 8x a średnica obiektywu 42mm. Taka ani mała ani duża i może w sam raz. Jeśli ojciec wolałby większe powiększenie to 10x42 (także bardzo popularne). W zasadzie chyba każdy Nikon, Vortex powyżej ok. 600 zł powinien być ok. Gorzej jak ojciec miał np. Swarovskiego czy Leice za 8 tyś. to każda za 600 zł będzie zła. Jest jeszcze możliwość, że lornetka taty była bardzo duża np. 8x56 i takiej do ciemnego lasu potrzebuje. Jak widzisz niełatwy temat. Można też pogadać z tatą o prezencie - z niespodzianki nici ale prezent jest "dobrany". Powodzenia.
Witam wszystkich, serdecznie i proszę o pomoc
Tak się składa, iż szukam lornetki na prezent dla siebie, no tak, rodzina chce uniknąć niechcianego prezentu i stanęło iż mam go sobie wybrać sam. 1000 zl aż chcą przeznaczyć,i zaczął się kłopot, gdyż ja juz dwa dni siedzę na tym zacnym portalu i glowię się co wybrać. no zwariowałem.
Jestem wodniakiem, często spędzam czas na łodzi, do tego wędkarzem i jesli nie bierze,to chętnie zabieram się za obserwacje otaczającej przyrody, lubię też połazic po lesie, górach, ogólnie, spędzać czas w terenie. takie są preferencje.
Pracuję we flocie i na codzien uzywam Steinera navigator 7x50, ta lornetka wlaściwie zaspokaja moje niewygorowane wymagania, jednakże z ciekawoscia zerkam na tak szeroka game producentow, rodzajow i przeznaczenia sprzetu , ze moze jakas sugestia doswiadczonych posiadaczy lub uzytkownikow co do szkiel o nieco wiekszej wartosci przyblizenia tj 8 do10...mieszczących się w wwym przedziale. Będę wdzieczny za pomoc
Pozdrawiam
Obserwujesz częściej z lądu czy z wody? W tym drugim przypadku 10x raczej nie będzie dobrym wyborem, podobnie w lesie. Z drugiej strony, skoro masz już 7x50.... nie jest łatwo
Cześć. Iggi, jako 'obytemu' obserwatorowi przez lornetkę (7x50), śmiało mogę Ci polecić lornetkę 12x50. Mam lornetkę 7x35 Nikon ex , i tak jak Ty zachciałem większego powiększenia. Kupiłem sobie Olympusa exps I 12x50 poprzez sklep Euro rtv agd w Rumi i lornetka jest super..I wcale mi się nie trzęsie obraz z ręki. Proponuję zamówić ją i obejżeć, jest w cenie 899 zł, j
iggi, myślę że powinieneś szukać lornetki o parametrach 8x40 / 8x42. To powiększenie będzie dobre na wodzie, a i sprawdzi się w lesie (odpowiednia 5mm źrenica) czy górach (szerokie pole jakie oferują lornetki o tych parametrach).
A tak naprawdę to przydałyby się 2 lornetki - osobno na łódź i las - właśnie 8x42. Osobna na góry i piesze wycieczki w terenie - tutaj jakaś lekka 32mm byłaby lepsza.
Obserwujesz częściej z lądu czy z wody? W tym drugim przypadku 10x raczej nie będzie dobrym wyborem, podobnie w lesie. Z drugiej strony, skoro masz już 7x50.... nie jest łatwo
Dzięki za szybki odzew.
Lornetka na łodzi być musi. Ale właśnie, kombinowałem,żeby nie obwieszć się za bardzo lornetkami, owszem jestem gadżeciarzem jak większość facetów, ale jak do tego aparat z całą szklarnią, sprzęt wędkarski etc to do prawdy plecak jeden tego nie pomieści , ba dwa też nie.
Częsciej jednak z lądu... raczej.
Gwoli ścisłości, pracuję lornetką 7x50, nie jest ona moją własnością. Navigator, bez "pro" i rzeczywiście nie męczy - jestem, a właściwie byłem na "tak" w 70 procentach powiedzmy,model ten w Gdansku w pewnym renomowanym sklepie jest już za 1075 zl, ale, no właśnie... może coś w podanej kwocie i wymienionym przeznaczeniem jeszcze się znajdzie... czekam na sugestie....
jarbarek
"śmiało mogę Ci polecić lornetkę 12x50. Mam lornetkę 7x35 Nikon ex , i tak jak Ty zachciałem większego powiększenia. Kupiłem sobie Olympusa exps I 12x50 poprzez sklep Euro rtv agd w Rumi i lornetka jest super..I wcale mi się nie trzęsie obraz z ręki. Proponuję zamówić ją i obejżeć, jest w cenie 899 zł"
Propozycja konkretna,opinia użytkownika też, dzięki i rozważę to. Zacna marka.
Coś jednak mi mówi, zresztą żona też mi mówi, że chyba skończy się na dwóch lornetkach.... ))) jak sugeruje Widoczek, wiec może na przyszły rok ???
widoczek : myślę że powinieneś szukać lornetki o parametrach 8x40 / 8x42. To powiększenie będzie dobre na wodzie, a i sprawdzi się w lesie (odpowiednia 5mm źrenica) czy górach (szerokie pole jakie oferują lornetki o tych parametrach).
A tak naprawdę to przydałyby się 2 lornetki -osobno na łódź i las - właśnie 8x42. Osobna na góry i piesze wycieczki w terenie - tutaj jakaś lekka 32mm byłaby lepsza.
Tak, dzięki za pomoc, a który model mogłby być warty uwagi pod względem jakości i w tych pieniądzach ?
Dzięki wszystkim, jestem teraz już totalnie zakręcony, lornetkowy zawrót głowy
iggi, Navigator jest bardzo przeciętny optycznie, chyba szkoda kasy.
Pomyśl nad tą, powinna się sprawdzić na wodzie, w lesie, górach i spacerach.
http://lanius-books.com/p...y-ed2-7x36.html
Potem można dokupić 10x42 lub 12x50 do obserwacji na dużych dystansach, taki zestaw będzie fajny.
iggi, Navigator jest bardzo przeciętny optycznie, chyba szkoda kasy.
Pomyśl nad tą, powinna się sprawdzić na wodzie, w lesie, górach i spacerach.
http://lanius-books.com/p...y-ed2-7x36.html
Potem można dokupić 10x42 lub 12x50 do obserwacji na dużych dystansach, taki zestaw będzie fajny.
Pomyślałem I poczytałem
kilka publikacji o tym sprzęcie i chyba się zdecydowałem.
U tego dystrybutora jest też model 8×42 , naiwnie zapytam dlaczego nie ten ? Ta sama cena o ile się nie mylę.
Dobrze, jednakże biorę ten model, mam wrażenie, że
dobrze zrobiłem. I tak będę zadowolony, wszak jest to prezent. Doplace różnicę
Nieomieszkam się podzielić wrażeniami. Kiedyś zdobędę jakaś 12x... żeby zobaczyć na co łowi kolezka na drugim brzegu jeziora.
Dzięki. Pozdrawiam. Gdzie tu kliknąć pomógł?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9