Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung NX na co wymienić?
Autor Wiadomość
mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Pon 08 Lut, 2016   

@ Chemist
W takim razie naprawdę współczuję. Bo teraz jak NX się skończy to długo czegoś tak pięknego nie dostaniemy za normalne pieniądze. To chyba będę musiał dokupić jeszcze jedno Body NX30 i w zasadzie do emerytury temat aparatów mam wyczerpany. Mam nadzieję, że za 20-30 lat NX powróci.

Ale jeśli za 1600 zł miałeś aparat nx30 z 18-55 mm, to dokładając około 400 zł masz pz 16-50 mm, 30 mm pewnie za około 500-600 zł, 16 mm też około 600 zł i jeszcze mógłbyś pomyśleć o 55-200 mm (600-800 zł). Wiadomo trzeba czekać na okazję, ale w kilka miesięcy miałbyś wszystko, zwłaszcza teraz. 18-55 mm mógłbyś oddać za 300 zł.
To teraz 1600-300+400+600+600+700=3600 zł. Super aparat i 4 dobre obiektywy.
A jeśli rezygnujesz z NX30 i bierzesz aparat NX10 to za 2600 zł masz komplet. NX10 przerabiasz softem na NX11. A zabawa z manualnymi jasnymi stałkami na M42 i nne bardzo przyjemna, ostrzenie na nieskończoność przez adapter. Nie ma żadnych problemów. To taki mój punkt widzenia. Masa ludzi kupowała NX'y, a jakoś nie widać masowych wyprzedaży używek.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

mrawi napisał/a:
@ Chemist
Ale jeśli za 1600 zł miałeś aparat nx30 z 18-55 mm, to dokładając około 400 zł masz pz 16-50 mm, 30 mm pewnie za około 500-600 zł, 16 mm też około 600 zł i jeszcze mógłbyś pomyśleć o 55-200 mm (600-800 zł). Wiadomo trzeba czekać na okazję, ale w kilka miesięcy miałbyś wszystko, zwłaszcza teraz. 18-55 mm mógłbyś oddać za 300 zł.

Mrawi, powiedz tylko gdzie? Abstrahując już zupełnie od tych pobożnych życzeń dotyczących antycypowanych przez Ciebie cen optyki... A za kilka miesięcy to się może okazać, że nie tyle jest mało co - jak to jest dzisiaj -, ale literalnie nie ma nic, żadnych okazji... Tego sprzętu po prostu w Polsce już prawie nie ma w sklepach, a rynek wtórny w związku z 'popularnością' systemu w zasadzie nie istniał, nie istnieje i nie wiem czy zaistnieje.

mrawi napisał/a:

Masa ludzi kupowała NX'y, a jakoś nie widać masowych wyprzedaży używek.

Obawiam się, że nie za bardzo. Moim zdaniem to mało kto kupował NX (względem kupowaczy innych systemów bezlusterkowych) i z tego na dodatek jeszcze mało kto się wyprzedaje, bo jak toto nagle sprzeda to co dalej? Lepiej dokupić jedno - dwa szkła do w miarę rozbudowanego (i całkiem udanego) systemu i mieć coś sensownego (pal sześć, że zniknie, dopiero za kilka lat się będzie martwił ew. jak mu szybciej korpus powie bye, bye) niż zaczynać od nowa z innym. Po prostu inna skala inwestycji w tym momencie.

Natomiast aby zaczynać dziś z systemem NX od zera to moim skromnym zdaniem trzeba być bardzo, bardzo odważnym (uwaga, wyjątek: jak aparat ma chodzić jak kompakt na unizoomie to kupować! nx3000 za 1000 to dla takiego użytkownika prawdziwa okazja). Szczególnie, ze ceny jakoś wcale takie niskie nie są jak sugerujesz. Czasy serwisowych obiektywów dawno temu odeszły. W miarę tanie są jeszcze ostatnie korpusy (choć za NX500, który jest tu i teraz to chcą 2600, co IMO jest ceną akurat średnio atrakcyjną, no... jest też 1 aukcja na allego, bez opcji kup teraz, 12 osób poluje, kilka dni do końca, teraz jest gdzieś tak 1600 złotych...), te fajniejsze szkła natomiast jakby nieco podrożały (abstrahując od tego, że zniknęły)...

mrawi napisał/a:
18-55 mm mógłbyś oddać za 300 zł.
Komu? Tobie?

mrawi napisał/a:
To chyba będę musiał dokupić jeszcze jedno Body NX30 i w zasadzie do emerytury temat aparatów mam wyczerpany.

A w takim razie czoła chylę przed wiekiem.

mrawi napisał/a:
Mam nadzieję, że za 20-30 lat NX powróci.
za 30 lat... w perspektywie tego co się stało w fotobranży przez ostatnie 15 lat to nawet do głowy by mi nie przyszło myśleć co to będzie tutaj za lat 30... czy w ogóle będzie jeszcze jakiś nieniszowy rynek aparatów foto.
Ba... nawet nie tyle czy wróci coś o nazwie NX (nie takie rzeczy się zdarzały), ale co będzie Samsung sprzedawał pod nazwą Galaxy...

muzyk 

RB napisał/a:
Mrawi, powiedz tylko gdzie? Abstrahując już zupełnie od tych pobożnych życzeń dotyczących antycypowanych przez Ciebie cen optyki... A za kilka miesięcy to się może okazać, że nie tyle jest mało co - jak to jest dzisiaj -, ale literalnie nie ma nic, żadnych okazji... Tego sprzętu po prostu w Polsce już prawie nie ma w sklepach, a rynek wtórny w związku z 'popularnością' systemu w zasadzie nie istniał, nie istnieje i nie wiem czy zaistnieje.

"Bidy bym se nie szukał" i albo coś z systemu m4/3 szukał (polecam GX7, albo choćby G5 czy GX1 - badziej design'erski ;) , albo Sony albo fudżi.
Jeśli masz parcie na egzotykę, to używkę K 01 Pentaxa też można by skroić.
Popełniło się było Pentaxowi "brzydkie kaczątko", bez kontynuacji, ale z matrycą z K5.
A jeśli już kiepska ergonomia, to też i Canon M uszedłby.

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Wto 09 Lut, 2016   

RB napisał/a:
Mrawi, powiedz tylko gdzie? Abstrahując już zupełnie od tych pobożnych życzeń dotyczących antycypowanych przez Ciebie cen optyki.

Jest kilka serwisów aukcyjnych, gdzie co jakiś czas systematycznie można upolować, a ceny oscylują tak jak podałem. Ja np. pz 16-50 w serwisowej cenie kupiłem w doskonałym stanie.
RB napisał/a:
a rynek wtórny w związku z 'popularnością' systemu w zasadzie nie istniał, nie istnieje i nie wiem czy zaistnieje.
Heh, nie masz racji? Ja mam 4 obiektywy z rynku wtórnego.
RB napisał/a:
Moim zdaniem to mało kto kupował NX (względem kupowaczy innych systemów bezlusterkowych)
No tak i znów nie masz racji. Oj kupowali kupowali. Nie wierz w jakieś statystyki. "Serwisowego" rynku nikt nie kontrolował.
RB napisał/a:
Szczególnie, ze ceny jakoś wcale takie niskie nie są jak sugerujesz
Aparaty NX10 po 500 zł masz, NX20 po 1000-1100 zł, NX30 po 1150 poszły dwie sztuki kilka dni temu, ludzie się licytowali, więc nadal są chętni. Korpusy bez wizjera też w okolicy 1000 zł masz.
RB napisał/a:
A w takim razie czoła chylę przed wiekiem.
Możesz chylić za 20-30 lat. Narazie za wcześnie.
RB napisał/a:
a 30 lat... w perspektywie tego co się stało w fotobranży przez ostatnie 15 lat to nawet do głowy by mi nie przyszło myśleć co to będzie tutaj za lat 30
W tym sensie piszę, że pewnie za te 20 lat nadal będę biegał z NX'ami, a wygląda na to, że są one w stanie wytrzymać, ja znowusz nie katuję sprzętu i dość uważnie się z nimi obchodzę. W każdym razie te 20 lat wytrzymam, a potem miło by było dokupić nowy korpus. Nie musi być NX, oby tylko bagnet miał taki sam.
Mi spokojnie wystarczał NX10 przerobiony na NX11, ale gdy oferują NX30 za pół darmo to jak miałem nie wziąć :razz: .

RB 

mrawi napisał/a:
RB napisał/a:
Mrawi, powiedz tylko gdzie? Abstrahując już zupełnie od tych pobożnych życzeń dotyczących antycypowanych przez Ciebie cen optyki.

Jest kilka serwisów aukcyjnych, gdzie co jakiś czas systematycznie można upolować, a ceny oscylują tak jak podałem. Ja np. pz 16-50 w serwisowej cenie kupiłem w doskonałym stanie.

OK. Wierzę. Jako, że - jak widzisz po dość częstych pytaniach tu zadawanych - użytkownicy forum bywają zainteresowani kwestią co z tym zrobić, to może mółbyś być tak uprzejmy i powiedział im GDZIE w nieco mniej tajemniczy sposób. Bo mi się coś zdaje, że proponowana tu im przez Ciebie opcja szukajcie a znajdziecie, proście a będzie Wam dane nie zachęci nikogo do nabycia systemu NX. Co, przynajmniej moim skromnym zdaniem, zresztą na złe im nie wyjdzie.

Bo tak na szybko to oferta serwisów aukcyjnych mi, niezorientowanemu w tajnikach "rynku" systemu NX, wydaje się jednak być nieco odmienna od tej, którą opisujesz. (np całe 36 sztuk obiektywów na allegro, wliczając w to NXmini i Samyangi z tym bagnetem, 30/2 za raczej bardziej 9 stów niż za 5-6, z używanych tylko unizoomy...)

Sunders 

mrawi napisał/a:
Jest kilka serwisów aukcyjnych, gdzie co jakiś czas systematycznie można upolować, a ceny oscylują tak jak podałem.

To ja też poproszę o nazwy tych serwisów :wink:

mrawi 
Rozmowny

allegro.pl
olx.pl
sprzedajemy.pl

To, że dziś tam może nie być wiele to nie znaczy, że tydzień, dwa tygodnie temu nic nie było i że za tydzień tam nic nie będzie. Po prostu cierpliwość i systematyczność.

To jest dowód na to, że samsung definitywnie zaprzestaje całkowicie produkcji NX'ów? Bo półka zniknęła w sklepie? :lol:
Z optyczne.pl
"SAMSUNG

Firma Samsung na dobre żegna się branżą fotograficzną. Kolejnym na to dowodem jest zlikwidowanie półki z aparatami koreańskiego producenta w nowojorskim sklepie B&H. W miejscu, gdzie jeszcze niedawno mogliśmy oglądać bezlusterkowce systemu NX stanęła lada z amatorskimi kamerami wideo."

muzyk 

mrawi napisał/a:
To jest dowód na to, że samsung definitywnie zaprzestaje całkowicie produkcji NX'ów? Bo półka zniknęła w sklepie? :lol:

Zobacz na niemieckiej stronie Samsunga...
http://www.samsung.com/de...orders/cameras/

...

komor 
Moderator

mrawi napisał/a:
W tym sensie piszę, że pewnie za te 20 lat nadal będę biegał z NX'ami, a wygląda na to, że są one w stanie wytrzymać

Odważne stwierdzenia…

mrawi 
Rozmowny

muzyk napisał/a:
Zobacz na niemieckiej stronie Samsunga...
http://www.samsung.com/de...orders/cameras/

A Ty zobacz tutaj

http://www.samsung.com/pl...corders/cameras

http://www.samsung.com/pl...mcorders/lenses
komor napisał/a:
Odważne stwierdzenia

No NX10 mam już ponad 5 lat jak nie 6 i żadnych problemów nie widzę. Nawet dokupiłem drugi NX10 i jeden NX30. Zobaczymy jak będzie.
Jak bym miał zmieniać system to na pewno nie poszedłbym w bezlustra. Nie widzę alternatywy. Sony mnie nie przekonuje, kwestia obiektywów i cen. Nikon i Canon się nie liczy (oferta mizerna). Olympus i Panas to tylko m4/3, więc odpada. Fuji zabija cenami i korpusy o wątpliwej jakości.
Zostają więc tylko lepsze kompakty i lustrzanki. Jednak w lustrach problem FF, BF odstrasza skutecznie.
Może lustro np. canona lub pentaxa i zabawa manualami za kilka stówek. Też ciekawy pomysł.

Sunders 

mrawi napisał/a:
pewnie za te 20 lat nadal będę biegał z NX'ami, a wygląda na to, że są one w stanie wytrzymać, ja znowusz nie katuję sprzętu i dość uważnie się z nimi obchodzę. W każdym razie te 20 lat wytrzymam, a potem miło by było dokupić nowy korpus. Nie musi być NX, oby tylko bagnet miał taki sam.

mrawi napisał/a:
To, że dziś tam może nie być wiele to nie znaczy, że tydzień, dwa tygodnie temu nic nie było i że za tydzień tam nic nie będzie.

Mamy nowego apologetę systemowego :???:

RB 

mrawi, to nie chodzi o twarde dowody. Ja ciebie rozumiem, jesteś w tym systemie i nie dziwię się, ze nie chcesz sie tego pozbywać, bo aparaty i obiektywy zacne. Chciałbyś aby Samsung dalej rozwijał NXa, i ja tez bym chciał. Natomiast patrząc z zewnątrz systemu, któremu nota bene dobrze życzę, wydaje mi sie, że to jest już gorący kartofel. To oczywiscie tylko moje subiektywne zdanie.
Popatrz tu:
http://www.dpreview.com/forums/post/57240948
co ludzie z takim sprzętem piszą o sytuacji w Korei.
Mi sie widzi, że Samsung sprawnie i mądrze dla siebie przeprowadza operację likwidacji NX tak, aby nie siać paniki i aby się z tego jakoś z sensem wyprzedać i po najmniejszych kosztach wycofać.
A co na naszym rynku...
to, że na stronie Samsunga stoją te potiomkinowskie wioski to jedno. Ale już w tym wątku Chemist napisał:
Chemist napisał/a:
Samsung nigdzie oficjalnie nic nie napisal ani nie powiedzial ze wycofuje sie z tego systemu, a jednak. Napisalem maila do nich czemu nie mozna kupic niektorych szkiel u nas. Dostalem info ze koniec produkcji i juz ich nie bedzie, a to co jest na rynku to wietrzenie magazynow, to samo ma sie z zagranica.

Oczywiscie, można mu po prostu nie wierzyć.

mrawi napisał/a:

No NX10 mam już ponad 5 lat jak nie 6 i żadnych problemów nie widzę. Nawet dokupiłem drugi NX10 i jeden NX30. Zobaczymy jak będzie.
Jak bym miał zmieniać system to na pewno nie poszedłbym w bezlustra. Nie widzę alternatywy. Sony mnie nie przekonuje, kwestia obiektywów i cen. Nikon i Canon się nie liczy (oferta mizerna). Olympus i Panas to tylko m4/3, więc odpada. Fuji zabija cenami i korpusy o wątpliwej jakości.
Zostają więc tylko lepsze kompakty i lustrzanki. Jednak w lustrach problem FF, BF odstrasza skutecznie.
Może lustro np. canona lub pentaxa i zabawa manualami za kilka stówek. Też ciekawy pomysł.

Jakie masz do Samsunga obiektywy? Jak masz to co Cię zadowala (i nie na poziomie jakie to fantastyczne zoomy 16-50...) to siedź w systemie, kupiłeś nx30 i masz na kilka lat spokój. Jak nie to gorzej.
Ale nie przyjmując do wiadomości tego, co sie kryje za tym, ze na popularnym serwisie aukcyjnym do NXa masz 37 szkieł a do jakże w Polsce popularnego Fuji X 190 szkieł za dużo nie zmienisz.

snufkin 
Rozmowny

mrawi napisał/a:
Z optyczne.pl
"SAMSUNG

Firma Samsung na dobre żegna się branżą fotograficzną. Kolejnym na to dowodem jest zlikwidowanie półki z aparatami koreańskiego producenta w nowojorskim sklepie B&H. W miejscu, gdzie jeszcze niedawno mogliśmy oglądać bezlusterkowce systemu NX stanęła lada z amatorskimi kamerami wideo."

To nie jest sklep "Pan Józek Foto". To jeden z najważniejszych sklepów na tamtym kontynencie i centrum tamtejszego środowiska. Większość osób doskonale zdaje sobie sprawę co oznacza wycofanie sprzętu z tego sklepu.

mrawi 
Rozmowny

Cytat:
Jakie masz do Samsunga obiektywy? Jak masz to co Cię zadowala (i nie na poziomie jakie to fantastyczne zoomy 16-50...) to siedź w systemie, kup nx30 i masz na kilka lat spokój. Jak nie to gorzej.
Ale nie przyjmując do wiadomości tego, co sie kryje za tym, ze na popularnym serwisie aukcyjnym do NXa masz 37 szkieł a do jakże w Polsce popularnego Fuji X 190 szkieł za dużo nie zmienisz.
Mój komplet ob. to 16mm, 30 mm, pz 16-50 mm, 18-55 mm, 50-200 mm i dwa manuale na m42. I nigdzie się nie wybieram. Zajrzałem do Fuji, popatrzeć można, ale wydawać tyle nie mam zamiaru.
Jeśli skończy się NX to cóż takie życie. Ciekawe co wypełni tą lukę?

Sunders 

mrawi napisał/a:
Masa ludzi kupowała NX'y, a jakoś nie widać masowych wyprzedaży używek.

Najprawdopodobniej ta "masa ludzi" była za mała, a szkoda. Samsungi Galaxy tez robią zdjęcia i najwyraźniej sprzedają się lepiej. :wink:

Odpowiedz do tematu