Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka za 3500 zł
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Sie, 2016   

pawel.18 napisał/a:
Zakup mam nadzieje posłuży mi kilka lat, więc nie chce propozycji w stylu kup za 1500zł

Jak ma służyć dłużej to najnowszy Pentax K-70 powinien cię ucieszyć. Niedługo powinien pojawić się w Polsce a na razie : http://www.srsmicrosystem...amera-body.html
Jak nie - to KS2 też jest niczego sobie. Obiektyw najlepiej 18-50 - dłuższe są zwykle ciężkie i dość ciemne, a jak będziesz potrzebował np. portretówki czy czegoś dłuższego - to dokupisz stałkę albo dłuższy zoom w rodzaju 55-300 czy 70-300 - zwykle dają lepszy obrazek niż te uniwersalne spacerówki. No nie trzeba ich wszędzie targać. Z doświadczenia wiem że zdecydowaną większość zdjęć załatwia się zakresem 18-50 chyba że ktoś ma jakieś specjalne potrzeby... Ale to już zupełnie inna bajka. :cool:

[ Dodano: Czw 04 Sie, 2016 18:15 ]
pawel.18 napisał/a:
CANON EOS 70D +18-55 IS STM ale znowu tutaj słaby obiektyw tak?

Wcale nie taki słaby, poprzednicy może jakością nie rozpieszczali ale w tym się canon postarał. Tym razem w niczym nie ustępuje Pentaxom czy Nikkorom. Ale skoro już idziesz w ten pułap to bierz Pentax K-3 lub K-3II. Tyle że o ile w canonie czy nikonie dostajesz przeskok w jakości puszki i ergonomii oraz w postaci uszczelnień , to w Pentaxie z tego powodu możesz spokojnie zostać na niższym pułapie cenowym nie wchodząc w segment semipro, za to kupić Sigmę 17-50/2,8 razem z aparatem i mieć naprawdę fajny zestaw na start.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 04 Sie, 2016   

760D o 400zł droższy? Kurcze, u mnie to było niespełna £10 :(
Andrzej.M. napisał/a:
za to kupić Sigmę 17-50/2,8 razem z aparatem i mieć naprawdę fajny zestaw na start.
Bo kolega zapomina wspomnieć jak to ze szklarnią systemową jest :P

Tak na serio to 760D jest fajną amatorską puszką, zapewnia prawie to wszystko co 70D łączenie z AF tracking podczas filmowania i ... no właśnie, to jest kolejny aparat mocno przygotowany pod filmowanie, a średniak fotograficzny. Jeśli chcesz dobrą puszkę wyłącznie pod fotografię z łatwo dostępnymi obiektywami to warto też patrzeć na Nikony. Pentaxy są świetne, uszczelnienia, stabilizacja, dobrze wyglądają w tabelkach w ocenie szumów na wyższych ISO, ale mają sporo takich drobnych problemików, które potrafią irytować amatorów, zwłaszcza tych, którzy chcą z czasem rozbudować system małym budżetem. Szkła systemowe to już oczywistość, że trzeba posiłkować się firmami trzecimi, tu niestety też ciężko kupić coś z drugiej ręki w okazyjnej cenie. Do tego dochodzi praktyczny brak wyzwalaczy lamp dla leniwych, czyli tak rozbudowany system działający w _TTL, że tylko określasz "z tej strony więcej o tyle..." i sam dobierze moc błysku wszystkich lamp, zapewniając optymalnie dobre naświetlenie. W takim C czy N, 3 lampowy zestaw o potężnej mocy GN58, dostaniesz poniżej 1500zł i jest w czym wybierać, bo jest co najmniej 7 producentów poza samym Canonem.

pawel.18
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Sie, 2016   

hmm a może na początek

CANON EOS 70D -3200zł
+
CANON EFS 18-55MM F3.5-5.6 IS STM, średnica filtra (mm): 58.00 -630zł
(Widziałem że jest też model takiego obiektywu różniąca się średnicą filtra (52mm) i kosztuje już 1300zł)

co myślicie o tym zestawieniu?
Po jakimś czasie pewnie obiektyw mógłbym zmienić/dokupić inny.

Wojmistrz 
Obserwator

70D to świetna puszka, tylko nie wiem na jak długo wystarczy ci ciemne 18-55mm. Na plus muszę dodać że te szkło jest bezszmerowe i ultraszybkie - przygotowane pod filmowanie :P

pawel.18
[Usunięty]

to może polecicie mi jakiś obiektyw narazie do 800zł?:)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Kup 70d z tym 18-55 STM, jak nie stać na 18-135STM to będzie dobry wybór :grin:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
kolega zapomina wspomnieć jak to ze szklarnią systemową jest

A jak ci się wydaje że jest? Bo ja mam używam i jakichś problemów szczególnych nie widzę. A zajmuję się obecnie już zawodowo (wróciłem do fotografii zawodowej po 15 latach nieobecności z czego ostatnie 5 nadrabiałem zaległości cyfrowe i kompletowałem sprzęt).
Wojmistrz napisał/a:
uszczelnienia, stabilizacja, dobrze wyglądają w tabelkach w ocenie szumów na wyższych ISO, ale mają sporo takich drobnych problemików, które potrafią irytować amatorów, zwłaszcza tych, którzy chcą z czasem rozbudować system małym budżetem
Rozumiem że ten tekst można przypisać każdej marce tyle że po wycięciu stabilizacji i uszczelnień. Zapomniałeś dodać ergonomii - pokręteł, dedykowanych przycisków i trybów użytkownika takich ja są w puszkach typu D7x00 czy canonach 70D.
Wojmistrz napisał/a:
praktyczny brak wyzwalaczy lamp dla leniwych, czyli tak rozbudowany system działający w _TTL, że tylko określasz "z tej strony więcej o tyle..." i sam dobierze moc błysku wszystkich lamp, zapewniając optymalnie dobre naświetlenie.

Kolega jest albo tak zacofany albo celowo pomija fakty... To już oczywiste że w każdym systemie aby światło samo się dobierało musi pracować w P(I/E)-TTL najlepiej z firmową lampą które tanie nie są. Zwłaszcza lampy Master. Slawe są znacznie tańsze. I do każdego można użyć np. systemu Metz - i jedną lampą sterować pozostałe. Na sterowanie radiowe można zakupić nawet najprostsze chińczyki za 100-150 zł - tyle że O PTTL niezależnie od systemu zapominamy... Bo sterujemy w trybie manualnym. Można te wydać 200 $ na parę nadajnik -odbiornik firmy Acon i mieć radiowe HSS i P-TTL dla systemu. Więc niechże kolega bajek nie pisze. :roll: :zalamany:

pawel.18, Zostaw szkła za 800zł - w tej cenie to 35 albo 50/1,8 możesz kupić. Lepiej Od razu kup sobie Pentax KS2 z sigmą 17-50/2,8 Bo skoro można go z 18-50 WR wyrwać za 2799zł , http://fotozakupy.pl/prod...-WR-czarny.html to po lekkich negocjacjach ze szkłem sigmy za 4000 powinieneś wyjść ze sklepu. A sigma 17-50/2,8 nie dość że jest sporo jaśniejsza od wszystkich "zestawowych" to z pentaxem daje sporo szerszy kąt widzenia na 17mm a na dodatek żaden z obiektywów nie dorównuje jej ostrością. Chyba tylko stałki. To już masz porządny i aparat i obiektyw. Pozostaje ci ewentualnie zbieranie na coś dłuższego - np. znakomity 100mm/2,8 macro (jakość jak w canonowskim "L" odpowiedniku z paskiem tyle że za mniejsżą kasę) czy Tamron 90/2,8macro - obydwa świetnie nadają się i do portretów i do detali i do makrofotografii.
Jeśli makro cię nie pociąga a portret owszem - to fajnie spisują się 70/2,4 Ltd i 77/1,8 Ltd. Albo Sigma 85/1,4 czy jak ma być tanio a nie boisz się manuali Samyang 85/1,4(ok.1100zł)
Jak miałbym kupować Canona za takie pieniądze - to zdecydowanie wolałbym 80D z nową matrycą.
Pentax K-70 choć już jest w sklepach ( http://fotozakupy.pl/pol_...filter_instock= ) - to może jest jeszcze odrobinę za drogi (3200 samo body) i na obiektyw Sigmy ci może zabraknąć. Jeśli jednak byś się decydował mimo to - to ze składanym 18-50 WR bym polecał. Nawet jak kupisz kiedyś sigmę , będzie nadal idealny na piesze wycieczki , gdzie nie musisz się martwić że za dużo bagażu czy że przemoknie albo się zakurzy.
Powodzenia w wyborze.

Wojmistrz 
Obserwator

Andrzej.M. napisał/a:
A jak ci się wydaje że jest? Bo ja mam używam i jakichś problemów szczególnych nie widzę. A zajmuję się obecnie już zawodowo (wróciłem do fotografii zawodowej po 15 latach nieobecności z czego ostatnie 5 nadrabiałem zaległości cyfrowe i kompletowałem sprzęt).
No właśnie, ty się zajmujesz tym zawodowo, interesujesz systemem i wiesz co czym zastąpić i jaki obiektyw kupić. Posiadacze systemów C i N liczą możliwe modele do wyboru w setkach, a nie dziesiątkach.
Andrzej.M. napisał/a:
Rozumiem że ten tekst można przypisać każdej marce tyle że po wycięciu stabilizacji i uszczelnień.
Nie, tylko Pentaxowi. Jak jest w pozostałych dwóch liczących się markach już opisałem.
Andrzej.M. napisał/a:
Zapomniałeś dodać ergonomii - pokręteł, dedykowanych przycisków i trybów użytkownika takich ja są w puszkach typu D7x00 czy canonach 70D.
Mylisz użyteczność z ergonomią. Już w innym temacie ostatnio się o to ściąłem i podam ten sam przykład. Co jest ergonomiczne? Klawiatura, które ma dodatkowe funkcje np ściszanie zgłaśnianie, odpalenie kalkulatora, poczty itd, czy klawiatura wyprofilowana, łamana i podniesiona do pozycji, w której nie zginasz nadgarstków? Akurat ergonomia Pentaxa nie należy do dobrych, za to użyteczna być potrafi, to fakt.
Andrzej.M. napisał/a:
Kolega jest albo tak zacofany albo celowo pomija fakty... To już oczywiste że w każdym systemie aby światło samo się dobierało musi pracować w P(I/E)-TTL najlepiej z firmową lampą które tanie nie są. Zwłaszcza lampy Master. Slawe są znacznie tańsze. I do każdego można użyć np. systemu Metz - i jedną lampą sterować pozostałe. Na sterowanie radiowe można zakupić nawet najprostsze chińczyki za 100-150 zł - tyle że O PTTL niezależnie od systemu zapominamy... Bo sterujemy w trybie manualnym. Można te wydać 200 $ na parę nadajnik -odbiornik firmy Acon i mieć radiowe HSS i P-TTL dla systemu. Więc niechże kolega bajek nie pisze. :roll: :zalamany:
Tryb master na lampie to jedno, a wyzwalacze _TTL to drugie. Chyba nie wiesz o czym piszesz. Od zawsze ludzie narzekali na tryb master i w każdym systemie, bo nawet wyłączony master trochę świeci i zostawia swój ślad na zdjęciach, dlatego kupuje się wyzwalacze. $200 za komplet RX/TX to nie to samo co 1500zł za komplet trzech całkiem porządnych lampa i wyzwalacz.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Sie, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
Jak jest w pozostałych dwóch liczących się markach już opisałem.

I tu się nie zgadzamy - jak zaczniesz zawodowo zajmować się fotografią a nie tylko okazjonalnym foceniem czym popadnie sam się przekonasz. Albo choć uważniej poczytasz posty innych kolegów. Nie ma systemu doskonałego i drobne niedoskonałości wszędzie wyłażą. Trzeba tylko o nich wiedzieć i umieć sobie mimo nich radzić.
Wojmistrz napisał/a:
Mylisz użyteczność z ergonomią.

Za encyklopedią PWN :
Cytat:
ergonomia [gr. érgon ‘dzieło’, ‘praca’, nómos ‘prawo’], antropotechnika, nauka o optymalnym przystosowaniu stanowisk, procesów i środowiska pracy do możliwości psychofizycznych człowieka, tak by nie tylko uchronić jego życie i zdrowie, lecz dać mu również możliwość jak najlepszego rozwoju osobowości...

Niczego nie mylę. Uchwyty Pentaxów mimo ich niewielkich rozmiarów są bardzo wygodne do tego stopnia że wystarczy trzymać je jednym palcem a resztę używać do obsługi pokręteł. Zwłaszcza że większość szkieł jest niewielkich rozmiarów i wagi . Ale nawet z takim klockiem jak Sigma 18-35/1,8 nadal można w ten sposób pracować. Jak paluszki słabe to dwoma można przytrzymać. :wink:
Przy jeszcze cięższych (70-200/2,8 czy 200/2,8 lub 300/4) trzeba normalnie trzymać i choćby dla lepszej stabilizacji podeprzeć drugą ręką. Guziki i pokrętła są tak rozmieszczone że nie ma problemu z ich obsługą bez odrywania oka od wizjera. Wizjer informuje o wszystkim co robimy z podstawowymi parametrami pracy aparatu. Obraz w wizjerze jest jasny i czytelny. podobnie jak informacje w nim wyświetlane . Dla wygody można włączyć dźwięki informujące o różnych wykonywanych czynnościach. Przyciski i pokrętła jak zawsze mają swoje miejsce i nawet jak zmieniają miejsce w kolejnym modelu to w łatwy do opanowania sposób. Oczywiście - komuś kto przyzwyczaił się do canona nie będzie łatwo - bo tam jest zupełnie inna logika ich rozmieszczenia. Dla przykładu - biorąc do ręki Pentaxa można od razu go włączyć i zrobić nim zdjęcie. canona trzeba włączyć drugą ręką...
Tak w canonie jest od kiedy pamiętam - włączanie po lewej - ot tak ma od 40 lat... Jakiś inżynier mańkut nad tym czuwa czy jak? :roll:
Wojmistrz napisał/a:
bo nawet wyłączony master trochę świeci i zostawia swój ślad na zdjęciach, dlatego kupuje się wyzwalacze.

No to jak zwykle nie wiesz o czym piszesz... :zalamany: Wyzwalacze radiowe kupuje się głównie z powodu ich zasięgu i braku konieczności "widzenia się" lamp Master i Slawe. Co do świecenia Mastera, nie miałem jeszcze problemów z jego światłem - toż wystarczy ustawić go na 105mm i skierować na slawe , chociaż wolę go wykorzystywać z modyfikatorem na kablu.
Wojmistrz napisał/a:
1500zł za komplet trzech całkiem porządnych lampa i wyzwalacz.

Pewnie że nie to samo, bo porządna lampa systemowa tyle kosztuje. Taka z HSS i PTTL. Do takich "porządnych" o jakich piszesz wystarczy podstawowy radiowy Phottix z 3-ma odbiornikami za 200zł. Też mam ... :razz:

janqseven 
Entuzjasta

może i racja ale...
Ja bym brał najtańszy aparat i resztę dał na obiektywy. Dać 4100zł za zestaw z obiektywem:
pawel.18 napisał/a:
18-55 IS STM

to moim zadaniem zły pomysł...
Pomyśl co ci da drogi aparat, a co ci da drogi obiektyw.

Andrzej.M.
[Usunięty]

pawel.18 napisał/a:

CANON EOS 70D -3200zł

Kiepski pomysł.
Puszkę o podobnych cechach ( uszczelnienia,ergonomia, trwałość) tyle że bez drugiego wyświetlacza , za to z lepszą matrycą (szerszy zakres dynamiczny i kolorystyczny, mniejsze szumy) kupisz taniej, a zostanie ci na lepsze szkło - to właśnie zestaw szkło plus matryca dają obrazek a nie napis na korpusie. Poza tym 70D nie jest już wcale najnowszym modelem. Zresztą - nowość ma sens gdy niesie jakieś rzeczywiście nowatorskie rozwiązania nieobecne wcześniej. Jednym słowem - gdy ma coś czego nie można zrobić za pomocą innego wcześniejszego aparatu. Tak jak postępem było wypuszczenie 5D - pełnoklatkowej puszki, czy Pentax K-3II z funkcją Pixel Shift - dzięki której szczegółówość obrazu na matrycy 24Mpix jest jak z 98Mpix. Tę samą funkcję Pentax włożył do K-70. (to funkcja przeniesiona ze średnioformatowych aparatów jak Pentax 645Z i obecna już w 3 modelach K : K-3II, K-1(FF) i K-70)

komor 
Moderator

Andrzej.M. napisał/a:
Zresztą - nowość ma sens gdy niesie jakieś rzeczywiście nowatorskie rozwiązania nieobecne wcześniej. Jednym słowem - gdy ma coś czego nie można zrobić za pomocą innego wcześniejszego aparatu. Tak jak postępem było wypuszczenie 5D - pełnoklatkowej puszki, czy Pentax K-3II z funkcją Pixel Shift - dzięki której szczegółówość obrazu na matrycy 24Mpix jest jak z 98Mpix.

Wstrząsające. :) Ten Pixel-Shit to widzę został nowym bohaterem dla naszego pentaksowego fan-boya. Tyle ma innych ciekawych cech ten system, a kolega Andrzej ciągle mówi akurat o tej najmniej przydatnej dla większości z nas…

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
Co jest ergonomiczne?
Jeszce dodam za PWN:
Cytat:
Zadaniem ergonomii jest optymalizacja metod pracy, systemów jej organizacji, a także warunków materialnego i psychospołecznego środowiska pracy; stosowanie zasad ergonomii wyklucza lub redukuje w stopniu, w jakim to jest możliwe, wszelkie czynniki ryzyka zdrowotnego, mogącego wynikać zarówno z rozmaitego rodzaju nadmiernych obciążeń, jak i z niedociążenia (np. monotonia pracy); większość teoretyków wyróżnia ergonomię korekcyjną — zajmującą się poprawą zauważonych nieprawidłowości na już istniejących stanowiskach pracy, oraz ergonomię koncepcyjną — zajmującą się projektowaniem układu człowiek–praca, zgodnego z wyżej przedstawionymi zasadami; niekiedy tę działalność określa się jako „ergonomię systemów”, zawężając określenie „ergonomia koncepcyjna” tylko do sfery działań konstruktorów i projektantów przemysłowych; ergonomia jako dyscyplina nauki zaistniała w praktyce w okresie II wojny światowej, kiedy dostrzeżono skutki niedopasowania nowych technik militarnych do możliwości mających je obsługiwać operatorów; w Polsce od 1977 działa Polskie Towarzystwo Ergonomiczne, będące członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Ergonomicznego.

Czy zatem ergonomiczny będzie kilogramowy obiektyw Canona czy raczej Pentaxowy "naleśnik" ważący 300g? Zwłaszcza dla kogoś kto idzie w góry... 755g canona 70d czy 678g Pentaxa KS2 ? 159g canona 50/1.8 STM czy 122g Pentaxa DA50/1,8? A może Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM ze swoimi 205g jest bardziej ergonomiczny niż Pentax HD DA 18-50 mm f/4-5.6 DC WR RE ważący 158g? tu 50g tam 67g i mamy dodatkową tabliczkę czekolady(czytaj porcję energii) czy po prostu mniej targania pod górę... Dla mnie - osoby która trochę się jeszcze rusza i trzyma swoją wagę w normie ale swoje lata ma - takie rzeczy mają znaczenie. Nie lubię się męczyć targaniem zbędnych kilogramów a Ty? Tu porównałem sprzęt amatorski ale w moim przypadku to już różnice są 200g na korpusie (7D mkII vs K-3II)... Jeśli zdarza ci się pieszo chodzić ze sprzętem wiesz jak każde 10dkg waży. :mrgreen:

[ Dodano: Pon 08 Sie, 2016 17:19 ]
komor napisał/a:
tej najmniej przydatnej dla większości z nas…

No pewnie - po co kupować FF? Dla mnie ma akurat znaczenie i jak sądzę dla wielu amatorów którym czasem się marzy rozdzielczość i kolorystyka FF np. przy krajobrazie , architekturze czy martwej naturze. Bo do amatorskiej "reporterki" to co oferują obecne amatorskie lustrzanki jest w zupełności wystarczające.

[ Dodano: Pon 08 Sie, 2016 17:21 ]
komor napisał/a:
pentaksowego fan-boya.

Pozdrawiam canonowego fan-boya. :razz:

[ Dodano: Pon 08 Sie, 2016 17:22 ]
komor napisał/a:
najmniej przydatnej dla większości z nas…

Mam rozumieć że schizofrenia postępuje? :lol:

[ Dodano: Pon 08 Sie, 2016 17:22 ]
komor napisał/a:
Tyle ma innych ciekawych cech ten system

Cieszy mnie że też zauważyłeś. :cool:

pawel.18
[Usunięty]

Najprawdopodobniej kupie Canona 7D mark II.
Akurat znajomy fotograf sprzedaje bo leży zbędny. Dziękuję za pomoc Panowie;)

Wojmistrz 
Obserwator

pawel.18 napisał/a:
Najprawdopodobniej kupie Canona 7D mark II.
O to kolega Andrzej.M. będzie niezadowolony :)

Odpowiedz do tematu