Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Błąd, bo ten 1EV to sporo, zwłaszcza przy szumach APS-C, do tego użyteczność jako portretówki i głębia też robi swoje... no chyba że kupujesz TYLKO do sportu.
Błąd, bo ten 1EV to sporo, zwłaszcza przy szumach APS-C, do tego użyteczność jako portretówki i głębia też robi swoje... no chyba że kupujesz TYLKO do sportu.
Tylko. Błąd, nie błąd. Foty to nie jedyne hobby, rower lubi chłonąć pieniądze i po prostu nie chcę wydawać 4-4.5 tysiąca na obiektyw, zwłaszcza, że pisałem, że 3500 to budżet na body+stałka 50/1.8 jako podstawę.
No ja swój 70-200/2.8 nie IS (jeszcze z gwarancją, produkcja czerwiec 2013) właśnie sprzedałem za £600 bo więcej się po prostu nie da za nie wziąć w UK, ale na raty się nie uda Teraz szukam IS II. Kiedy niegdyś "tknąłem" model f/2.8 to potem f/4 po prostu już mi nie leżał.
No ja swój 70-200/2.8 nie IS (jeszcze z gwarancją, produkcja czerwiec 2013) właśnie sprzedałem za £600 bo więcej się po prostu nie da za nie wziąć w UK, ale na raty się nie uda Teraz szukam IS II. Kiedy niegdyś "tknąłem" model f/2.8 to potem f/4 po prostu już mi nie leżał.
No widzisz, a 600 funtów to okolice tych 3500zł . Stabilizacja nie jest dla mnie wymogiem, bo zdjęcia zawodników tak czy tak robię na bardzo krótkim czasie naświetlania (1/640+), więc ręką raczej nie poruszę. Z kolei za inne fotki niż kolarstwo się nie zabieram (czasem lubię pocykać rajdy, ale to wciąż sport ).
Dużym minusem takiego rozwiązania jest zdecydowanie o ewentualnym pozostaniu na Canonie jeśli będę kupował nowy aparat.
Musisz więc podjąć najpierw decyzję, czy zostajesz czy nie. Trudno nam w sumie zgadnąć co Ci bardziej doskwiera – stary aparat, czy podstawowy 18-55. Moim zdaniem jednak przede wszystkim potrzebujesz inne szkło, albo co najmniej lepsze, np. Sigma/Tamron 17-50/2,8.
Nikon z 18-105 na pewno da lepszą jakość obrazu w trudniejszych warunkach, ale gorzej będzie z przeskoczeniem poziomu 18-105, bo w Nikonie raczej każde sensowne tele do sportu będzie droższe. Nadal zakładam (i nikt się nie sprzeciwiał) że konstrukcje 70-300 się w sporcie nie sprawdzą.
Dużym minusem takiego rozwiązania jest zdecydowanie o ewentualnym pozostaniu na Canonie jeśli będę kupował nowy aparat.
Musisz więc podjąć najpierw decyzję, czy zostajesz czy nie. Trudno nam w sumie zgadnąć co Ci bardziej doskwiera – stary aparat, czy podstawowy 18-55. Moim zdaniem jednak przede wszystkim potrzebujesz inne szkło, albo co najmniej lepsze, np. Sigma/Tamron 17-50/2,8.
Nikon z 18-105 na pewno da lepszą jakość obrazu w trudniejszych warunkach, ale gorzej będzie z przeskoczeniem poziomu 18-105, bo w Nikonie raczej każde sensowne tele do sportu będzie droższe. Nadal zakładam (i nikt się nie sprzeciwiał) że konstrukcje 70-300 się w sporcie nie sprawdzą.
Jest jeszcze taka opcja, że kupię body np. z tym 18-105, a lepsze obiektywy mogę wypożyczać na ważniejsze wyścigi. Tylko czy opłaca się wtedy kupić np 7200 z 18-105 za te 3500-4000, czy np D5200 z tym samym obiektywem (może stały 50/1.8?) za mniejsze pieniądze i oszczędzać na lepsze szkła.
Patrząc na półkę cenową, która mnie interesuje, nie bardzo jest sens zostać na Canonie, bo chociaż obiektywy są tańsze, to jednak różnica w body (bazuję na testach z internetu) - gorszy af, praca w gorszym świetle itp. Chyba że jest jakiś dobry Canon w tej cenie, a ja źle oceniam testy?
Pracy AF korpusu nie sposób rozpatrywać bez konkretnego obiektywu. Choć matryce Nikona są fajne, to takie zdjęcia jak Twoje wolałbym robić z 400D + 70-200/4L niż z D7100/7200 + 18-105.
Tak, wiem ale widzę z doświadczenia, że nie zawsze warto pchać się w nowe rzeczy. Znam kilka osób którzy kupują, sprzedają, wymieniają swój sprzęt bez mała co roku lub częściej i non stop praktykują to na rzeczach używanych. Czasami im zazdroszczę, że w ten sposób przewinęło im się przez ręce tyle sprzętu. A tu człowiek tyle lat działa na wysłużonym 500D
70D mógłby stanieć, bo ze względu na swój AF przy filmowaniu jest naprawdę wart polecenia. Ale nie sądzę, żeby nowy zszedł znacząco poniżej 3000... To może używany......
Z ostatnim cashbackiem 70D kosztował mnie mniej niż 3000zł, więc wydaje mi się że gdy do sprzedaży wejdzie 80D to 70D może spokojnie mieć cenę poniżej 3000zł. A czy znacząco, czy nie znacząco, to już inna kwestia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10