Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja mam doublera Opticrona 2,5x czasem używam go do lornetki o powiększeniu 8x42 a czasem 10x43. Bez statywu ciężko coś obejżeć. Wolę go lunety o stałym powiększeniu luneta to Opticron HR GAed 66 z okularem o powiększeniu 27x.
Nikon SE, tak założyłem. O dziwo dobra lornetka ale z tym X2 jakoś nie za bardzo. Dużo lepiej jest z dachówką. Jakoś tak przypadkiem mam 2 hahahaha. Skwarka x2 można wkręcić zamiast muszli ocznej, niestety drogi w ch.... i większy ze względu na budowe.
Gaudemus może by ci sie sprawdził ( oczywiście tylko jeden, z dwoma za dużo czasu traci sie na ustawienie "poprawnej" kolimacji, a z zaokrąglonymi muszlami ocznymi jest to wręcz niemożliwe) jest mały i można tytke przytwierdzić do statywu np.
W przypadku w/w ważne by lornetka była bardzo ostra i miała jak najmniej AC, 8x42, 8x50, 10x50
Gaudemus druga sprawa luneta: kup dobrą , albo chociaż przyzwoitą. Ja turystycznie używałem Opticrona 52ED z okularem SDLv2 Lub HDR naprawde daje rade, a 665ED to już bajka.
[ Dodano: Sob 27 Lut, 2016 22:28 ]
HR GA ED piękna sprawa. Miałem proste GA z 40810 HDF 20x, gdyby nie AC miał bym pewnie do dziś.
[ Dodano: Sob 27 Lut, 2016 22:30 ]
Będzie nowy model 2,5x od Opticrona niedługo.
Booster UTA to dodatkowe urządzenie optyczne wzmacniające powiększenie lornetki lub lunety aż 2,5 razy. Do korpusu dobierany jest pierścień, który dobrze pasuje do okularu. Regulowana muszla oczna sprawia, że bardziej komfortowo obserwuje się przez taki wzmocniony zestaw choć jakość obrazu wyraźnie spada. Specjalny futerał ułatwia przechowywanie tego urządzenia do zadań specjalnych pośród innych przyrządów optycznych.
cena 850zł
Mam Olympusa 8x42 EXPS i boster lepiej mi pasuje do niej niż do Bushnela ellite 10x43.Wstyd się przyznać ale obraz jest ostrzejszy w olympusie może to powiększenie jest winne.A okular SDLv2 też posiadam ale go nie używam jakoś mi nie podchodzi.Mam Opticrona Hdf 809.
jacek sturski elite jest dość ostry,w sumie dziwne, tak jak u mnie AC w nikonie SE. Mostek ci się nie ugina w EXPS z UTA(nowsza czy starsza wersja muszli ocznych?).
Mysle że doubler trzeba dobierać i sprawdzać z lornetką.
SDLv2- moze dlatego ze jest duży?
To jest nowa wersja Olympusa z wykręcanymi muszlami. Nigdy nie zwracałem uwagi na mostek czy mi się ugina.Ja dubler kupiłem do lunety lecz po stwierdzeniu że pasuje do lornetki zacząłem go używać.Winny może być wiek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10