Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaka lornetke do 450zł
Autor Wiadomość
dolas 
Uczestnik

Wysłany: Czw 17 Mar, 2016   

Czyli o delta optical silver zapomniec i kupic nikon ex , myslałem ze miedzy tymi lornetkami nie ma az takiej ruznicy. Interesuje mnie jeszcze jak sie patrzy przez silvera , czy ktoś ja ma?

Reklama

Marlut 
Optyczny

Czytałeś test i opinie?
http://www.optyczne.pl/15...etki.html#oceny

dolas 
Uczestnik

Opinie sa różne , jedni wychwalaja , drudzy narzekaja , ogólnie to dziwią mnie jakie wymagania są stasiane lornetce za 400zł . Pewnie zeby sie chciało aby służyła ona jak najdłużej , ale niestety tak sie nie da , szczególnie w dzisiejszych czasach . Drogie markowe lornetki sie psuja i maja wady , wiec cóż wymagać od tych mniej markowych i tanich . Powiedzcie mi czy ta delta ma mostek okularowy z plastiku czy z jakiegos stopu metalu .

DAREK P 
Uczestnik

Mostek jest metalowy, natomiast nietrwałe jest mocowanie muszli ocznych. Do Silver daje jak na swoją cenę przyjemne obrazy. Odwzorowanie kolorów jest bardziej naturalne niż w Nikonie, gdzie obraz jest zażółcony. Poziom odblasków znacznie mniejszy w Silverze. Nikon natomiast ma mniejszy astygmatyzm przez co lepiej punktuje gwiazdy. Wydaje się że najlepszym wyborem byłaby EcotoneWP2, która łączy zalety Silvera i EX-a

dolas 
Uczestnik

Ale które bo sie zmieniło , kiedys było z regulowanymi muszlami i inaczej sie ustawiało dioptrie w prawym okularze , a teraz są stałe gumowe .

DAREK P 
Uczestnik

Wysłany: Pią 18 Mar, 2016   

Chodzi mi o te gumowe.

dolas 
Uczestnik

A co koledzy powiecie o lornetce delta optical Forest ll 10x42 , i jak się ona ma optycznie do Nikon ex i silvera.

Santre 
Entuzjasta

W tej cenie bardzo dobry wybór. Jedyna w tym towarzystwie dachówka dobra optycznie.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Wysłany: Sob 19 Mar, 2016   

Witam.

Nie ma co się zastanawiać. Polecę Ci również Nikona EX 8x40 bo go mam. Nie jestem wytrawnym obserwatorem ale ta lornetka nadaje się na fajny prezent. Chcąc mieć jakiekolwiek rozeznanie w sprzęcie a nie wydając wielkiej kasy kupiłem używaną DO Starlight 12x60. Lubię poobserwować nocne niebo:-) I szybko zobaczyłem różnicę. Obraz w Nikonie jest jaśniejszy i ostrzejszy.Każdy ma inne oko ale naprawdę nie będziesz się wstydził tego Nikona dając go w prezencie. Może Olympus 8x42 jest alternatywnym wyborem? Ale tej lornetki nawet nie dotykałem więc nie będę się rozpisywał.

dolas 
Uczestnik

Też się zastanawiałem nad nikonem ex 8x40 , ale solenizant podpytany powiedział ,że powiększenie preferuje powiększenie 10x.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

No to trzeba preferencje solenizanta uszanować.
Jednak 8x40 jest lżejsza od 10x50 i nieco mniejsza(poręczniejsza). A i kąt widzenia większy bo 8 stopni względem 6,5 w 10x50. Ale jak solenizant nie ma zacięcia do gwiazd to te 8 stopni chyba go nie kręci. Wspomniany Olympus waży jak pamiętam około 0,7 kg i to jest już świetny wynik bo w porównaniu do masy 1 kg to wyraźnie odczuwalna różnica.

dolas 
Uczestnik

Obiektyw moze byc 42 badz 40 , szkoda , ze nie ma ex 10x42.

Marlut 
Optyczny

Jest Olympus EXPS I w wariantach 8z42, 10x42, 12x50. Cała seria zdecydowanie lepsza od Nikona EX - poczytaj testy na tym portalu. Miałam 8x a teraz mam 12x, przed zakupem porównywałem w sklepie z Nikonem. Nawet początkujący zobaczy różnicę w jakości obrazu, materiałów i mechaniki. Olympus jest także mniejszy i lżejszy - warto samemu zobaczyć.

dolas 
Uczestnik

Olympusik piekny , ale przekracza mój budzet , który i tak zwiekszyłem. Patrzyłem przez 12x50 ekstra , i jakosc wykonania oraz wyglad ok.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Wysłany: Nie 20 Mar, 2016   

Wiecie co prawda jest taka że Nikon EX 10x50 to taki optyczny Golf. Dobry. Są w nim zakochani i są jego przeciwnicy. Ale tych drugich jest mniej.

Odpowiedz do tematu