Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie będę więcej tłumaczyć tego, że potrzebny jest mi obrotowy ekran (również do zdjęć), AF podczas nagrywania i nagrywanie w najwyższej jakości min. 15 minut. Tego potrzebuję i już.
Jest opcja, że sprzedam bratu Nikona razem ze wszystkimi obiektywami, więc Canon wchodzi w grę z póki co jednym obiektywem. Napewno na początku będzie to 50mm 1.8, bo bardzo lubię tego swojego Nikkora, później kupię coś szerokiego z zoomem.
Biorąc pod uwagę większy budżet, bardziej proponujecie Canona 750d, czy Nikona d5300? Cały czas biorąc pod uwagę filmowanie (wyświetlacz obrotowy, dotyk nie jest tu dla mnie znaczący).
Bardziej proponuję(my) tańszy 700D, a nawet 650D, bo nie odczujesz zbytnio różnicy na standardowym oprogramowaniu, za to jeśli będziesz chciała filmować bardziej pro i pokusisz się o Magic Lantern, to okaże się, że polecane modele są znacznie lepsze, np dlatego, że ...600D, 650D, 700D miał czytnik kart z szybkością 40MBps, a 750D i 760D już tylko 21MBps oraz nie są stabilne z tym oprogramowaniem.
Jeśli będziesz kupować 50mm f/1.8, to nie kupuj modeli II tylko STM.
Dziękuję Wam bardzo za rady. Czytam o możliwościach ML i podoba mi się coraz bardziej. Teraz tylko podjąć decyzję.
Myślę tylko o tym, czy 700d nie jest znacząco gorszy od 750d, on ma chyba gorszą matrycę ( ), AF, rozdzielczość. Jeśli mam wybierać miedzy d5300 a 700d to biorę Nikona, jeśli d5300 a 750d to mam już dylemat, zwłaszcza po tym co napisał Wojmistrz, chociaż jeśli dzięki ML można nagrywać lepsze wideo na 700d...
Czemu to musi być takie trudne.
Osobiście przy takim dylemacie kupił bym 650D żeby zaoszczędzić kasę na inne szkła. Różnice między 650D a 700D są raczej kosmetyczne, a 750D/760D to pomimo większej ilości pikseli, nie dają zauważalnie lepszego obrazka.
Czyli generalnie 650D, czy 700D będą lepsze, jeśli chodzi o nagrywanie (i fotografię?) z ML niż parametrami lepszy D5300? Czy ktoś z Was miał okazję popstrykać/ponagrywać trochę którąś z tych lustrzanek (650d, 700d, 750d, d5200, d5300)?
[ Dodano: Czw 31 Mar, 2016 20:40 ]
Mówiąc głośno sama do siebie przez cały dzień, zamęczając wszystkich wokół i mojego biednego już męża, jestem bardziej przekonana do Canona 700D, ze względu na Magic Lantern. Oglądałam co potrafi funkcja HDR, pułapka ostrości, wyświetlanie ducha, stack focus, interwalometer i cała reszta, która może być bardziej przydatna od większej ilości pikseli w D5300. Widziałam też porównania D5300 z 700D, jeśli chodzi o filmy i ja nie widzę żadnej różnicy, aczkolwiek nie wiem jak będzie w przypadku zdjęć na "porównywalnym" obiektywie.
[ Dodano: Pią 01 Kwi, 2016 14:13 ]
Żeby utrudnić mi wybór, Nikon właśnie ogłosił nowy cash back i na D5300 jest 250zł zwrotu.
[ Dodano: Pią 01 Kwi, 2016 20:33 ]
Mąż namawia mnie jeszcze na D5500 "bo dotykowy wyświetlacz się przyda i więcej Mpix". Z tym wyświetlaczem to trochę mi obojętne, ale mąż twierdzi, że lepiej będzie się łapało ostrość dotykiem przy kręceniu na statywie niż obiektywem/strzałkami, bo nie będzie się ruszał aparat.
Poza tym oglądałam porównania D5300 z 700D i w wielu filmikach na YouTube mówi się, że Nikon jest lepszy, bo: lepiej łapie pod słońce, ma mniej szumów, lepszy kontrast i autofokus. Widziałam różnice w zdjęciach i była dość znacząca na korzyść Nikona, jeśli chodzi o nagrania to pół na pół, raz Nikon lepszy, raz Canon. Wiem, że to tylko youtube-owe testy, ale jednak coś tam pokazują. Głośność autofocusa wydaje się być w obu zbliżona, jeśli chodzi o filmowanie, choć podobno Nikon jest głośniejszy.
[ Dodano: Sob 02 Kwi, 2016 09:33 ]
Kontynuując dalsze rozważania i nawiązując do porównań Nikona i Canona.
O ile D5300 wypada ciut lepiej od 700D, jeśli chodzi o jakość nagrań to D5500 ma naprawdę dziwaczną obsługę. Ergonomia faktycznie kuleje, wychodzenie z lv, żeby zmienić ustawienia i wyłączający się tryb seryjny po zrobieniu jednego zdjęcia to jest jakieś nieporozumienie. Dlatego w tym zestawieniu wygrywa Canon 700D, ale... Bardziej mnie 750D ze względu na lepszy AF, ilość pikseli. Super jest to, że ustawienia zmieniać można w trybie lv, no i funkcjonalność przycisków na obudowie w porównaniu do D5500. Minus to to, o czym pisał Wojmistrz - zapis na kartę i ML, ale w przypadku tego drugiego to czy czasem nie jest tak, że ML powstanie na 750D?
Jak już kupować aparat to kupić coś, z czego będę zadowolona przez najbliższe lata, coś czego nie będę chciała zmieniać, tylko dokupować szkła. Dlatego chcę podjąć jak najlepszą i świadomą decyzję. Jeśli macie jeszcze jakieś spostrzeżenia dotyczące np. Canona 750d, wady, zalety, własne przemyślenia, będę wdzięczna. Bardzo pomogliście mi spojrzeć szerzej na wybór aparatu.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 02 Kwi, 2016
kas napisał/a:
Jak już kupować aparat to kupić coś, z czego będę zadowolona przez najbliższe lata
Zdziwił mnie ten akapit o wyłączającym się trybie seryjnym , może lepiej więc wybrać nieco wyższy model? Aż nie chce mi się wierzyć że takiego "babola" w korpusie strzelili - może to kwestia jakichś ustawień w podmenu.
kas, a ostrzyć chcesz sama czy chcesz pracować z AF podczas filmowania? Jeśli to drugie, to warto obejrzeć testy, jak to pracuje. I jeszcze jedna sprawa, zobacz sobie testy z obiektywami STM.
No niestety wszyscy narzekają na ten tryb seryjny. Jest "lepszy" model z obrotowym wyświetlaczem?
Wojmistrz, raz tak, raz tak. Canon lepiej radził sobie z ostrzeniem automatycznym niż Nikon, nie pulsuje tak bardzo przy małych oddaleniach obiektu od aparatu, przynajmniej z tego co widziałam na filmikach, jak będzie naprawdę to się okaże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9