Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Korekta zdjęć
Autor Wiadomość
mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Nie 27 Kwi, 2008   

moon, ma racje, każdy ma inne preferencje i przyzwyczajenia. Najpier Trial, potem należy wydać pieniądze- z głową!

Reklama

igorax 
Rozmowny
vast

do raw w przyp. Canona to DPP + PS:cs2/3 + próbuje Lightroom, ale nie mogę się przekonać.

arietiss 
Optyczny
arietiss

moon napisał/a:
Arietiss na początku najlepiej korzystać z wersji próbnych, triali, jak porównasz kilka programów sam będziesz wiedział, co Ci najbardziej pasuje.
Chociaż można przeczytać w sieci i porady w stylu... Pierwszym programem jaki należy posiadać jest program do ściągania torrentów. Potem pozyskanie każdego programu stanie się proste.

Tak wiem! Właśnie tak robię i mam już niezłą kolekcję programów u siebie... Ale dobrze wiedzieć na co zwrócić baczną uwagę.

Allan 
Maniak

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2008   

Baczniejsza uwage to musisz zwrocic na to aby nie publikowac takich zdjec a zwlaszcza nie sprzedawac materialow edytowanych na programach zdobytych nielegalnie bo "przyjda i kolbami w drzwi zalomoca" :???:

igorax 
Rozmowny
vast

Allan napisał/a:
Baczniejsza uwage to musisz zwrocic na to aby nie publikowac takich zdjec a zwlaszcza nie sprzedawac materialow edytowanych na programach zdobytych nielegalnie bo "przyjda i kolbami w drzwi zalomoca" :???:

....jak na filmie produkcji USA.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Do sprzedaży zdjęć się nie szykuję (za wysokie progi...). :wink: Na razie i tak używam DPP, ale widzę w nim pewne wady i dlatego szukam czegoś lepszego. Trudno by było kupować 3-4 programy po kilkaset złotych, żeby sobie wybrać ten leżący!

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 29 Kwi, 2008   

Wszystko zależy od tego, jak ustawiacie aparat - robiąc JPGi, zawsze zjeżdżam z kontrastem i nasyceniem, poniżej poziomu zerowego proponowanego przez producenta, ostrość najczęściej zostawiam na "zero", ale mój aparat akurat nie wyostrza zbyt mocno na takich ustawieniach. Takie zdjęcia nie są gotowe do pokazania prosto z aparatu - one są niejako podstawą do szybkiej, standardowej obróbki w PS, typu Levels/Curves, ewentualne kadrowanie, czy lokalne kontrasty, skalowanie, wyostrzanie. To są operacje które wykonuję niemal na każdym zdjęciu rutynowo.
Trochę inaczej wygląda sprawa z RAW-ami, bo tutaj często korci mnie by już RAW-a podostrzyć, czy odszumić, a już na pewno rozcięgnąć histogram i skorygować krzywe... Chociaż i tak później to zdjęcie ląduje w Photoshopie, który jest dla mnie bardziej naturalnym środowiskiem pracy niż jakikolwiek program do RAW-ów...

komor 
Moderator

Jaad75, dla mnie Photoshop też jest trzecią ręką, bo używam go od wielu lat, ale łatwość, skuteczność i jakość, jaką dają mi proste hebelki w Lightroomie czasem mnie po prostu powala. Daje znać o sobie praca bezpośrednio na RAW-ach, z uwzględnieniem specyfiki matrycy. Poza tym narzędzia w LR są dobrane pod kątem potrzeb fotograficznych (korekta niedoświetleń, światło wypełniające, itd.), a Photoshop ma nieco inne korzenie. Oczywiście aktualna wersja CS3 ma wiele fotograficznych udogodnień (których nie ma w LR), ale to już bardziej narzędzie graficzne niż fotograficzne, tzn. o jeden stopień wyżej (i o wiele wyższa cena).
Praca z 16-bitowymi TIFF-ami o pełnej rozdzielczości w Photoshopie potrafi być udręką, tymczasem Lightroom oferuje to samo, ale bez gigantycznych plików i liczenia wszystkiego full-res za każdym razem. Do sprawnego operowania na RAW-ach (pod warunkiem, że nie potrzebujemy typowo graficznych narzędzi, takich jak maski i warstwy) – dla mnie Lightroom jest super.
Pozostałe jego pozytywne cechy opisywałem już w osobnym wątku o edycji RAW, więc nie będę się powtarzał.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tyle, że widzisz, ja z przyzwyczajenia zawsze tworzę warstwy, przełączam widoki, zmieniam przezroczystości, tryby mieszania itp. Dla mnie praca w Lightroomie jest wolniejsza i mniej intuicyjna, ale wiem, że to kwestia nieporównywalnie dłuższej photoshopowej praktyki... Zawsze w którymś momencie grzebania w Lightroomie przychodzi moment, że eksportuję tiffa do PS i dopiero wtedy mam pewność, że zdjęcie wygląda optymalnie - IMHO, zawsze po przejściu przez PS wygląda lepiej, niż z samego Lightrooma. Poza tym, bardzo brakuje mi w Lightroomie np. obsługi krzywych dla poszczególnych kanałów, prawdziwego USM-a, czy choćby wygodnego Photoshopowego resize'u, czy eksportu zdjęć do zadanych rozmiarów (w KB) z możliwością ostatecznego wyostrzenia w docelowej rozdzielczości - bez tego nie jest to dla mnie pełne narzędzie fotograficzne...

arietiss 
Optyczny
arietiss

Zastanawia mnie tylko kiedy wykraczamy z obszaru fotografii? To przerażające ile można zrobić za pomocą operacji czysto elektronicznych i programowych. Może dojdzie do tego, że zdjęcia bedzie się robić byle jak, bo i tak wszystko poprawi soft? A może wręcz stworzy...? Może już wkrótce nie trzeba będzie wcale nic fotografować...? Ciekawe czy to do tego zmierza...?
To takie luźne rozmyślania filozoficzne! Bo oczywiście soft jest nieoceniony i pomocny! Ale gdzie jest granica...? Tu chyba każdy sam musi zdecydować! :mrgreen:

mavierk 
never knows best

jaad75 napisał/a:
Poza tym, bardzo brakuje mi w Lightroomie np. obsługi krzywych dla poszczególnych kanałów, prawdziwego USM-a, czy choćby wygodnego Photoshopowego resize'u, czy eksportu zdjęć do zadanych rozmiarów (w KB) z możliwością ostatecznego wyostrzenia w docelowej rozdzielczości - bez tego nie jest to dla mnie pełne narzędzie fotograficzne...
dlatego dla mnie tandem PS + LR na prawde daje rade :)

arietiss 
Optyczny
arietiss

W końcu to bracia! Uzupełniają się!

MM 
GORSZY SORT POLAKA

jaad75 napisał/a:
Tyle, że widzisz, ja z przyzwyczajenia zawsze tworzę warstwy, przełączam widoki, zmieniam przezroczystości, tryby mieszania itp. Dla mnie praca w Lightroomie jest wolniejsza i mniej intuicyjna, ale wiem, że to kwestia nieporównywalnie dłuższej photoshopowej praktyki... Zawsze w którymś momencie grzebania w Lightroomie przychodzi moment, że eksportuję tiffa do PS i dopiero wtedy mam pewność, że zdjęcie wygląda optymalnie - IMHO, zawsze po przejściu przez PS wygląda lepiej, niż z samego Lightrooma. Poza tym, bardzo brakuje mi w Lightroomie np. obsługi krzywych dla poszczególnych kanałów, prawdziwego USM-a, czy choćby wygodnego Photoshopowego resize'u, czy eksportu zdjęć do zadanych rozmiarów (w KB) z możliwością ostatecznego wyostrzenia w docelowej rozdzielczości - bez tego nie jest to dla mnie pełne narzędzie fotograficzne...

A takie "normalne" zdjęcie to jeszcze potrafisz zrobić? Bo jak czytam co tam popisałeś to o większości kwestii pojęcia chyba nie mam... Ja pokazałem co wychodzi mi bezpośrednio z aparatu, może też coś zapodasz?

arietiss 
Optyczny
arietiss

Właśnie MM! O to mi chodzi! A gdzie tu robienie dobrego zdjęcia? Pstryknąć byle jak, a potem siedzieć i miksować? Gdzie kończy się fotografia, a zaczyna informatyka? Gdzie sztuka... :roll:

MC 

Ja sie z tym wszystkim zgadzam, co pisze tutaj wiele osob o granicy grafiki komputerowej i fotografii.
Jestem cieniutki z programow graficznych, dlatego staram sie robic zdjecie tak, zeby nie bylo potrzeby jej obrabiania. Bo sie na tym nie znam. Tak zwyczajnie, poprostu.
A potem ktos naoglada sie zdjec w roznego rodzaju galeriach internetowych, kupi aparat i sie dziwi, ze jemu takie zdjecia wyjsc nie chca.

Odpowiedz do tematu