Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 5D Mark III vs Pentax K-1
Autor Wiadomość
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2016   

Cytat:
Póki co środkowy punt mi nic nie mówi

Jest czuły, celny, a przy tym szybko AF działa.
Ostrzysz na dany punkt/cel/obiekt i nie naciskając spust do końca, przekadrowujesz lekko wg. potrzeby i robisz zdjęcie.

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 27 Kwi, 2016   

Wybierajcie sobie canony i nikony , ja czekam na K-1. Możliwe że go sobie sprawię.
Preskaler napisał/a:
wszyscy profesjonalni fotohrafowie, którzy w przeważajacej większosci używaja Canona lub Nikona?

Co do wyborów profesjonalistów , komuś się zapomniało że oni już od dawna używają Pentaxów 645 a nie tylko c i n , a poza tym roztargnienie kazało mu zapomnieć że to pierwszy Pentax FF po analogach... :lol:

muzyk 

Wysłany: Sro 27 Kwi, 2016   

Cytat:
Możliwe że go sobie sprawię.

Omg! Nie wiadomo, czy forum to utrzyma :zalamany: :lol:

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Czw 28 Kwi, 2016   

Andrzej.M. napisał/a:

Co do wyborów profesjonalistów , komuś się zapomniało że oni już od dawna używają Pentaxów 645 a nie tylko c i n
I tu też jest problem, bo profesjonaliści zazwyczaj wybierają aparaty średnioformatowe Mamiya/Phase One lub Hasselblad.

Andrzej.M.
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
czy forum to utrzyma

Nie ma mowy! Zresztą K-3 II już trudno znosi, dlatego rzadko zaglądam żeby całkiem nie padło... :lol:

Wojmistrz napisał/a:
I tu też jest problem,

Możliwe że twój... :zalamany: :lol:
Ty chyba żadnego z nich... :wink:

Wojmistrz 
Obserwator

Andrzej.M., ilu znasz posiadaczy 654D lub 654Z? Ja osobiście od dawna poluję na zetkę, ale tych kilku moich znajomych, fotografujących ML, używało wyłącznie wspomnianych firm i... do dziś większość wycofała się głownie do Nikonów D810.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2016   

komor napisał/a:
Canon 24-70 f/2.8 USM L II, a do tego Canon 70-200 f/2.8 USM L II. Obydwa doskonale uniwersalne i nadają się do fotografowania ludzi, szczególnie ten drugi. :)
Taniej wyjdzie K-1 z odpowiednimi Pentaksami. :P
muzyk napisał/a:
Ze środkowym punktem, czułym od -3EV (w 5DIII od -2EV) da się wiele zrobić.
Wszystkie punkty w K-1 są czułe od -3EV, a nie tylko środkowy...
muzyk napisał/a:
Ostrzysz na dany punkt/cel/obiekt i nie naciskając spust do końca, przekadrowujesz lekko wg. potrzeby i robisz zdjęcie.
Tyle lat i dalej ten sam błąd... :razz:
Wojmistrz napisał/a:
I tu też jest problem, bo profesjonaliści zazwyczaj wybierają aparaty średnioformatowe Mamiya/Phase One lub Hasselblad.
Zazwyczaj? Statystyki proszę...
Z tego, co widziałem, statystyki takiego Hasselblada są bardzo marne...

muzyk 

Cytat:
Wszystkie punkty w K-1 są czułe od -3EV, a nie tylko środkowy...
Nie pisałem o k1... tylko 6D.
jaad75 napisał/a:
Tyle lat i dalej ten sam błąd... :razz:

Ach! Tzn?

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Nie pisałem o k1... tylko 6D.
A ja o K-1 vs 6D (i 5DIII przy okazji).
muzyk napisał/a:
Ach! Tzn?
Przekadrowywanie z centralnego i ostrzenie pod spustem... :razz:

Wojmistrz 
Obserwator

jaad75, a ilu znasz tych z 645D/Z?

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Przekadrowywanie z centralnego i ostrzenie pod spustem... :razz:
Tzn... że samo przekadrowywanie szczęciem nie jest, bo najlepiej jednak inne punkty AF wybrać.
jaad75 napisał/a:
A ja o K-1

To wiadomo. Piszcząc o -3EV w 6D niczego nie sugerowałem w stosunku do k1 przecież - tak jak by to z Twoich trzech kropek na końcu zdania wynikało.
:razz:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz napisał/a:
jaad75, a ilu znasz tych z 645D/Z?
Osobiście? Jednego z 645D. "Internetowo" co najmniej kilku, a jakoś nieszczególnie kolekcjonuję tego typu "znajomości".

WojciechW 
Optyczny

Chciałbym prosić Kolegę Moderatora o usunięcie mojego poprzedniego wpisu podpisanego z rozpędu pełnym nazwiskiem.

Cóż - skleroza ponoć nie boli.

Z góry dziękuję i przepraszam za zamieszanie, którego byłem powodem.

WojciechW

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 30 Kwi, 2016   

WojciechW, usunięte. A tak przy okazji, to nie ma sensu podpisywać się ręcznie pod każdym postem, skoro tuż obok jest awatar i podany nick. Przynajmniej zmniejsza się ryzyko pomyłki. :)

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Maj, 2016   

Cóż - na testy K-1 jeszcze trochę poczekamy, na razie realnie możemy sobie porównać K-3II jako najbardziej podobny - choć niestety nie pełnoklatkowy. Choć przy zastosowaniu technologii Pixel Shift Resolution System rozdzielczość jest wyjątkowo dobra, oczywiście rozpiętość tonalna i barwna również. Nawet na wysokim ISO. Miałem przyjemność porównać ze zdjęciami z 5DsR i wynik był więcej niż zadowalający. Ale to tylko w niektórych sytuacjach da się zrobić. Tam gdzie można postawić aparat na statywie. Chociaż zdarzało mi się już zrobić takie zdjęcia z ręki.
Co do punktów AF - nie mogłem znaleźć informacji - ale mam wrażenie że również w K-3II wszystkie punkty krzyżowe mierzą od -3 EV - ale kol. Jaad pewnie mnie poprawi.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Wto 03 Maj, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu