Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 17 Lip, 2016
Pomoc przy wyborze aparatu Nikon D5500 vs Nikon D7100 vs Can
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 24 Lip, 2016   

Sprawdzić w sklepie? żartujesz! Masz gwarancję i ewentualnie możesz odesłać do serwisu.
Jak się boisz - to za podobne pieniądze kupisz Pentax K-5II albo jak dołożysz -K-3 ... Z Sigmą 17-50 równie dobre. Jak nowa - można razem z korpusem do kalibracji wysłać (gdyby wykraczała poza regulację w body).

Reklama

DawiD1886 
Nowy
DawiD

Wysłany: Pon 25 Lip, 2016   

Witam.
Dziękuje wszystkim za pomoc i za odpowiedzi.

Czy Nikon D7100 + Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM/Nikon – będzie w moim przypadku najlepszym wyborem?
Na początku mojej przygody z fotografią chcę mieć w miarę uniwersalny obiektyw (wiem że co jest do wszystkiego to jest do niczego), ale może jednak nie do końca tak jest.

Czytam i czytam różne opinie, komentarze na temat tej Sigmy i nie ukrywam że trochę jej się obawiam. Jest wiele osób które ją chwalą ale jest też spora liczba która narzeka na ten obiektyw. Zgłupiałem już…….

Czy do kwoty ok 1500-1700 zł to jest najlepszy „uniwersalny” obiektyw?
Z czystym sumieniem możecie go polecić?

Pozdrawiam DawiD :wink:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Lip, 2016   

DawiD1886 napisał/a:
do kwoty ok 1500-1700 zł to jest najlepszy „uniwersalny” obiektyw?

Z pewnością tak. Wystarczy że spojrzysz na wyniki testów i porównasz z wynikami obiektywów stałoogniskowych - tych budżetowych rzecz jasna. Lepiej to tylko Sigma 18-35/1,8 Art - ale to kwota 2x większa. I zakres jak widać mniejszy.

[ Dodano: Wto 26 Lip, 2016 10:35 ]
DawiD1886 napisał/a:
spora liczba która narzeka na ten obiektyw.

Podejrzewam ze to ci, którzy narzekają zamiast robić zdjęcia , albo zamiast dokupić USB dock czy wysłać szkło z korpusem do kalibracji (jeśli sami nie potrafią). Albo jeszcze inni - którzy gdzieś widzieli może nawet w ręce mieli ale zawsze wynajdą jakieś "wady" ... Jak np - no fajne ale ciężkie (jakby grubas mógł być lekki - no fizyka panie! ). Albo... tacy co jak coś nie jest takie jak ich wyobrażenie czy przyzwyczajenia - to od razu jest "be"... Bo rzetelnych argumentów przeciw nie widzę. Może jakieś drugorzędne - że puszka nie daje wsparcia - jak nie Sigma - to jasne że nie daje, bo daje tylko firmowym szkłom. Za to programy do obróbki dają. Że rzeczywiście nie zawsze puszka współpracuje z konkretnym szkłem - fakt rzadko ale się zdarza - tyle że bywa tak i ze szkłami markowymi. Dlatego warto jeszcze przed zakupem i w trakcie wypróbować kilka szkieł albo puszek. Pożyczyć naładowaną baterię by można było sprzwdzić czy ostrzy tak samo w to samo miejsce na normalnym AF i w trybie LV i tak sprawdzić dla każej ogniskowej.Jeśli tak to nie powinno być problemu z FF czy BF. To sytuacja idealna. Zwykle sklepy sprzedające Sigmę są "pro centrum" i mają tester do obiektywów (do sprawdzania FF/BF) i jakieś statywy. Kupjąc sprzęt za kilka tysięcy możesz na takim urządzeniu (na razie bez pstrykania) zestaw szkło/body przetestować porównując ostrzenie w LV do tego fazowego. Powinny się w miarę pokrywać, Jesłi jest błąd to powinien być podobny dla wszystkich ogniskowych. Jeśli nie jest - to trzeba albo zmienić szkło albo od razu wysłać do sigmy na kalibrację. Jeśli jest błąd ten sam ale nieduży- to może wystarczy zmienić puszkę by go zlikwidować albo ustawić mikrokalibrację - tyle że to już po zakupie - bo klapnąć ze 20 razy w sklepie nie pozwolą. :0

DawiD1886 
Nowy
DawiD

Witam. Dziękuje za odpowiedź.
Czyli mam rozumieć że z czystym sumieniem polecasz - Nikona D7100+ Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM/Nikon i że to będzie najlepszy wybór?

Pozdrawiam :wink:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Sigmę tak - mam tę droższą i musiałem ją skalibrować i używam z Pentaxem K-3II.
Co do Nikona - pewnie wolałbym 7200 albo Pentaxa ale to już Twój wybór.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Ja mam ten zestaw i te "wady" dla mnie w ogolę nie mają znaczenia.
Dla niektórych nie do zaakceptowania bo "przecież płacą" pełną cenę i chcą mieć...
Jak dasz rade z budżetem na D7200 to się nawet nie zastanawiaj nad d7100.

DawiD1886 
Nowy
DawiD

Witam. Kolego budżet na D7100 jest już naciągnięty na maxa, wiec o D7200 mogę zapomnieć.

Czyli kolego matys masz zestaw D7100 + Sigma 17-55? i jesteś z niego zadowolony?

Także Panowie D7100 to już max kwota jaką mogę przeznaczyć.

Pozdrawiam

komor 
Moderator

Andrzej.M. napisał/a:
Podejrzewam ze to ci, którzy narzekają zamiast robić zdjęcia , albo zamiast dokupić USB dock czy wysłać szkło z korpusem do kalibracji

Ta Sigma nie współpracuje jeszcze z dokiem.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 27 Lip, 2016   

Skąd ta pewność?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Andrzej, doucz się, dokształć na stronie Sigmy to będziesz wiedział skąd ta pewność :twisted:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Sam się doucz... nauczyciel się znalazł... :lol:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Nie, byle ...... będę pisał, mijające się z prawdą. :zalamany:

DawiD1886 
Nowy
DawiD

Witam.
To ja już nie wiem...

Brać Nikona D7100 + Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM/Nikon? czy nie?

Pozdrawiam :)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja bym brał. Jak kasa nie pozwala na więcej to trzeba brać. :grin:

komor 
Moderator

Andrzej.M. napisał/a:
Sam się doucz... nauczyciel się znalazł...

Odpowiedź godna dorosłego człowieka… Więc, jednak doucz się, drogi Andrzeju:

http://www.sigma-global.c...ories/usb-dock/
http://www.sigma-global.c...ories/usb-dock/

Odpowiedz do tematu