Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja dzisiaj sprawdziłem w MM z ciekawości, FZ18 ten z półki miał 1.05.
Sprawdzamy tak:
1. Wyłączamy aparat : OFF
2. Pokrętłem wybieramy : P :
3. Naciskamy JEDNOCZEŚNIE przyciski : AF makro/Focus oraz strzałkę w górę
4. Trzymając te dwa przyciski włączamy aparat: ON
5. Przekręcamy pokrętłem na Playback zdjęć - zielona strzałka.
6. Jeśli nie mamy żadnego zdjęcia - trzeba go zrobić.
Jeśli zdjęcie jest - naciskamy jednocześnie:
AF macro/focus i strzałkę dolną.
7. Pojawią się niebieskie napisy:
0010:0000
DMC-FZ18 : 4014
To 1 cyfra symbolizuje jaki mamy soft:
jeśli jest tu 4 to mamy 1.04
jeśli jest 5 to jest 1.05
Dziękuje za wszystkie wskazówki i podpowiedzi.
Zachęciliście i zainteresowaliście mnie Panasonic-iem FZ18, tym że ma nie tylko zoom większy od FZ8 ale dodatkowe funkcje oraz lepsze tryby auto.
Panasonic FZ50 to trochę inna półka cenowa więc odpada.
Canon S5 ciągle jest moim faworytem ale jego przewaga nad FZ18 jest minimalna
Nikon P80 wygląda i zapowiada się ciekawie ale musiał bym go "obmacać" i zobaczyć trochę więcej zdjęć oraz poczytać opinie użytkowników.
W przyszłym tygodniu pojadę do któregoś z dużych sklepów RTV i chciał bym obmacać oraz zobaczyć włączonego każdego z faworytów czyli FZ18 i S5.
Koniecznie muszę wziąć Żonkę żeby sprawdziła czy jej dobrze leży w rączce
Czy mogę liczyć na jakieś jeszcze wskazówki od ekspertów ?
Dobry wieczór
proszę o podpowiedź, jaki kompakt wybrać (około 2000zł). Liczy sie przede wszystkim jakość zdjęć i możliwość rozwijania się w fotografii, czyli pełny manual. Czy o czymś zapomniałam?
PS O lustrzance pomyślę w przyszłości - na pewno. Na razie kompakt.
[ Dodano: Czw 03 Lip, 2008 01:13 ]
Jeśli za późno, wrócę do tematu jutro.
Dziękuję
Biorę też pod uwagę PowerShot G9, Leica D-LUX 3 oraz Nikon CoolpixP1 lub P3 a może jeszcze coś innego? Chciałabym usłyszeć również opinie na temat tych aparatów. Przypomnę, że najważniejsza jakość zdjęć i możliwość ręcznych ustawień.
Ale zaznaczam, że obawiam sie o moje postępy w nauce fotografii. jednak po cichu też myślałam o czyś takim jak nikon D40X. ale powiedz, czy zaproponowany przez Ciebie zestaw nr 3 będzie dobry do portretu, martwej natury i makro będzie porównywalne jak w dobrym kompakcie, a jeszcze przyroda da się jako tako uchwycić? Na taki zestaw mogę wydać o 500 więcej czyli 2500, ale ani grosza więcej. Co w takim razie będzie bardziej wszechstronne: porządny kompakt czy ubogi w obiektywy zestaw z lustrzanką nikon D40X? Wiem, że to może być głupie pytanie, ale co mnie będzie bardziej ograniczało dobry kompakt czy taki zestaw
[ Dodano: Czw 03 Lip, 2008 12:54 ]
Może ktoś podpowie: dobry kompakt czy Nikon D40 z drobnymi szkiełkami?
Ale zaznaczam, że obawiam sie o moje postępy w nauce fotografii. jednak po cichu też myślałam o czymś takim jak nikon D40X. ale czy zaproponowany zestaw nr 3 - Nikon D40 + Nikkor 18-55 i Nikkor 50-200 będzie dobry do portretu, martwej natury i makro będzie porównywalne jak w dobrym kompakcie, a jeszcze przyroda da się jako tako uchwycić? Chodzi o to jak wypadną efekty fotografowania dość zaawansowanym kompaktem i Nikonem D40 lub D40X z delikatnymi szkłami. Na taki zestaw mogę wydać o 500 więcej czyli 2500, ale ani grosza więcej. Co w takim razie będzie bardziej wszechstronne i zarazem zadowalające: porządny kompakt czy ubogi w obiektywy zestaw z lustrzanką nikon D40X? Wiem, że to może być głupie pytanie, ale co mnie będzie bardziej ograniczało dobry kompakt czy taki zestaw.
Kobito!!! Jeżeli masz te 2500 na wydanie to wcale nie musi być ubogi w obiektywy aparat, zresztą olympusy mają bardzo dobre jakościowo obiektywy kitowe (te w zestawie) Lustrzanka zawsze da Ci bez porównania lepszej jakości zdjecia niż hybryda (nawet najlepsza). Mając na wydaniu takie 2500 to (osobiście) brałbym np. Olympus E510 + ZD 14 - 42 i ZD 40 - 150 (czyli dual kit) za ok 2000 PLN i do tego dokupiłbym lampę zewnętrzną np TUMAX 386AFZ za ok 500 PLN. Albo: Nikon D60 i jakieś kitowe obiektywy... Wrzuć temat na skąpca lub ceneo - na pewno coś znajdziesz w tym zakresie cenowym. A to, że jest w zestawie z body jako kit nie musi wcale oznaczać, że jest to beznadziejny zestaw A teraz sprawa najważniejsza: nie jesteś ograniczona zakresem ogniskowych a to znaczy, że jeżeli stwierdzisz, że potrzebujesz szerszego kąta np. 14mm - to poprostu dokupujesz taki obiektyw, stwierdzisz, że potrzebujesz zrobić zdjęcie osy latającej koło sąsiedniego bloku to kupujesz obiektyw o zakresie 600mm, a w hybrydzie - nawet najlepszej i najdroższej - skazana jesteś tylko na obiektyw zamontowany fabrycznie, można kombinować konwentery i przejściówki ale to są półśrodki niestety
Jeżeli faktycznie postanowiłaś rozwijac się w fotografii, to nie masz co się obawiać lustrzanek - na początek zawsze można korzystać z automatyki i programów tematycznych - dokładnie tak samo jak w hybrydach
To już jestem pewna, że lustrzanka (przynajmniej w tym momencie . Cały czas krążyłam wokół firm Nikon i Canon, ale często wspominacie właśnie Olympusa i biorę go pod uwagę, jednak pomyślmy jeszcze trochę. Ciekawi mnie, czemu mówicie o 510 a o 520 nie.
Bo 520 to nowość i w stosunku do 510 to raczej są to różnice kosmetyczne a podnoszace cenę aparatu niestety, dlatego właśnie skupic się lepiej na zakupie takiego 510+dual kit (dwa obiektywy) + lampa zewnętrzna, niz 520+kit (pojedyńczy obiektyw) i nic więcej Powrzucaj np na skąpca te dwa modele to zobaczysz różnicę cenowa poszczególnych zestawów Wejdź do jakiegoś sklepu i-netowego i poczytaj specyfikację 510 i 520 (tylko, żeby to obydwa były w tym samym sklepie) zobaczysz jak niewiele się różnią specyfikacje obydwóch modeli
Kiedy już prawie zdecydowałam się na zakup Olympusa E510 okazało się, że w pobliskim sklepie (co prawda w komputerowym) mają w promocji za około 2500 zestaw: Nikon D60 + 18-55, 55-200VR + torba + lampa błyskowa, ale nie wiem jaka. Właściwie i olek i nikon w podobnych zestawach i cenach. I co wybrać? Chciałoby się fotografować wszystko, jednak najbardziej portret, martwa natura, jakieś drobiazgi - może makro...
No to masz małą zagwózdkę Najlepiej idź do sklepu, weź obydwa aparaty do ręki, pooglądaj, zobacz który lepiej Ci leży w dłoniach i go weź - wybór należy do Ciebie Będzie dobrze cokolwiek Weźmiesz - będziesz zadowolona Wszak na początku Chciałaś hybrydę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9