Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesiadka z Fuji S100fs
Autor Wiadomość
mankitifika 
Nowy

Wysłany: Czw 01 Wrz, 2016   

Dziś poszedłem do salonu przymierzyć się do Canona 760D i już go zabrać ze sobą, ale na starcie dostałem od sprzedawcy serię pytań. Powiedziałem, że nie zarabiam na zdjęciach i nie zamierzam tego robić. Chcę po prostu mieć zajęcie na tym nudnym świecie, żeby oderwać się czasami. Z czego wynikło, że sprzedawca zabronił mi kupować lustrzanki.
Lustrzanki są bee, bo to profesjonalny sprzęt, ciężki i nie wygodny, bezlusterkowce są lepsze, w lustrach są słabiej wykonane obiektywy i gorzej kręcą filmy. Jeżeli już mam brać lustro to tylko pełną klatkę. Nie dał mi dojść do słowa, że wolę trzymać coś pewnie, mimo że jest ciężkie. Nie kręcę filmów.
Ogólnie kazał mi brać Fuji xt10, ale nie z ciemnym kitem, tylko z jaśniejszym (2.8), który kosztuje ponad 1000zł więcej. Zapytałem o stałki. Pogrymasił i zaczął nowy temat.
Z tego co wynalazłem na necie to ciekawsza stałka to 35/1.4, ale kosztuje dwa klocki.

Czy ja źle myślę, czy faktycznie kupić bezlusterkowca z kitem 16-50/3.5-5.6, niż lustro 760d z kitem i 50/1.8stm?

Wiem, że to dział lustrzanek. Post średnio na miejscu. :???:

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

mankitifika napisał/a:
Nie kręcę filmów
Pod zdjęcia lepsze są lustrzanki Nikon i Pentax. Canon 760d to lepiej pod filmowanie. Korpusy lustrzanek budżetowych lepsze są w Pentaxie. I mają 1/6000s i orzyciski funkcyjne i dwie rolki do bezpośredniego sterowania parametrami. Taki Pentax K-50 - z racji pojawienia się następcy (K-70) jest wyprzedawany poniżej 2000zł. Za nieco drożej może być KS2. Bezlusterkowce - bardzo fajnie , ale zauważyłem że mimo usunięcia luster są droższe od lustrzanek - widocznie nie robią ich w segmencie Entry Lewel... :wink: Ze szkłami do niektórych jest trudniej niż w lustrzankach . I bywają droższe. 35 czy 50/1,8 do lustrzanki kupisz już od 500-600 złotych. 50/1,4 już od tysiąca z kawałkiem.
mankitifika napisał/a:
bezlusterkowca z kitem 16-50/3.5-5.6

Ten bezlusterkowiec to pewnie Fuji? Ma fajny obiektyw a 16mm daje dobry kąt widzenia - można ładne obrazki porobić. Jak z FF na 24mm.

mankitifika 
Nowy

Andrzeju, o Pentaxach już wszystko wiem od Ciebie, ale zdecydowany byłem na Canona. Nawet tak z błahego powodu jak lepsze leżenie w dłoni, niż K-S2 (innego Pentaxa nie dostałem w swoje ręce na podlaskim zadupiu). Muszę pooglądać testy tych małych nowości. Chociaż na starcie odstrasza mnie cena nowych obiektywów i ich ilość na rynku używanych.

Andrzej.M.
[Usunięty]

mankitifika napisał/a:
Nawet tak z błahego powodu jak lepsze leżenie w dłoni, niż K-S2 (innego Pentaxa nie dostałem w swoje ręce na podlaskim zadupiu)

Może to narzędzie ci pomoże... http://camerasize.com/compare/#462,449
Niestety nie wiem który "rebel" to 760 . Ale z różnymi modelami można porównać ,Faktycznie KS2 nie jest najwygodniej ukształtowany, "design" wziął w modelach KS górę nad funkcjonalnością. Szczęśliwie reszty nie zepsuli...

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

mankitifika, sprzedawca sprzedaje to co mu kazano sprzedawać i tyle. Jak ma duży procent od sprzedaży np: Fuji xt10 to będzie go wciskał wszystkim dookoła bez względu na to czego aktualnie potrzebujesz. Widzisz, Ty nabyłeś jakąś tam wiedzę z forum i się nie dałeś złapać w pułapkę marketingową. Założę się, że jakbyś poszedł tam przed założeniem tematu na forum to już byś był "szczęśliwym" posiadaczem Fuji xt10. Nie zapominaj o tym, że sprzedawcy w takich dużych marketach rtv/agd to spece od wszystkiego i od niczego. Mają tylko wiedzę jakąś tam teoretyczną, wyczytaną z broszurek reklamowych i nie koniecznie zajmują się tym tematem(w tym wypadku fotografia).

Jak Ci Canon "leży" to bierz i się nie zastanawiaj.
Jak weźmiesz 760D, to co do niego ?

mankitifika 
Nowy

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2016   

Byłem akurat w stricte fotograficznym sklepie.
Miałem brać 760d z kitem i stałką 50/1.8 stm na start. Ewentualnie kupie wlasnie K50 używanego, kit, stałka 50 i starczyłoby na 70-300 sigmy lub nawet tamrona 17-50. Bo chyba lepiej pobawić sie obiektywami i wtedy kupić mocniejsze body, niż kupić aparat z kitem i znudzić się, bo ostrzy od 30cm, są duże szumy, bo ciemny obiektyw itp.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2016   

Aktualnie jest sporo okazji wyprzedażowych na K-50, więc kupno używanego może nie być opłacalne. Tamron lub Sigma 17-50/2.8 na pewno się przyda. Pozostałe twoje zamierzenia są mniej oczywiste, więc może lepiej wziąć głęboki oddech i zastanowić się np. nad przyszłymi potrzebami w dziedzinie makrofotografii i zdjęć tele.

Będąc w sytuacji startowej i wyboru między 760d a k50 wybrałbym akurat K-S2. (ale mnie to nawet trzymanie K-S1 nie przeszkadza, bo wychowałem się na analogowych 6x6, które zwykle trzymałem oburącz).

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016   

mankitifika napisał/a:
Bo chyba lepiej pobawić sie obiektywami i wtedy kupić mocniejsze body, niż kupić aparat z kitem i znudzić się, bo ostrzy od 30cm, są duże szumy, bo ciemny obiektyw itp.

To jasne. Zależnie od tego co będziesz fotografował - możesz sobie dokupić jakieś szkła. A że K-50 jest na wyprzedażch - to można nówkę poniżej 2tyś. kupić.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 10 Wrz, 2016   

mankitifika napisał/a:
Żeby nie było, że temat bez pytania to proszę o radę, czy pakować się w Canona 700d, czy może dołożyć do 750d. A może przekonacie mnie na Nikona?
No i ciekawią mnie Pentaxy, tylko nie wiem jak będzie z obiektywami. Jak wypadają ceny w porównaniu do Canonów itp?

Jeśli również do filmowania, to 700D - do 750D nie ma sensu dopłacać. Inny godny polecenia to 80D, ale to inna półka cenowa.
Pentaxy do filmowania póki co nie.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 12 Wrz, 2016   

muzyk napisał/a:
Pentaxy do filmowania póki co nie.

Bo? O których modela piszesz? Tak wszystko do jednego wora? Nie bo nie? :lol: Bo nie ma FF? :roll: :wink:

Wojmistrz 
Obserwator

Nie, bo nie potrafią w jeszcze zrobić dobrego aparatu do filmowania i oby tak zostało. Jak zacznie być dobry do filmowania, to poleci jakość fotograficzna, bo tak już po prostu jest, co widać w Canonie, Sony i Panasonicu. Ktoś musi zostać i robić dobre puszki foto :D

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
Nie, bo nie potrafią w jeszcze zrobić dobrego aparatu do filmowania

A czego brakuje K-70? Albo K-5?
Niczego , zapakować w "klatkę" ze stabilizatorami, założyć obiektyw z radełkowniem i silnik , podłączyć monitor po WIFI... i jest profesjonalne narzędzie do filmu. Że 4K tylko poklatkowe? To śpiewka przyszłości... Jeszcze długo Full HD wystarczy.
Poza tym pytam muzyk, nie ciebie... choć jak widzę masz podobne tendencje do uproszczeń ... To jak ja będę pisał że wszystkie aparaty nadają się do filmowania , które taką funkcję posiadają , i że canony APSC do zdjęć się nie nadają... Bo nie i już... Pasuje Ci ? :lol: :zalamany:

Wojmistrz 
Obserwator

Andrzej.M., napisałem ci w innym temacie, dlaczego K-70 nie jest dobre do filmowania. Mam nadzieję, że nie muszę się powtarzać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Andrzej.M. napisał/a:
To śpiewka przyszłości... Jeszcze długo Full HD wystarczy.
Jeśli TV 4K można kupić za przysłowiowego "tauzena" to raczej przyszłość już nadeszła. :razz:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 13 Wrz, 2016   

hijax_pl napisał/a:
TV 4K można kupić za przysłowiowego "tauzena"

Już? To chyba od tzw. "kolejarzy"... Albo taki co "spadł z kontenera"... :wink:

Odpowiedz do tematu