Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wcześniejszą fotkę termowizyjną zrobiłem „Seek Thermal Compact Pro” po godz. 20:00, gdy warunki pogodowe były rano 0°C, w południe 0°C, wieczorem 0°C. Tej kamery nie mam już dostępnej. Dzisiaj miałem warunki pogodowe rano -4°C, w południe +2°C, wieczorem 0°C i dostępną miałem kamerę „Thermal Expert TQ1plus”, fotka zrobiona z tego samego miejsca jest wyraźnie lepsza. Obie kamery są wielkości pudełka od zapałek. Nie miałem ich w bezpośrednim starciu i na lepszy wynik TQ1plus mają czynniki:
- większa dynamika zmian temperatury w ciągu dnia
- wielkość pixela matrycy: 17µm (TQ1plus)<mierzy fale 8-14 µm>, 12µm (Compact Pro)<mierzy fale 7,5-14 µm>,
- czułość termiczna: <50mK (TQ1plus), <70mK (Compact Pro)
- TQ1plus ma obiektyw F 1,0, a Compact Pro – producent nie podaje, ale ok. połowę mniejszy
Dzisiaj jak patrzałem na ekran smartfona, to wyraźnie widać było, poziom kontrastu/szczegółowości detali - akceptowalny. Czyli jest nadzieja, że z kamerki termowizyjnej do smartfona uda się zrobić samochodowe "night vision", jeszcze pytanie jak to wypadnie podczas mgły?
Zapomniałem dodać że podana cena Path FindIR II to cena netto.
[ Dodano: Pon 02 Sty, 2017 18:22 ]
Z prezentacją obrazów z kamery termowizyjnej w odcieniach szarości jest pewien problem. Na smartfonie z ekranem amoled wyglądają „bardzo dobrze”, czyli jedno spojrzenie na ekran i wszystko wiesz, niczego nie dopatrujesz się, nie domyślasz. Gdy fotkę zrzucam na nowy laptop HP, fotka wygląda „dobrze”, ale nie tak kontrastowo jak na komórce. Gdy fotkę zrzucam na stary laptop Lenovo, to praktycznie szara plama, gdy coś wydobędę z dostępnych mi : jasność, kontrast, gamma, to niestety kolory RGB nabierają odcieni nienaturalnych. Przy okazji wyszło, że taki obraz termowizyjny w odcieniach szarości jest fajnym testem zakresu tonalnego matrycy kompa.
Poniżej fotki i jakie warunki wtedy panowały. Nie wiem jak to będzie z tymi fotkami, bo mi krzyczy, ze mam limit tylko 5szt, to wklejam 5szt a pozostałe potem :
1. opisane że we mgle:
- na obrazie termicznym nie widać nieba
- mgła była średnia, to znaczy na światłach mijania dało się jechać, a po włączeniu drogowych widać było niekomfortową białą ścianę mleka i wcale dalej nie było widać.
- samochód zatrzymałem przy słupku 100m
- wyprzedził mnie samochód i na termowizji widać jego gorący tłumik.
- na fotkach dopisałem orientacyjną odległość w jakiej mógł się ode mnie znaleźć przy założeniu, że jechał 70km/h lub 90km/h, różnice w sekundach wziąłem z czasu zapisu zdjęć (w nazwie zdjęcia jest data godz.min.sek) – wychodzi że dostrzegalność jest na poziomie 500m
2. opisane że w deszczu
- na obrazie termicznym widać niebo
- deszcz nie padał mocno, ale też nie kropił, coś pośredniego
Odnośnie kamer termowizyjnych, to na papierze każda wygląda rewelacyjnie, a w praktyce, to zależy kto do czego potrzebuje. Przykład Seek Thermal Compact Pro – ma bardzo ładne obrazy przy dużym kontraście termicznym, ale w nieogrzewanej piwnicy to z nią nabiłbym sobie szybko guza i nie trafił do wyjścia - po prostu mocno szumi gdy kontrast termiczny zanika. Wcześniejsze fotki grzejnika zapowietrzonego i komina były ok, ale fotka drogi to sam szum. W zał. fotka pośrednia, gdy grzejnik nie pracował.
A kamera Thermal Expert TQ1plus mile mnie zaskoczyła. Ma opcję że po uruchomieniu przy zasłoniętym obiektywnie można zrobić autokalibrację pixeli matrycy by był jednakowy poziom czerni i trwa to kilka sek. Z tą kamerą w tej samej nieogrzewanej piwnicy czułem się jak w dzień, tylko w odcieniach czarno-białych.
[ Dodano: Pon 02 Sty, 2017 18:27 ]
W zał. kolejne fotki
z www.foreca.com.jpg
Plik ściągnięto 1214 raz(y) 31,55 KB
01.01.2017 godz. 20_21, +1C, padajacy deszcz.jpg
Plik ściągnięto 1214 raz(y) 238,7 KB
Seek Thermal Compact Pro - gdy nie ma kontrastu termicznego.jpg
Plik ściągnięto 1214 raz(y) 68 KB
01.01.2017 godz. 00_21, +1C, we mgle.jpg
Plik ściągnięto 1222 raz(y) 126,97 KB
01.01.2017 godz. 00_25 we mgle - pierwsze 100m.jpg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,64 sekundy. Zapytań do SQL: 21