Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy Nikon D300 bedzie odpowiedni ?
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 12 Maj, 2008   

Tu nie chodzi o to, zeby wybrac mniejsze zlo :wink: tylko wieksze dobro :mrgreen:

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

mavierk napisał/a:
Tak czy siak, ja uważam, że 18-200 ma swoje miejsce i z pewnością jest lepszym zestawem niż 18-55 + 55-200 VR

... ale na korpusie D40/D40x/D60 dla kompletnego amatora który chce mieć coś lepszego niż kompakt i tańszego niż dobra lustrzanka zestawem dobrych obiektywów.

Owszem D300 to naprawdę doskonały, w tej chwili najlepszy aparat wśród DX/APS-C na rynku. I ma on sens ale z dobrym szkłem które wyciśnie z niego wszystkie soki, choćby to miała być stałka 50 mm, która jak wsponiałeś w innym wątku doskonale uczy myślenia i budowania/kompozycji kadru, z czym i ja się zgadzam. Powiedział bym wręcz że uczy pokory :)

[ Dodano: Pon 12 Maj, 2008 13:47 ]
Ostatnio przyszło mi na myśl że 50 mm to takie " za wąsko na pejzaż za szeroko na portret", ot do ciaśniejszych zd. reportażowych.

mavierk 
never knows best

mnich napisał/a:
" za wąsko na pejzaż za szeroko na portret"
ja uwielbiam czaskać portrety i lubię robić krajobrazy :D - chociaż 35/2 byłoby lepsze.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

mavierk napisał/a:
ja uwielbiam czaskać portrety i lubię robić krajobrazy - chociaż 35/2 byłoby lepsze.

Szczerze? Sam najcześciej używam tego obiektywu. Troszke przeszkadza mi jednak zniekształcenie w portretach zwłaszcza tych caśniej kadrowanych, ale jestem z niego bardzo zadowolony :)

dawid_
[Usunięty]

Wysłany: Wto 13 Maj, 2008   

Do D300 to mi pasuje taki N 12-25 i N 17-55. Całość za jakieś 15-16 tyś. Wtedy to ma sens. Mamy poważny sprzęt, do poważnej roboty. Doskonałe narzędzie pracy. Nie można pracować 18-200. To nie jest narzędzie pracy dla profesjonalisty. To tak, jakby uzbroić młotek, w trzonek z dykty.

Tak dobre body dla całkowitego amatora też mija się z celem. Będzie wręcz utrudniać fotografowanie. Żaden aparat nie jest po prostu dobry lub zły, on jest dobry lub zły do czegoś (jakichś konkretnych zastosowań). Powiedzmy sobie to szczerze, D300 nadaje się do roboty, a nie fotografowania dzieci na spacerze w parku, podobnie jak D80 nie nada się do pracy, ale będzie świetny dla Ciebie.

Fisher 
Nowy

Wysłany: Sro 14 Maj, 2008   

Witam. Dzieki za rzeczowa i fachowa dyskusje. Dlugo sie zastanawialem nad kazda Wasza propozycja. Faktem niezaprzeczalnym jest, ze jestem totalnym amatorem i lustrzanke bede trzymal w rekach pierwszy raz. Niektorzy z Was polecaja szkla klasy porownywalnej z ceną body. Uwazam ze na poczatek takie nie jest mi potrzebne. Jak wtajemnicze sie w swiat lustrzanek, poznam D300 to wtedy kupie jakies bardzo konkretne szklo. Polecacie tez D80 itp. Tylko zastanawiam sie czy kupno teraz body D300 za 1600 USD (3570 PLN) nie oplaca sie bardziej niz kupno tanszego D80. Jak pisalem ten sprzet ma byc na dluzej. Zmieniac go po 2-3 latach nie planuje. Wiec czy warto mi pchac sie w tanszy sprzet i za 2-3 lata zmieniac ? Czy nie warto body kupic od razu lepszego, zwlaszcza w takiej cenie ? Podzielam Wasze argumenty, ze do dobrego body musi byc dobre szklo, bo jak szklo marne to i takie body nie potrzebne. Bije sie jednak z pytaniem, czy na start te kitowe obiektywy (zwlaszcza obiektyw Nikon 18-200MM F3.5-5.6G AF-S DX VR II) są takie złe ???

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Czw 15 Maj, 2008   

Szkoda kupować korpus, którego możliwości nie wykorzystasz - bo ograniczysz je kiepskim szkłem. 2-3 lata dla amatora to naprawdę spory kawał czasu, wystarczający aby rozszerzyć swoją wiedzę i zacząć wymagać od siebie więcej i od sprzętu także. A po co kupować dwa razy? Skoro za namową ludzi bogatych już w takie doświadczenia można dokonać właściwego wyboru.
D300 to naprawdę kawał dobrej puszki. Pytanie tylko czy Ty cokolwiek wiesz o trybach PASM, migawce i przysłonie?

dawid_
[Usunięty]

Wysłany: Pią 16 Maj, 2008   

Nie ma elektroniki na lata.

Kup sobie D80 i dobre szkła. Za jakiś czas wymienisz go na D90, a dobre szkła pozostaną.

mavierk 
never knows best

dawid_ napisał/a:
Za jakiś czas wymienisz go na D90, a dobre szkła pozostaną.
jak za jakiś czas, to już d300. Ale z tego, co wyczytałem, kolega i tak d300 kupi, jak tylko weźmie z 17-55/2.8 i 70-200VR (a nawet 70-300VR) to mu życzę udanej nauki robienia zdjęć :)

krisv740
[Usunięty]

coż niektórzy nie ptrafią zejść na właśiwy trop :razz:

minimalguy
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Maj, 2008   

Koledzy, wszyscy doradzacie kupno trochę słabszego body i lepszych szkieł. Też się z Wami zgadzam, ale czy ktoś z Was robił zdjęcia polecanym chociażby przez Dawida nikkorem 17-55? Otóż jest on tak wielki, że wbudowana lapma nawet w D300 nie daje rady z pokryciem kadru do 40mm!!! Widac piękny cień na dole fotki i to bez założonej osłony na obiektywie. Kupisz 17-55 MUSISZ kupić przynajmniej lampe sb600. SB400 nie sprawdzałem, ale jest też dosyć nisko osadzona więc podejrzewam, że na 17mm też może być problem.

Fisher
Powiem tylko, że z takiego zestawu D300 + 17-55 będziesz piać z zachwytu nad jakością zdjęć, ale z dziećmi w parku i z lampą na aparacie to te pare kilo na szyi to porządny balast :)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Nauka może być bolesna...

krisv740
[Usunięty]

minimalguy!
ja chciałbym miec dylemat d80-d300

tylko jedno ekonomicznie uzasadnione pytanie

czy gdybyś wchodził w fotografię jako kompletny amator kupowałbyś prawie najdroższy aparat i gorsze szkła?
to jedno

a jeśli po roku dwóch stwierdzisz , że to nie to
zobaczysz zdjęcia z d80 i stwierdzisz , że to samo uzyskałbyś tym aparatem (pamiętaj - rozmawaiamy o totalnym laiku)
i po co ja wydałem tyle kasy na aparat skoro robi "takie same" zdjęcia - a d300 za dwa trzy lata może byc już lekko stara?! :?:

czy naprawdę warto na początek inwestować w lepsze body? a nie w szkła?

[ Dodano: Sob 17 Maj, 2008 13:31 ]
jeszcze jedno - nie zazdroszczę - choć czasami łapię sie na tym że chciałbym mieć .......
rozumiesz :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :cool:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

:idea: Słuchajcie, wałkujemy już temat zasady kupowania lepszego szkła i gorszego body od pierwszego postu w tym temacie ( mojego postu ). Nie da się ukryć że ta zasada jest dobra. Szkła sa na lata- chyba że ktos nie szanuje- a korpus i tak i tak kiedyś trzeba będzie zmienić, nie oszukujmy się.

:arrow: Uważam że dla laika/amatora i zupełnego beginiera, D300 to zaduży krok. D80 byłby odpowiedni, zakupione lepsze szkła do niego napewno przydadzą się w przyszłości.

finito :!:

krisv740
[Usunięty]

:!: :!: :!:
ja też :mrgreen:
zgadzam się oczywiście z przedmówcą - a może przdpisaczem :?: :grin: :grin:

Odpowiedz do tematu