Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie chcę się czepiać za bardzo - rozumiem, że jesteś w Anglii i pewnie nie masz polskich znaków, ale na miłość boską... przecinki i shift też potopiłeś tym napojem ? Strasznie ciężko się czyta to co piszesz.
No tak...
Dzięki za wszystkie rady, ale aparatu i tak nie kupiłem
Nie mogłem się do gościa dodzwonić, a jak pojechałem, to aparatu już nie było - sprzedany.
Więc chyba pozostaje mi tylko FZ50.
nie ale jak nie bedzie czyste niebo lub jakies jasne tlo to beda smugi zamiast kropek czy jestem w bledzie :)sam walczylem troche z 5d az mi sie udalo wreszcie wyczyscic a z ff nie tak latwo jak z cropem
[ Dodano: Czw 08 Maj, 2008 19:43 ]
no ale masz racje ciezko zeby mocno poruszyc zdjecie nieba no ale wies to jest jego pierwsze lustro i jeszcze pod presja sprzedawcy i chlopak nie bedzie mial pojecio o co tak wogule chodzi no ale promocja miala byc dzis rano wiec ok
Cóż wydaje mi się że jeżeli ktoś się waha miedzy lustrzanką a kompaktem, to albo będzie to jego pierwszy aparat, albo jest nie zadowolony z kompaktu jaki wcześniej posiadał.
Poniższe zdjęcia wywołać można spokojnie ( przy pełnej rozdzielczości ) w większym formacie i ich jakoś będzie naprawde bardzo dobra.
3.jpg iso 200 1/320 s, f/4.5 pomiar matrycowy. uchwycenie biegnącego dziecka nie jest też problemem.
Plik ściągnięto 6525 raz(y) 144,86 KB
1.jpg Przykładowa fotka z fz30, zmniejszona tylko do 800x600. Wybaczcie walory artystyczne, ale wtedy nie wiedziałem jeszcze co to kompozycja :)
Teraz tylko - jeśli jesteście w stanie coś na ten temat powiedzieć, to czy warto brać aparat z USA??? Będą jakieś różnice???
A jeśli chodzi o to, czy to jego pierwszy aparat, to nie... On już miał aparaty. Kiedyś - dawno temu jak jeszcze nie było cyfrówek, to nawet sam sobie wywoływał zdjęcia
I wtedy zaczynał od smieny...
A w ciągu ostatnich kilkunastu lat to analogowa Minolta z zoomem (swoją drogą wg mnie bardzo dobry aparat) i jakiś Samsung dla idiotów. Ale dla mnie to za mało. Zawsze lubiałem fotografowanie i chcę do tego wrócić. Ale czasy się zmieniły i moje pojęcie o tym się bardzo zdeaktualizowało
I staram się uczyć od nowa.
czesc zalezy czy kupujesz prosto ze sklepu ,zalezy czy ktos Ci to przesyla ,zalezy od kwoty jaka podaja na poczcie bo beda pobierali podatek,dowiedz sie z ktorych krai przesylki nie podlegaja podatkowi,
ja kupuje zawsze z chin i hong kongu najlepszy sklep na ebayu kea-photo ale cyfruwek oni nie maja
takie sklepy przesylaja paczki jako gift lub proba sprzetu (reklama)ale to jest do uk i raczej celnicy nie zajmuja sie takimi pie.....,maja wiekszy problem z ciapatymy(i zamachowcami):)
wazne jest zeby przesylka byla przes dhl,fedex czy cos w tym stylu wiec masz pewnosc ze dojdzie ,
jest jeden sklep ze stanow zapomnialem nazwy ale napewno ktos zaraz odpowie,gdzie sa przystepne ceny .
Ale i tak drozsze niz ze wschodu(chiny)(japonia)
[ Dodano: Pią 09 Maj, 2008 18:00 ]
no chyba ze twoja rodzina mieszka w stanach to bez zastanawienia bierz z usa
Tos mu poradzil :]... kolega mnich mnich ma racje jakie poruszenie?? pozatyn 40 euro za czyszczenie??? kup gruszke w aptece i i dmuchaj a jak nie zejdzie to specjalny pedzelek i juz po brudach... jak ktos ma sprzet za 30 tys zl to daje do serwisu... pozatym skad wiesz jaki bedzie czas na f16 f22... widze ze kolega ma zdolnosci telepatyczne bo ja bym wziol pod uwage jescze iso...
A wracajac do tematu... fajnie wezmiesz lustrzanke ale jak masz pstrykac tylko na auto to tak naprawde zastanow sie bo wiele ludzi krew zalewa jak maja zmieniac obiektywy co 15 min... czy lepsza jakosc zdjec npewno jest decydujacym atutem do kupna? jezeli nie obrabiasz fotek z RAW to z FZ50 zdjecia w jpg beda Ci sie wydawac o niebo ladniejsze... lustrzanka to powinien byc wybor swiadomy a nie kwestia przypadku.... bo byl promocja.... wiele ludzi pozniej nazeka na lustra bo ktos ich namowil a tak naprawde to nie potrzebne im to bylo...
slimaczysko
(oczywiscie ze telepatycznie)
jak nie wiesz jaki bedzie czas pewnie nigdy nie czysciles .napisalem ze prawdopodobnie taki bedzie.bo jest.
Iso pewnie i tak bedzie ustawione na 100.o ile wiesz cos o kupowaniu aparatu w sklepie.
co do ceny tam sie nie placi w zlotowkach a chodzilo mi o czysczenie na mokro (zadko kiedy ktos sprzedaje tylko z brudem ktory mozesz usunac dmuchajac gruszka.(zadko kiedy sprzedawca cos sprzedaje co jest brudne)wiec jak by bylo to moze cos powaznego niesadzisz?
co do wyboru tez radzilem 50
ale i tak po tym kupi dsrl
Miejmy nadzieje ze lepszy niz olympus
[ Dodano: Sob 10 Maj, 2008 20:55 ]
co do poruszenia ono nie bedzie mialo wplywu na czystosc bo jak poruszysz powstaje smuga(robiac np na tle nieba)ale bedzie mialo wplyw jesli chodzi o martwy pixel(chodz kropka bedzie mala to bedziesz myslal ze to brud.
Bo znowu głupieję...
Niby się zdecydowałem na kompakt FZ50, ale...
Nie miałem czasu pojechać i kupić i... Zacząłem jeszcze grzebać w necie.
Jak miałem okazję na E-500 to pisaliście, że lepiej dołożyć i kupić E-510.
I pogrzebałem znowu...
I znalazłem E-510 double kit (2 obiektywy) za ok 610 USD w Stanach.
I znowu pytanie: co byście doradzili? FZ50 czy jednak ten E-510 ale ze Stanów?
Czy warto? Gwarancji jakby nie było bo jest amerykańska, ale z drugiej strony jest nowy...
I czy wiecie, czy poza ceną i kosztami wysyłki ktoś nalicza jakieś dodatkowe opłaty przy sprowadzaniu ze Stanów?
A może znacie jakieś dobre sklepy intenetowe w Chinach/Japonii? Podobno są jeszcze tańsze...
I skrajne opinie na temat szumów E-510... W teście fotopolis szumy wypadły bardzo dobrze, ale na forum pojawiają się opinie, że szumy są duże...
Wszyscy też piszą, że E-510 w kitowym zestawie ma dobre obiektywy, a dodatkowych na chwilę obecną nie zamierzam kupować - raczej lampa, filtry i statyw.
Czy pod względem jakości zdjęć będzie kepszy niż FZ50? Bo na tym mi też zależy. Amatorsko, ale jednak chciałbym wrócić do fotografii.
I jest to podobno najmniejsza i najlżejsza lustrzanka na rynku - wagowo zestaw jest porównywalny z FZ50.
ebay kea photo 100% pozytywnych opini ale jak masz sprzedarz powyzej 15000 produktow mozesz miec pewnosc ze jak ktos ma 99% bedzie ok wazne zeby przesylka w tej kwocie byfa fedexem albo dhl
ze stanow moze cie spotkac podatek
z chin ,japoni czy hong kongu raczej nie bo oni wysylaja jako gift
najlepiej zapytaj sie mailem sprzedawcy o podatek i reszte oplat
Paski27! W sklepie, który podałeś są tylko Nikony i Canony... Szkoda...
Może znasz jeszcze jakieś sprawdzone sklepy? Albo może kto inny zna?
I jak to jest z tym sprowadzaniem ze stanów, bo kusi mnie amazon.com.
Jakie kwoty mogą doliczyć na cle, jak to wygląda i od czego zależy? Bo na amazon jest też jakaś opcja GIFT - coś dołączają bodajże za 5USD - czy to wystarczy?
Czy ktoś zna jakieś stronki, gdzie można o tym poczytać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 13