Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jako że również zamierzam niebawem nabyć jakiegoś malucha, a naczelnik nie przewiduje w najbliższym czasie ich testów proszę lepiej obeznanych w temacie lornetek użytkowników forum.optyczne.pl o podanie linków do wartościowych stron na których będę mógł znaleźć testy i/lub porównania małych lornetek.
Ja byłbym jednak dalej sklonny za utworzeniem rankingu porównawczego, jak pisalem powyzej.Przeciez kazdy, gdyby mial takie mozliwosci, ze ma w domu kilka lornetek do wyboru, to bezposrednio je porównując moze dosc szybko ocenic je z punktu widzenia optyki,ergonomii itp. W jednej bez problemu mozna rozróżnic litery odleglego banera reklamowego, w innej już nie, w jednej rozrożniamy szczegóły w cieniu, w innej sa niewidoczne itp.Nie testy poszczegolnych lornetek, ale bezposrednie porównanie pokazuje "naocznie", ktora z tych np. dwóch jest "lepsza", a ktora gorsza.Może warto by obok utworzonego rankingu ostrosci lornetek utworzyc dodatkowy ranking lornetek malych w odniesieniu do przyjetego wzorca np. swarovskiego clp 8x25mm.Grupa "zero" to wspomniany swarek, grupa "minus" , dwa minusy, trzy minusy to szczeble nizej, grupa "plus" to grupa lepsza, niz swarek itp.Przeciez wiekszosc wątków na forach sprzetowych dotyczy wlasnie tego, co wybrac, kupic, co lepsze, co gorsze.?
Wysłany: Pią 31 Mar, 2017
Sytuacja w kwestii małych lornetek byłaby znacznie lepsza, gdyby były one w bazie. Wówczas można było by pisać cokolwiek na ich temat i je oceniać. Weźmy choćby takiego Nikona Sportstara - 12 ocen, można sobie dzięki temu wyrobić zdanie na jego temat pomimo braku testu. Ponadto niewątpliwie szybciej dodaje się lornetkę do bazy niż przeprowadza jej test. Zresztą wyniki ocen użytkowników są użyte do tworzenia rankingu lornetek - ale jak mało lornetek to i ranking nędzny (ilościowo): http://www.optyczne.pl/ra...netek-8x25.html
Moim zdaniem tego typu wynikowe rankingi będą znacznie lepsze pod względem systematyki niż na przykład lista ocen dot. ostrości obrazu.
Aby proces dodawania lornetek do bazy usprawnić i przyśpieszyć proponowałem już wcześniej udzielenie rzetelnym i zaufanym użytkownikom tego forum tego typu uprawnień.
Nie można wydzielić dodawania lornetek do bazy z całego panelu administracyjnego - taki mamy silnik strony. A dostępu do panelu forumowiczom, których nie znam osobiście nie dam. Tutaj chodzi o naprawdę grube sprawy typu embarga informacyjne, za których naruszenie są kary rzędu kilkudziesięciu tysięcy euro. Nie pozwolę sobie na takie ryzyko.
Wysłany: Sob 01 Kwi, 2017
Większość znanych producentów lornetek ma w ofercie kompakty. Zainteresowanie tym segmentem jest spore. Od zawsze gdy pakowałem się do samolotu na przygotowaną lornetkę porro 8x30 (600g) zabrakło w bagażu miejsca. Parę lat temu kupiłem 8x25 (290g) i jeździ ze mną wszędzie. Czas zmienić Nikona na lepszą a obecność takich lornetek w bazie pomogła by nie tylko mnie. Cenne są opinie użytkowników pod danymi. Tak zdobyłem podstawowe info o HG 10x25, który w bazie jest.
Wysłany: Sob 01 Kwi, 2017
@Arek, szkoda, ale być może kiedyś zmienicie silnik strony. Myślałem, że podobnie jak na Wikipedii można na tym portalu ustalać zakres uprawnień redakcyjnych dla poszczególnych użytkowników.
Arek, a jaki jest problem z dodawaniem do bazy tych maluchów? Za dużo tego i brakuje mocy przerobowych, czy jakiś inny problem? O Pentaksie/Ricohu już przeczytałem w wątku obok.
Żaden istotny problem. Lornetek i firm na rynku pojawia się masa. Na początku założenie było takie, że poniżej 30 mm nie wpisujemy do bazy, żeby oszczędzić trochę roboty. Potem na prośby wpisałem kilka popularnych modeli, ale nadal nie aktualizowałem tego na bieżąco. Teraz pilniejsze dla mnie jest wpisanie całego Pentaksa. Pewnie kiedyś te maluchy dodam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9